V Česku se denně prodá 8,5 tisíce telefonů. Po novém modelu saháme každého 3,5 roku

  • V Česku měníme telefony každé tři roky, ale málo recyklujeme
  • Na jednoho uživatele připadá v průměru 1,4 SIM karty
  • Každý občan ČR ročně vyprodukuje až 15,7 kg odpadu

V Česku si nový smartphone pořizujeme v průměru za tři až tři a půl roku, vyplývá to ze statistik projektu Evropa v datech. Neustálá potřeba vlastnit nejmodernější telefon ale výrazně zatěžuje životní prostředí. Na každého českého občana (včetně kojenců) připadá ročně až 15,7 kilogramů elektronického odpadu. 

V roce 2021 se na celém světě prodalo přes 1,43 miliard chytrých telefonů. S nástupcem koronaviru se prodeje propadly o 12 procent, útlum ale trval jen rok. V loňském roce se prodeje začaly přibližovat stavu před pandemií, ovšem mobilní trh je jako na houpačce. Aktuálním prodejům smartphonů zase výrazně ubližuje cenová nestabilita a válka na Ukrajině. A zatímco na globální úrovni v prvním čtvrtletí loňského roku dominoval Samsung, v Česku dělí Jihokorejce a Apple zřejmě jen několik málo desetin procent.

Telefon má skoro každý, recyklace je minimální

V Česku přitom vlastní mobilní telefon (nikoliv smartphone) 98,8 procent občanů starších 16 let. Ve věkové skupině 16 až 24 let má telefon 99 % lidí, tedy prakticky úplně každý, na opačné straně stojí senioři. Telefon používá jen necelých 15 procent z nich. Denně se přitom v Česku v průměru prodá 8,5 tisíce telefonů, průměrná cena jednoho kusu činí osm tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek
Z těchto materiálů se skládá průměrný telefon, svět a počet SIM karet v oběhu

Jenže recyklace telefonů hodně vázne. Pokud uživatelé telefon nepošlou dále do světa, zůstane v šuplíku pro případy „kdyby náhodou“. Jenže v šuplíku často není jen poslední telefony, ale prakticky všechny dříve používané telefony. Ty ani nemusí jít vůbec zapnout, nebo k nim uživatelé už dokonce nemají ani nabíječku. Není tedy s podivem, že se k recyklaci dostává jen absolutní minimum zařízení. Podle statistik operátorů se odevzdá jen jedno procento nepoužívaných telefonů. To je však velký problém, nejen u nás, ale i v celé EU.

Z mobilních telefonů se přitom dá efektivně recyklovat 90 procent použitých materiálů. Pokud se telefon nedá opravit, vymontuje se z něj baterie a zbylá část se pošle na demontáž. Plasty se energeticky použijí v procesu tavení (náhrada uhlí), kovy tvořící až 30 % telefonu se zrecyklují. Mezi nejčastější složky patří měď a hliník, typicky se z telefonu získá i téměř procentu lithia a stopové množství zlata a stříbra. Zbytek končí ve strusce, která se používá jako stavební materiál.

Zdroj: Evropavdatech

Diskuze (22) Další článek: Hodinky s vodotryskem? To není jen tak. Mnohem reálněji se rýsují chytré hodinky s projektorem

Témata článku: Apple, Samsung, , , , , , , , , , , , Jihokorejec, Odpad, Průměr, Evropa, Telefon, Česká republika, Nový model, Uživatelé, SIM karta