Veletržní boj o Čínu: CES Asia vs. CE China

Každý chce do Číny. Divíte se, že tam chtějí i vystavovatelé? Ani oni nepořádají veletrhy pro blaho svých partnerů, také oni chtějí vydělat

Čína je obrovský trh, který se v tomto směru teprve formuje. Pozitivní je, že se tak na oči okolního světa dostanou zajímavé začínající lokální firmy, které by kvůli ekonomické a administrativní zátěži na zahraniční veletrhy nevycestovaly.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

„Čínská IFA“

Ve dnech 20. až 22. dubna proběhl první ročník veletrhu CE China (CE, Consumer Electronics, spotřební elektronika). Konal se v Shenzhenu, což je obrovské centrum ICT vývoje a výroby, protože proč nejít přímo za firmami? Za CE China stojí společnost Messe Berlin, která je dlouholetým pořadatelem gigantického berlínského veletrhu IFA.

Teď se snaží exportovat své know-how do Číny. Povede se? První ročník byl spíše takovou demoverzí veletrhu. Na ploše jednoho pavilonu se představilo na 150 místních firem, ukázalo se několik velkých evropských jmen a patrně nejsilnějšími partnery jsou největší obchodní platformy na světě Alibaba a Amazon.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Špičky z managementu i představitelé shenzenské samosprávy. Němci dokonce přivezli i evropskou krásu – rudou Miss IFA.

Z návštěvnického hlediska byl veletrh jednoduchý a přehledný, vlastně stačilo projít výstavní plochu. Tiskové konference, přednášky a panelové diskuze proběhly ve dnech předchozích v nedalekém Hong Kongu v rámci IFA 2016 Global Press Conference. Nechme se překvapit, zda stejný formát bude pokračovat i do dalších let, nebo se doprovodný program stane součástí veletrhu.

„Čínský CES“

Na rozdíl od Němců se američtí pořadatelé největšího veletrhu se spotřební elektronikou na světě – lednového CES – rozhodli zvučnou zkratku použít i v Číně a vznikl CES Asia. Letos v květnu proběhl už druhý ročník, zúčastnilo se jej na 300 vystavovatelů a předvedli produkty zařazené do 15 kategorií: 3D tisk, audio, obsah a online, zelené technologie, zdraví, domácí zábava, životní styl, mobile, robotika, chytrá domácnost, sport a fitness, automobilová technologie, 4K/Ultra HD video, hry a nositelnosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ani na CES Asia nechyběla velká jména: Intel, Huawei, LG, Samsung, Mercedes a mnozí další.

CES Asia probíhá v Šanghaji a je na něm vidět rukopis pořádající Consumer Technology Association. Nejde jen o výstavní plochu, stánky a produkty, program doplňují tiskové konference, přednášky a koření každého veletrhu – premiéry. Letos na CES Asia mohla veřejnost poprvé spatřit třeba Honor V8, nebo Garmin Vívomove.

Karty jsou rozdané

Termíny dalších ročníků jsou známé: CE China proběhne v dubnu, CES Asia od 7. do 9. června. Deutsche Messe a CTA teď mají rok horečné (avšak pro veřejnost neviditelné) práce na to, aby se v ročníku 2017 předvedli v co nejlepším světle, aby ukázali vývoj a růst. Budou úspěšnější Němci nebo Američané?

Nebo snad zvítězí znalost domácího prostředí a zahraniční „vetřelce“ převálcuje některá z lokálních akcí? Ani Čína pochopitelně není pole neorané, veletrhu se zde koná celá řada a rozhodně nejsou malé, jen jsou pro okolní svět málo viditelné. A právě to je příležitost pro zahraniční firmy, ty vědí, jak dostat své vystavovatele až k zákazníkovi.

Váš názor Další článek: Samsung začne v červnu prodávat příslušenství řady X Line Friends

Témata článku: , , , , , , , Honor V8, Boj, Hong Kong, Šanghaj, Aukro, Pavilon, Druhý ročník, Největší veletrh, Domácí prostředí, Domácí zábava, Lednové ces, Administrativní zátěž, První ročník, Ultra hd, Robotika, Doprovodný program, Největší obchod, Životní styl,