Velké srovnání 232 mobilů: máme hotovou metodiku!

Práce na novém katalogu mobilů překročila důležitou hranici: připravili jsme novou srovnávací metodiku mobilních telefonů. Způsob srovnání jste tentokrát určovali sami v anketách, které minulý týden proběhly. Podívejte se, jak dopadl váš mobil.
Kapitoly článku

Na novém katalogu mobilů pracujeme už téměř čtrnáct dnů, zbývá jen doladit detaily. Napřed jsme rozšířili strukturu databáze – původních 270 řádků zdrojové tabulky se dnes rozrostlo na 422 a myslím, že podobně podrobný katalog mobilů na světě jen tak nenajdete. V další důležité fázi jsme teď dokončili novou srovnávací metodiku, zbývá jen ladění a dokončení servisních věcí, které jsou pro vás neviditelné.

Katalog mobilů najdete na adrese katalog.mobilmania.cz, telefon můžete vybrat i z rámečku vlevo nahoře na stránce

Katalog ale neděláme pro sebe, proto jsme se v předchozích dnech v mnoha bleskovkách a anketách ptali na váš názor. Napřed jsme zjišťovali, jaké parametry vás zajímají, a potom jak důležité jednotlivé hlavní kategorie, které srovnáváme. A nakonec v několika fázích proběhla anketa o důležitosti asi 110 parametrů, které při hodnocení bereme v úvahu.

Víte, co je na tom všem nejlepší? Až se objeví výtky k výsledkům srovnání (a že se objeví), všechno svedeme na vás, na čtenáře. Vždyť vy jste určili, jak se v hodnocení mají jednotlivé funkce a parametry projevit.

Jak srovnáváme

Nové srovnání je založeno na podobném matematickém výpočtu jako starší metodiky. Funkce jsme napřed rozdělili do několika základních kategorií, které mají nastavenu váhu (počet bodů z tisíce):

Kategorie max. body
Rozměry, hmotnost, konstrukce

83

Displej

124

Výdrž, hardware

90

Paměť, operační systém, ovládání

124

Telefonování

132

Práce se zprávami

132

Organizace času

116

Zábava a fotoaparát

83

Informační a datové funkce

116

Celkem

1 000

Každá tato kategorie se skládá z řady parametrů. Někde jich je jen pár, jinde desítky. I tyto parametry mají nastavenu váhu, například takto:

Organizace času
Parametr, funkce váha
budík 11 %
opakovaný budík 8 %
buzení při vypnutém mobilu 11 %
kalendář 11 %
zadání opakovaných událostí 6 %
upomínky 11 %
úkolovník 7 %
poznámky 7 %
synchronizace 9 %
kalkulačka 8 %
stopky 2 %
paměť na kódy 2 %
diktafon 7 %
Celkem 100 %

Při výpočtu nejprve zjistíme, kolik procent telefon získá v každé z jednotlivých kategorií. Výsledky potom dalším váženým průměrem promítneme pomocí vah nastavených pro kategorie. Získáme procento, které odpovídá funkčnímu vybavení telefonu.

Co je přesně nového?

Rozšíření katalogu a srovnávaných parametrů není jedinou novou změnou ve srovnávací metodice. Připravili jsme i další inovace, teď mě napadají třeba tyto:

Nepodstatné parametry jsou pryč. Řadu položek, které dnes už ztratily smysl nebo je mají všechny telefony, jsme ze srovnání vyřadili. Potom jsme dodatečně smazali i parametry, které podle vašeho hlasování nejsou vůbec důležité.

Hodnotíme digitální fotoaparát. Do kategorie Zábava jsme přidali i hlavní parametr digitálních fotoaparátů.

Chytré mobily mají plus. Telefonům s otevřeným operačním systémem jste správně nastavili velkou váhu, takže tato vlastnost jim přidává hodně bodů.

Další funkce lze doinstalovat. Pokud chytrému telefonu chybí nějaká funkce a existuje reálná možnost ji doinstalovat (např. stopky), nově uznáváme část hodnocení.

Jsme přísnější. Přidáním nových parametrů a novým uspořádáním vah je pro mobilní telefony těžší dostat se na špičku. Současný nejlepší mobil získal známku 86 %, u starší metodiky přitom nebyl problém dostat se vysoko nad devadesátku.

Výsledky

I když se výsledková listina nijak kategoricky nezměnila, více se v ní projevily nové funkce. Mobily, které je podporují, vystoupaly nahoru. Projevuje se to hlavně u smartphonů, které se prosadily víc než dřív. Opět ale hodnotíme telefony a smartphonu nijak nepomůže, že si do něj můžete doinstalovat třeba dálkové ovládání.

Celkově si myslím, že výsledky odpovídají realitě. Na špičce jsou skutečně mobily, které lze považovat za nejlepší a žebříček postupně klesá k horším a horším. Vidím jednu výjimku, která mě samotného překvapila: jde o Alcatel OT 756, který se dostal na „nuzných 67 %“ (zde o tom najdete rozsáhlou diskusi). Jenže když jsem potom srovnal výsledky ve starším srovnání, zjistil jsem, že se Alcatel ve skutečnosti posunul z 65. místa na 51. místo. Takže si celkem výrazně polepšil, a to jsme mezi tím do katalogu přidali další mobily.

Než proto začnete naši novou metodiku kritizovat (a je mi jasné, že to opět schytáme z různých stran), uvědomte si prosím, že se výsledky celkově posunuly dolů. V průměru to je 8 %, výjimkou ale není ani dvacetiprocentní pokles (např. Siemens M55 spadl z 79 % na 57 %).

Jako pokaždé bych chtěl na závěr tohoto úvodu poznamenat, že i když se výsledek dvou mobilů liší o procento, o dvě, pět a klidně i deset, vůbec nic to neznamená. Každý člověk má jiné požadavky, každý od telefonu vyžaduje něco jiného. Naše srovnání je kompromis mezi stovkami názorů a kompromis se nikdy nemůže zavděčit všem.

Poznámka: Pod každým mobilem v katalogu nyní najdete odkaz, kterým nám můžete poslat e-mail s upřesněním nebo doplněním parametrů. Všechny údaje jsme totiž nedoplňovali zpětně; to by se nedalo zvládnout. Pokud nám ale chcete pomoci s doplněním parametrů, nedívejte se prosím na kartu s jedním telefonem – napřed ho srovnejte s nějakým jiným modelem. Jedině v tomto pohledu se totiž zobrazí všechny řádky – i ty chybějící, které jsou na kartě s jedním telefonem skryté.


Ve druhé kapitole najdete výsledky srovnání 232 mobilů

Témata článku: , , Ericsson R600, Ericsson T39m, Ericsson T65, Ericsson T66, Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, LG C1200, LG G3100, LG G5300i, LG G5400, LG G7020, LG G7050, LG G7100, LG L1100, LG T5100, Motorola C200, Motorola C330, Motorola C350, Motorola E398, Motorola MPx200, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola T191