V Česku vzniká vývojové centrum „malých googlů“

Americká společnost Search Technologies koupila malou českou firmu INCAD. Z té vyroste evropské vývojové centrum pro vyhledávací technologie.

V podstatě v rodinném baráku v Praze v Krči, který býval vazárnou květin, v současné roste celoevropské vývojové centrum společnosti Search Technologies. Ta je ve svém oboru největší na světě, zaměstnává 200 lidí a má plány své postavení ještě více posilovat. Praha v tom hraje strategickou roli.

Search Technologies před pár týdny dokončila fúzi s malou pražskou firmu INCAD. „Chodili za námi v podstatě už několik let. V loňském roce nicméně přišli, že by potřebovali nové vývojové centrum a dobré lidi pro Evropu a zejména na integraci do Německa, takže jsme se nakonec domluvili,“ říká v rozhovoru šéf INCADu Pavel Kocourek. Společníci získali akcie Search Technologies a nyní je jednou z priorit další růst. Firma mimochodem v minulosti odmítla několik nabídek od investičních skupin.

„Teď máme asi 25 lidí a počty už navyšujeme. V Praze bychom chtěli vybudovat vývojové centrum, které zaměstná až 60 lidí,“ počítá Kocourek. Bývalý INCAD přitom dává práci především špičkovým vývojářům a dalším počítačovým a technickým odborníkům. Dnes má zaměstnance, kteří prošli třeba vývojem a výzkumem v irském Microsoftu, burzou ve Frankfurtu, Amaio Technologies nebo ICZ.

Malé googly do firem

„Shánět nové lidi je problém, většinou si je musíme úplně vychovat. Trvá půl roku až rok než se člověk dá poslat na projekt k zákazníkovi,“ říká Kocourek s tím, že mnoho mladých lidí nezná enterprise technologie typu SharePoint.

Klepněte pro větší obrázek
Stále máme a budeme mít volnost. Pavel Kocourek. Foto: Inforum​

INCAD začal fungovat už v roce 1990, tehdy se zabýval CAD softwarem, později také Unixem, servery a podobně. Pavel Kocourek do firmy nastoupil o šest let později a začal dělat na aplikaci pro knihovny. To odstartovalo projekty a zaměření, na kterém společnost dělá doposud.

INCAD v podstatě pracuje na takových „malých googlech“ do firem. Vytváří takzvané indexy nad hromadou dat, které se „povalují“ ve firemních IT systémech a databázích a tato data pak umožňuje prohledávat. Zákazníkům připraví nejenom onu část na back-endu, ale také dle potřeby vybuduje portál nebo aplikaci pro ovládání a samotné hledání.

Zpracovávaná data mohou být strukturovaná i nestrukturovaná a stavět se dá nad mnoha technologiemi, které zákazníci používají, ať už jde třeba o Oracle, SAP, Hadoop, SharePoint od Microsoftu, Elastic či mnohé další mladé a cloudové produkty. Technicky INCAD staví na technologii FAST Search and Transfer, což bývala norská firma, která je nyní součástí Microsoftu.

Z Česka do Evropy

INCAD je významným partnerem Microsoftu, Googlu a mladé firmy Cloudera, do které Intel vložil 740 milionů dolarů. Tu chce Intel dostat také do Česka. Podle Kocourka je v Česku tato technologie spíše o oťukávání a hraní, v zahraničí se ale nasazuje poměrně často.

Vedle toho na Pankráci pracují také s technologií Google Search Appliance, což je v podstatě pěkný žlutý serverový hardware, na kterém běží vyhledávací technologie od Googlu, ovšem s tím rozdílem, že se to celé nasazuje ve firmách. „V Česku na to není trh, ale v rámci Search Technologies dělá tato technologie obrat kolem sedmi procent.“

INCADu se v průběhu let podařilo získat řadu významných českých zákazníků, například Škodu, O2, Českou pojišťovnu, Český rozhlas, Národní knihovnu, Invia a další. INCAD staví také systém Kramerius, tedy digitalizaci knihovny Akademie věd ČR.

Na zdejším trhu takový byznys ročně generoval řádově desítky milionů ročně. „Půjde to ještě dál, v řešení jsou nové projekty,“ věří Kocourek. Nový majitel nicméně bude chtít Prahu využít jako jednotku pro celou Evropu. „Budeme se teď hodně zabývat vývojem různých konektorů a integrací.“

Za kolegy na Kostariku

Pražská pobočka Search Technologies bude spolupracovat s těmi ve Spojených státech, Londýně a poněkud netradičně i na Kostarice, kde ve vývoji pracuje 60 lidí. „To, co jsme doposud dělali v Česku i některých zemích, budeme dělat v mnohem větším měřítku na finančně atraktivních evropských trzích. Míříme především na západ,“ říká Kocourek.

Search Technologies na globální úrovni pracuje pro Shell, EMC, Cisco, americkou knihovnu kongresu, Airbus, Johnson & Johnson a další velké značky. Obrat je v řádech desítek milionů dolarů ročně.

V dalším vývoji se k čím dál většímu slovu budou dostávat nové moderní technologie. „Hodně informací uskladňujeme v Hadoopu. A kdo ví, možná už za rok velká část věcí poběží v paměti,“ popisuje Kocourek.

To, co prozatím příliš prohledávat a třídit nejde, je multimediální obsah. INCAD umí hledat podobné matice, vývoj v této oblasti je ale prozatím spíše experimentováním.

Diskuze (1) Další článek: Který telefon nabíjí nejrychleji? Vede Asus a Samsung

Témata článku: , , , Centr, Vývoj, Centrum, Akademie věd ČR, Airbus, Frankfurt, Český rozhlas, Pražská pobočka, Multimediální obsah, Vývoj cen, Zdejší trh, Cent, Pankrác, Nový majitel, Vývojové centrum, Výchova