V nevděčné roli. Také Microsoft předvedl telefonující umělou inteligenci. A je dál než ta od Googlu

Představte si tu situaci. Jste špičkový výzkumník v renomované firmě a roky pracujete na něčem unikátním. Nebo si to aspoň myslíte. Ale vlastně nemůžete vědět, jestli někdo na světě nedělá něco podobného. Pak má  Google keynote k zahájení konference I/O a předvede tam umělou inteligenci, která umí zavolat do kadeřnictví a domluvit vám termín.

Co na tom, že vaše technologie je lepší? Předvedli jste ji o tři týdny později a v očích veřejnosti budete vždycky jen ten druhý, nebo dokonce ten, kdo kopíruje. Tedy alespoň podle titulků některých zahraničních médií... I když je nesmysl něco takového zkopírovat v řádu týdnů. A s těmi termíny je to také celé trochu jinak...

Pozná náladu a klidně vám skočí do řeči

Ale pojďme k samotnému demu, které Microsoft předvedl v Londýně na konferenci věnované umělé inteligenci. Technologie se jmenuje Xiaoice a je to chatbot pro čínský trh, který je schopný vést dvoustrannou konverzaci. Reaguje na náladu a když je základní dialog hotový, připomene blížící se silný vítr a navrhne zavřít okna na noc.

Zatímco Google svůj Duplex slibuje pro blízkou budoucnost, Microsoft Xiaoce sice v západním světě prodělal svoji veřejnou premiéru, ale v Číně má za sebou testy na miliónech reálných uživatelů. Šéf firmy Satya Nadella uvedl, že na sociální síti/messengeru WeChat a dalších platformách má Xiaoce 500 miliónů přátel, v televizi má vlastní show, píše poezii a „dělá řadu zajímavých věcí. Je to tak trochu celebrita,“ doplňuje Nadella.

V minulosti šlo o chatbota ve smyslu textové konverzace, ale stále více aktivit se přesouvá do hlasové oblasti. Xiaoce svým uživatelům volá na telefony a má za sebou už milióny hovorů. Zatímco Google Duplex volá místo vás, Microsoft Xiaoce volá s vámi. Podle rodilých mluvčích zní syntetický hlas Xiaoce velmi dobře a přirozeně.

Zatímco v souboji hlasových asistentů vnímáme Cortanu jako jednu ze slabších, v Číně má Microsoft něco výrazně lepšího. Kdy a jak se technologie dostanou i do západního světa a anglicky (s češtinou si zatím nedělejme velké naděje) mluvících projektů? Že by byl Microsoft opatrný po nedávném pokusu jménem Tay, kterého uživatelé z řad veřejnosti během dne proměnili ve sprostého rasistu?

Via The Verge

Váš názor Další článek: Šílenost. Bunda s 89 připevněnými ZenFone 5 od Asusu si zahrála v reklamě

Témata článku: Microsoft, , , , , , Micro, Čínský trh, Milión hovorů, Syntetický hlas, The Verge, Satya Nadella, Uživatelé, Renomovaná firma, Západní svět, Zahraniční médium, Nadella, Blízká budoucnost, Inteligence, Mic, Pře, Zajímavá věc, Londýn, Veřejná premiéra, Rodilý mluvčí