Velká německá loupež: milostné textovky

Ze saské Spotřebitelské centrály jsme se dozvěděli, že se v Německu rozmáhá nový druh podvodu, který je zaměřen především na děti a mladistvé uživatelé mobilů. Je asi jen otázkou času, kdy i české děti a mládež vlastnící stále více mobilních telefonů budou zneužity tímto jednoduchým trikem.

Oč se tedy jedná? Jde o jednoduchou hru – vynalézaví „podnikatelé“ sází na zvědavost dětí a teenagerů vlastnících mobilní telefony. Plošně rozesílají jednoduchou textovou zprávu s tímto rafinovaným textem: „Dobře Tě znám a mám tě rád, ale stydím se ti zavolat, abych ti to řekl přímo. Zavolej mi, prosím, lásko, na tohle číslo.“ Podpis chybí, zůstává jen záhadné číslo kohosi, kdo mě miluje…

Číslo uvedené na displeji ovšem znamená spojení na drahou telefonní linku se speciálním tarifem. Peníze za zavolání z milostné zvědavosti jdou do kapsy podnikateli a že se nejedná o částky malé, hovoří zkušenosti ze Saska. Někdy jde totiž o zahraniční linky, takže peníze z kreditu či z účtu volajícího utíkají doslova závratným tempem.

Bránit se tomuto jednání je velice obtížné. Pokud dojde k odečtení kreditu z předplacené karty, nemá spotřebitel v ruce žádný důkaz. Zatímco se často jedná o částku, kvůli které se většina spotřebitelů není připravena soudit, může být tato ztráta především pro rozpočty mladistvých více než citelná. Právě proto je riziko těchto zpráv poměrně vysoké a jediným dobrým doporučením může být jen rada, ať ji obratem smažou nebo před zpětným zavoláním se poradí s někým jiným, kdo dokáže situaci vyhodnotit a zjistit, zda se nejedná o nějaké „drahé“ číslo.

V některých případech jde o zahraniční telefonní číslo, kdy je téměř nemožné se domoci práva a vrácení peněz. Zde však je pomoc celkem jednoduchá - stačí si zablokovat odchozí hovory do zahraničí.

Otázka do diskuse: Musíme se připravovat na příchod těchto podvodníků i do České republiky? Dá se předpokládat, že tito „podnikatelé“ zanedlouho budou hledat nové „trhy“ pro své nekalé praktiky i u nás? Nestyďte se a řekněte naplno svůj názor!

Diskuze (54) Další článek: T-Mobile už posílá textovky, které mění název na displeji

Témata článku: , Text, Mil, Němec, Milost, Loupež