Velký den Nokie: telefony jsou jí málo

Kromě telefonů Nokia včera představila také nové příslušenství a Ovi. Prioritou už nebude jen výroba telefonů, ale také služby.

Včerejší prezentační akce Nokie měla podtitul „Go Play“. Název to byl výstižný, protože se nejvíc mluvilo o nové generaci her pro mobilní telefony a o hudbě. Nokia kromě nových telefonů představila nové služby a také něco, co se těžko popíše jedním slovem, ale říkat se tomu bude Ovi.

GoPlay_01.jpg GoPlay_02.jpg GoPlay_03.jpg
Že se tu bude konat něco velkého prozrazoval velký nápis • v rytmu Nokie N76... • všudypřítomné upoutávky nás nabádali, abychom si šli hrát

Internet, ovládání, konvergence...

Nokia podobné akce pořádá každý rok a každoročně se jedná o velkolepé akce, na které se sjedou stovky novinářů z celého světa. Letos jsme se podívali do Londýna a opět bylo na co koukat. Nejprve jsme si však poslechli prezentaci, na které vystoupil nejvyšší představitel společnosti Nokia Olli-Pekka Kallasvuo, Kai Öistämö za divizi mobilních telefonů a Anssi Vanjoki za sekci multimédií.

Olli-Pekka Kallasvuo se v úvodu věnoval historii společnosti Nokia. Ta začínala s výrobou papíru a v průběhu devatenáctého století měnila své zaměření přes výrobu kabelů a pneumatik až po elektroniku a počítače. Vždy se věnovala oborům, které ve své době teprve zkvétaly. Také v současném oboru, tedy v oblasti mobilních komunikací, se pohybuje od ranného stádia vývoje mobilních technologií. A také díky tomu se stala lídrem.

GoPlay_04.jpg GoPlay_05.jpg
Tři plus jeden řečník • Olli-Pekka vyprávěl, jak si na golfu zjišťoval pomocí N95 aktuální předpoveď počasí a ostatní ho měli za šarlatána, když předpověděl déšť

Prezident společnosti dále prozradil tři důležité směry vývoje nových zařízení Nokia. Jedním z nich je internet. Telefony budou obsluhovat stále větší množství internetových služeb a přístup k internetu se má časem stát pro uživatele telefonů stejně přirozeným, jako je běžné telefonování. Dále se bude vývoj zaměřovat na přizpůsobení uživatelského prostředí telefonů k potřebám a pohodlí jejich uživatelů. V tuto chvíli na plátně proběhlo video s přístrojem, který nápadně připomínal iPhone (viz bleskovka). A třetím důležitým faktorem je konvergence, tedy slučování více přístrojů v jeden, a to s důrazem na kvalitní zastoupení každého z nich.

Ve jménu hudby

Dále byla řeč o hudbě, ale to už si slovo vzal Kai Öistämö. Ten se věnoval tématu, co by nemělo chybět správnému hudebnímu telefonu. Došel k závěru, že mobilní telefon musí splňovat následující podmínky:

  • snadné a pohotové ovládání hudebních funkcí
  • rychlé nahrávání hudby do telefonu
  • velká kapacita paměti
  • dostatečná výdrž baterie
  • únosná cena

GoPlay_06.jpg GoPlay_07.jpg GoPlay_08.jpg GoPlay_09.jpg
Jestli tohle váš mobil neumí, tak ho raději hned zahoďte... • ...a kupte si Nokii 5310 • nebo 5610

A Kai Öistämö hned představil dvojici nových telefonů, které tyto podmínky splňují – nastal čas premiéry Nokie 5610 a 5310. Názvy obou telefonů doplňuje ještě výraz XpressMusic, který napovídá o hudebním zařazení. Levnější 5310 zaujme svým tenkým tělem a konektorem jack s průměrem 3,5 mm. Výše postavený 5610 má výbavu bohatší o podporu 3G sítí, třímegapixelový fotoaparát a speciální posuvnou klávesu pro rychlý přístup k hudbě. Ve spolupráci s firmami Philips, JBL a Altec Lansing vzniklo pro tyto telefony velmi zajímavé příslušenství.

GoPlay_14.jpg GoPlay_15.jpg GoPlay_16.jpg
Nová hudební placka

GoPlay_17.jpg GoPlay_18.jpg GoPlay_19.jpg
Hudební vysouvání

GoPlay_31.jpg GoPlay_32.jpg GoPlay_33.jpg GoPlay_34.jpg
Neobyčejné věci pro neobyčejné telefony

Zázračné Ovi

Poté se slova ujal Anssi Vanjoki. Řeč byla o nových funkcích mobilních telefonů a jejich návaznosti na internet. A záhy jsme poprvé slyšeli o Ovi. Není to zkratka, překladem z finštiny získáme slovo „dveře“. A Ovi má být jakýmisi dveřmi, kterými vstoupíte mezi služby internetu. V jádru půjde o sjednocený systém přístupu ke službám Nokie – na jednom místě si vyzkoušíte/koupíte hudbu, hry, mapy pro navigaci nebo nahrajete fotografie a video z telefonu na web (Flicker, YouTube...). A to buď přímo z telefonu nebo prostřednictvím počítače.

GoPlay_10.jpg GoPlay_11.jpg 
Anssi Vanjoki by dokázal o Ovi povídat celý den

Nokia vidí v poskytování služeb velký potenciál a je to další směr, kterému se hodlá věnovat. Vedle samotné výroby mobilních telefonů chce vyvíjet další služby, které bude možné s těmito telefony využívat. A kromě zisku z prodeje těchto zařízení pak bude těžit i z jejich používání.

GoPlay_20.jpg GoPlay_21.jpg 
Logo Ovi je nezvykle barevné

Jednou z těchto nových služeb je nová herní platforma N-Gage. Vzala si jméno od starších přístrojů nabízených v letech 2003 a 2004, které kombinovaly kapesní herní konzoli s mobilním telefonem. Tyto specializované přístroje však nebyly žádným prodejním trhákem, a proto si nové N-Gage hry můžete zahrát na všech novějších multimediálních smartphonech. Konkrétně na těchto:

  • Nokia N73
  • Nokia N81
  • Nokia N81 8GB
  • Nokia N93
  • Nokia N93i
  • Nokia N95
  • Nokia N95 8GB

Majitelé Nokií N80 mají smůlu, tento telefon má nestandardní rozlišení displeje, pro které nejsou hry přizpůsobeny.

GoPlay_26.jpg GoPlay_27.jpg GoPlay_28.jpg GoPlay_29.jpg
Hrát můžete na různých telefonech

Hry pro N-Gage bude dodávat řada vývojářských firem, včetně Electronic Arts a Gameloftu. Těšit se můžete na fotbálek Fifa 2007 a 2008, golf Tiger Woods PGA Tour, arkádové závody Asphalt 3: Street Rules, World Rally Championship, taktickou střílečku Brothers in amrs a třeba také na simulátor rybaření Hooked On: Creatures of the Deep. Více informací na www.n-gage.com.

Další novinkou je Nokia Music Store, tedy online obchod s hudbou. Písničky si budete moci nakupovat buď prostřednictvím počítače nebo přímo z telefonu. Jedna skladba bude za euro, album za deset, možnost neomezeného streamování v počítači bude k dispozici za deset eur měsíčně. Skladby budou nabízeny nejčastěji ve formátu WMA s bitratem 192Kbps a nebude u nich chybět ochrana proti kopírování. Více na music.nokia.com.

GoPlay_22.jpg GoPlay_23.jpg GoPlay_24.jpg GoPlay_25.jpg
Hudba přímo do mobilu

OVI bude zprovozněno v listopadu s příchodem právě představených telefonů na trh. Nejprve bude fungovat pouze v Anglii, v průběhu roku 2008 bude lokalizováno a rozšířeno i na další trhy.

Telefony až na druhém místě

Speciálního herního telefonu jsme se nedočkali a představen byl jeden, se kterým bude hraní přeci jen o něco příjemnější. Nová Nokia N81 je smarpthone se Symbianem S60 výsuvné konstrukce, který nabídne kromě klasické sady tlačítek ještě dvě speciální nad displejem. Ta jsou určena pro ovládání při hrách, které je možné hrát s displejem napodél.

GoPlay_12.jpg GoPlay_13.jpg
Odhalení N95 8GB a N81 měl na starost Kai Öistämö

Poslední představenou novinkou je Nokia N95 8 GB. Větší displej, obří paměť, větší výdrž baterie, černá barva a jinak vše při starém. Co se dalo vylepšit, to bylo vylepšeno, a mobilní svět má nového krále.

Nokia_N95_02.jpg Nokia_N95_06.jpg Nokia_N95_03.jpg 01_Nokia_N81_8GB.jpg 02_n81_8gb_music_store.jpg 02_Nokia_N81_8GB.jpg 
Nokia N95 8GB a N81

Kromě telefonů jsme si mohli prohlédnout i nedávno představené příslušenství. Zajímavé je například bluetoothové sluchátko BH-902, které na svém OLED displeji dokáže zobrazovat telefonní čísla nebo jména ze seznamů hovorů v telefonu. A obdivovat jsme mohli i zcela čerstvé novinky, jako jsou reproduktory MD-6 nebo malý zásobník energie Power Pack DC-8.

GoPlay_30.jpg
Nové reproduktorky MD-6

Není toho málo, ale čekali jsme víc. Zaskočilo nás, že nedošlo na představení modelu N82, o kterém už se dlouho šušká, ale ten si možná zaslouží samostatnou premiéru. Letos nebyly nové telefony pro Nokii prioritou a pochlubila se především novými službami. Jsme zvědaví především na to, kdy se zpřístupní českým zákazníkům a jaký budou mít u nás úspěch. Ať už Music Store nebo N-Gage.

Diskuze (9) Další článek: Samsung SGH-i450: Nové tóny z dielne Symbianu, prvé dojmy (SK)

Témata článku: Nokia, , Alcatel Go Play, Apple iPhone 4GB, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N81, Nokia N81 8GB, Nokia N93, Nokia N93i, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Malý zásobník, Málo, Velký den, Velká kapacita, Den, Velký nápis, Fotbálek, Velký, Telefon, Herní platforma, Dostatečná výdrž, Nejvyšší představitel