V Evropě jako doma. Komisařka chce zrušit roaming

Zrušme poplatek za roaming, žádá evropská komisařka Neelie Kroes. Změn bude více a bude to rychlé, stěžejní návrhy padnou ještě letos na podzim.

Eurokomisařka Neelie Kroes chce zrušit poplatky za přeshraniční volání v rámci EU. Evropa by měla mít jeden společný telekomunikační trh, řekla Kroes ve čtvrtek ve svém projevu v Evropském parlamentu. Komisařka si přeje vznik „panevropských operátorů, kteří lidem umožní využít výhody trhu bez hranic“.

Společný trh prý také zvýší investice do kvality sítí. Nejen Kroes má totiž obavu, že Evropa začíná v kvalitě a rychlosti širokopásmového připojení a mobilních sítí čím dál víc zaostávat za USA, Japonsku a Jižní Koreou. Evropané se však mohou utěšovat tím, že za telekomunikační služby platí nižší ceny.

Klepněte pro větší obrázek
Rázná a se vztyčeným prstem. Neelie Kroes.

Evropští operátoři jako Telefonica, Vodafone a France Telecom regulátory často kritizují, že jim svými zákony hází klacky pod nohy a brání v investicích. Skeptičtí jsou i v případě současného plánu eurokomisařky. Operátoři se obávají, že po slovech nebudou následovat činy.

Hlavně to stihnout

Regulační tým už na reformě pracuje asi tři měsíce, a tak se zdá, že první vyjádření o konci evropského roamingu z minulého týdne nebylo až tak unáhlené, jak to zprvu vypadalo. V přípravě jsou méně radikální změny, než by si operátoři přáli. Klíčová myšlenka, že 27 národních regulátorů vystřídá jeden centrální, byla z reformy vypuštěna. Stejně tak nápad zavést panevropské licence místo národních licencí prodávaných jednotlivými vládami. Důvodem je kromě obav z centralizace také nedostatek času. Volby do Evropského parlamentu se konají v květnu 2014 a do té doby musí mít tým kolem Neelie Kroe hotovo. Jednak aby neodešli od rozdělané práce, ale také proto, aby měli argumenty pro své voliče.

Kroes musí mít jasné návrhy hotové do října, kdy se sejdou hlavy členských států, aby o telekomunikačních změnách společně diskutovaly. „Věřím, že balík zákonů může začít platit někdy kolem velikonoc v roce 2015,“ řekla komisařka parlamentu.

Na stránkách Evropské komise najdete přepis projevu komisařky Neelie Kroes

Sdružení evropských operátorů ETNO pochopitelně brání zájmy a příjmy operátorů: „K vytvoření jednotného trhu bude potřeba kompletní revize telekomunikační legislativy. ETNO věří, že jednotný trh by měl vzniknout nikoli dodatečnými regulacemi, ale tržními silami,“ uvedli operátoři ve svém stanovisku, které cituje agentura Reuters.

Podle informovaných zdrojů má balíček změn obsahovat návrh na zrušení roamingu a na uzákonění neutrality internetu. Tou je myšleno, že operátoři nesmějí blokovat internetové služby, které jim „kazí byznys“, typicky Skype a aplikace WhatsApp. Operátoři nejspíš budou proti těmto snahám protestovat.

Diskuze (19) Další článek: 99mobile: Laťka stoupá, volání už je za 1,49 Kč

Témata článku: , , Komisařka, Jak, Pánev, Národní regulátor, Jednotný trh