V pokrytí 3G zaostáváme, měřit se můžeme s Ukrajinou

Tuzemští operátoři po dlouhých letech nečinnosti staví 3G, pokrytí u nás je ale stále nedostatečné. Rumunsko, Srbsko a Bulharsko se nám může smát.

Za poslední léta jste na MobilManii mohli číst mnoho srovnávacích či jinak informativních článků o poměrech v zahraničí, a to nejen z pohledu cen, ale i vyspělosti mobilních sítí. Namátkou vybírám třeba pohled do Irska, Rakouska, ale i dalších zemí a konečně už možná víte, že Česká republika je nejzaostalejší 3G zemí světa.

Obrázek o bídě a předraženosti tuzemských operátorů jste si mohli udělat i z článků o tuzemském regulačním úřadě, který je suverénně nejhorší v EU a mnohém také vypovídá zpráva OECD, dle které u nás máme jedny z nejvyšších cen na světě při žalostné kupní síle. Ano, nejen ceny telekomunikací máme u nás vskutku evropské, ale bohužel s českými platy.

Ale proč to všechno píši, zaujal mě odkaz na mapu pokrytí 3G od Radka Hulána v jedné z diskuzí, která zahrnuje celý svět a kde je jasně vidět jak jsou na tom jiné evropské země, kde působí vesměs stále ti stejní nadnárodní operátoři. Rozdíl je do očí bijící, krom celé západní Evropy jsou na tom mnohem lépe Maďaři, Srbové, Bulhaři, Rumuni i Slováci a Poláci. Srovnávat se můžeme tak maximálně s Ukrajinou, Makedonií a Řeckem.

I když nerad bych Ukrajině křivdil, necelé dva roky zpět byla alespoň dle zkušeností našeho čtenáře Tomáše oproti nám dost napřed. Více v článku 3G na Ukrajině, aneb čekali byste to?


Mapa není úplně aktuální, O2 má už pokrytí trochu lepší i na úrovni okresních měst, pokud se podíváme do jiných zemí, tak ale o něčem jasně vypovídá...

Tuzemští operátoři pravda co chvíli hlásají, že pokryli to či ono město, ale při pohledu na mapu pokrytí 3G kteréhokoli z nich je jasně vidět, že ony ostrůvky 3G pokrytí na území republiky jsou spíše k pláči. Vydělávají sice miliardy každý rok, ale jejich investice zpět do infrastruktury byly před rokem 2010 minimální.

Detail střední Evropy, pokrytí u dá měřit třeba s Ukrajinou

Pokud by snad někdo z nich chtěl tvrdit opak, pak se ptám proč u nás mapa pokrytí 3G nevypadá jako v hornatém Rakousku, Rumunsku či třeba Irsku? O Německu, Francii, Velké Británii či skandinávkých zemích nemluvě. Čím jsme si to zasloužili být dojnou krávou a platit za nejhorší služby nejvyšší ceny? Proč stát jen nečinně přihlíží, přestože všude jinde je nějaká forma regulace na monopolním, respektive oligopolním trhu naprostou samozřejmostí? Proč je regulace v odvětví telekomunikací žádoucí se dozvíte v tomto článku.

Diskuze (66) Další článek: Sygic Aura východní Evropy pro iPhone za 19,99 Eur

Témata článku: , , , , , Český plat, Oligopolní trh