Velké srovnání Sony Ericssonu T610 a T68i: vyplatí se přejít?

Sony Ericsson T610 je nástupcem staršího modelu T68i. Ačkoli je mezi nimi velký časový rozdíl, oba mobily mají mnoho společného. Postačí vám stále T68i, nebo nastal čas pro výměnu za T610? Je nutné kupovat novinku, nebo postačí levnější starší telefon?

Předpokládám, že si tento článek přečtou zejména majitelé modelu T68i, proto nebudu psát podrobně o všech funkcích, které oba mobily nabízejí. Zaměřím se spíše na rozdíly a shodné vlastnosti. Pokud vás mobily zajímají více, přečtěte si následující články, ve kterých se o nich dozvíte další podrobnosti.

Sony Ericsson T68i

Sony Ericsson T610

Tip: Pokud se rozhodujete pro Sony Ericsson T610, můžete si přečíst také článek o modelu Z600, který má stejné funkce jako T610 a liší se jen provedením a lepším displejem.

Vzhled, provedení

Design modelu T610 je bezesporu lepší než design T68i. Mobil má elegantnější vzhled, jde ruku v ruce současným trendům „hranatosti“. Sony Ericsson T610 je zkrátka kvádřík s dvoubarevným provedením a částečně kovovými kryty kolem klávesnice a baterie. Rozdíl je i v baterii, která je u T68i součástí krytu, zatímco u T610 nikoli. Stejně jako Z600 i model T610 má zvláštní tlačítko na zapínání a vypínání, zatímco T68i se stejně jako starší Ericssony zapíná podržením červené klávesy.

 


Rozměry obou mobilů jsou téměř stejné

Ačkoli je kvalita provedení Sony Ericssonu T68i velmi dobrá a mobil, který používám více než půl roku, téměř nevrže a ve zkrutu je pevný, baterie je uvolněná a při psaní se lehce pohybuje. T610 tento neduh nemá, a i když svému majiteli už několikrát spadla na zem, nevydá ani hlásek. Velikost mobilů je prakticky stejná, T68i je jen o něco širší kvůli vyboulení v oblasti displeje.

 
Baterie T68i je součástí krytu, zatímco u T610 nikoli; oba mobily mají baterii typu Li-Pol

Klávesnice, ovládání

Velkých změn doznalo ovládání, i když jen na první pohled. Zatímco T68i využívá zaběhlé koncepce kláves „Yes“ a „No“, T610 jsou nahrazeny dvěma kontextovými tlačítky. U T68i slouží klávesa Yes k potvrzování akcí a volání, klávesa No k rušení akcí a návratu v nabídce o úroveň zpět. Funkci klávesy No u T610 převzalo speciální tlačítko pod levou funkční klávesou, korekční céčko zůstalo na svém místě. Zmizela klávesa pro kontextové menu, kterou nahradila pravá funkční klávesa.

Ovládání je zkrátka jiné jen na první pohled, ve skutečnosti se jen pomíchala některá tlačítka. To vám ale zpočátku může činit problémy, pokud jste dříve už používali nějaký mobil od Ericssonu.

  
T610 se stejně jako T68i  ovládá joystickem, systém ovládání
ale doznal změny. Klávesnice je u T610 lepší

 
Kontextové menu zůstalo i na T610, jen pro něj není vyhrazena zvláštní klávesa

Nabídka telefonu se stejně jako u T68i ovládá pomocí pětisměrného joysticku, který je o něco menší, není kulatý, nemá tak ostré hrany a méně se vychyluje. Také na dotek je příjemnější. Klávesnice má vzhledem k velikosti displeje a stejným proporcím o něco menší tlačítka. Mají oválný, nikoli kapkovitý tvar. Stejně jako na T68i jsou z tvrdého stříbrného plastu se světlými popiskami, takže jsou kvůli tomu v šeru hůře čitelná. Stisk je jistější a jasnější, na klávesnici se píše o něco lépe.

 
Datový konektor i konektor pro nabíječku zůstal stejný

Boční jezdec nahradila dvě samostatná tlačítka, funkce však zůstaly stejné včetně možnosti psát v režimu bez T9 přímo druhé a třetí písmeno na klávesnici. Nicméně k této možnosti jsem se už nikdy nevrátil, T9 je pro mne lepší.

T610 má navíc na boku tlačítko pro spuštění fotáčku, které v tomto režimu slouží také k focení. Na pravé straně je pak nenápadné stříbrné tlačítko pro spuštění wapu. Jelikož je testovaný mobil určen pro T-Mobile, připojuje se ihned t-zones, což není zrovna šťastné řešení. Ve spodní části najdete u obou přístrojů stejný datový konektor, takže je možné používat stejné příslušenství - například datový kabel nebo nabíječku.

 
Boční jezdec se u T610 změnil na dvě tlačítka

 
Postranním jezdcem zobrazíte informace o mobilu,
u T610 není bohužel vidět pohotovostní doba a doba hovoru baterie


Článek pokračuje další kapitolou, ve které srovnám displej telefonů a věci kolem něj

Témata článku: Sony, , , , Nokia 3100, Nokia 3200, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens M55, Siemens MC60, Siemens S55, Siemens SL55, Sony Ericsson T310, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T68i