Velký fototest Sony Xperia Pro-I. Skvost mezi telefony, přesto jsme se neubránili zklamání

  • Hlavní foťák má kvalitní 1" snímač z kompaktu
  • Optiku zajišťuje Carl Zeiss
  • Ani to však nezaručuje jistý úspěch

Sony již chvíli vyrábí velmi dobré fotomobily, což je zapříčiněno i zabydlením značky ve fotografickém průmyslu. Sony zde pokrývá celé spektrum od kompaktů až po profesionální bezzrcadlovky. To znamená, že se od nich může inspirovat po stránce, softwaru, ovládání i hardwaru, což u telefonu Xperia Pro-I bez pochyb dělá.

Sestavení fotoaparátů:

  • Hlavní 12 Mpx foťák, clona f/2,0/4,0, ohnisko 24 mm, velikost senzoru 1", Dual Pixel PDAF, optická stabilizace
  • 12Mpx foťák s teleobjektivem, clona f/2,4, velikost senzoru 1/2,9 ", Dual Pixel PDAF, optická stabilizace
  • Širokoúhlý 12Mpx fotoaparát, clona f/2,2, 124˚úhel záběru, ohnisko 16 mm, velikost čipu 1/2,55 ", Dual Pixel PDAF
  • 0,3Mpx snímač hloubky ostrosti, TOF 3D
  • Přední 8Mpx snímač, clona f/2,0, ohnisko 24 mm, velikost snímače 1/4 "

Hlavní fotoaparát

Více než zřejmá inspirace ve světě kompaktů je u snímače hlavního fotoaparátu telefonu – ten totiž přímo pochází z kompaktu Sony RX100 VII. Čip jako takový bývá označovaný jako jednopalcový, což už je samo o sobě zavádějící, ale Sony zde ještě zmenšilo reálně využívanou plochu. Namísto 20 Mpx zde máme 12 Mpx a zhruba 60 % využité celkové plochy.

Podrobná analýza v komentovaném videu:

Je oněch 12 Mpx málo? Pojďme si tuto diskusi odbýt rovnou, protože bychom ji mohli vést u každého ze snímačů tohoto telefonu. Ostatní telefony se sice chlubí 64 nebo 108 Mpx, ale fotky stejně skládají do snímku s rozlišením 12 nebo 16 Mxp. Samozřejmě mají i režimy, z nichž lze získat plnohodnotné rozlišení, ale ty paradoxně nebývají nejkvalitnější. Kvalita totiž není určená pouze rozlišením, ale dalšími parametry, jako jako technologie senzoru, optika, AD převodník nebo software konvertující data na výsledné fotografie. A zjednodušeně se dá říct, tyto kvality nemusí být dostatečné, aby nakrmily 12, 16 nebo 24 Mpx, respektive při vyšším rozlišení se nemusí zvyšovat i kvalita snímku. A zatím se technologie v mobilech nedostaly dále, než aby nakrmily rozlišení 12 či 16 Mpx. Prosté zvyšování počtu pixelů tedy nemá kýžený důsledek. Abych odpověděl na otázku z úvodu odstavce – v kontextu aktuální technologie je 12 Mpx v pořádku, dvojnásobek by neznamenal vyšší kvalitu, ovšem rád bych viděl kvalitní senzory okolo 24 Mpx kvůli lepším detailům objektů v dáli nebo pro lepší širokoúhlé záběry.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotky z hlavního snímače

Hlavní foťák je velmi dobrý, řadí se k tomu nejlepšímu, co je dnes na mobilním trhu. To však neznamená, že může konkurovat zrcadlovkám nebo bezzrcadlovkám, to ani zdaleka. A ono srovnání se zde nabízí, protože za cenu telefonu už můžete pořídit poloprofesionální foťák s objektivem nebo profesionální bez objektivu. To znamená, že zde budou aplikována nejpřísnější měřítka.

Fotoaparát má podobně detailní kresbu jako obdobné nejlepší fotomobily, někdy i mírně lepší. Ovšem na (bez)zrcadlovky výrazně ztrácí, jedním důvodem je nižší rozlišení, druhým lokální ztráta kvality. Stává se, že většina scény má rozumnou kresbu, ale na jednom místě se nachází jen patlanice zcela bez detailů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotky z hlavního snímače

Problémový je i dynamický rozsah senzoru, telefon i běžně náročné scény vyhodnocuje jako s protisvětlem, i když je zatažená obloha. Narazíte na mnoho přepalů a tmavých míst a nedivil bych se, kdyby se zde projevila absence spousty nenápadných a drobných vychytávek mobilních senzorů. Ty jsou designované se spoustou vymožeností, které pomocí výkonné elektroniky telefonu umí ze snímku vytáhnout více informací, zato tradiční fotoaparáty se v tomto ohledu spoléhají na jakési puritánství. Vše sází na jednu kartu, a to výkon hardwaru – optiky a senzoru.

Jako kompakt se telefon chová i v noci, nemá pokročilé technologie s umělou inteligencí jako Huawei, ale maximalizuje své možnosti. Díky optické stabilizaci obrazu drží ISO na nízkých hodnotách a dlouhé, přesto bezpečné časy. To umožňuje velmi dobré výsledky, ale jmenovitě Huawei je o třídu lepší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotky z hlavního snímače

Zhodnocení se nabízí různá, avšak to nejreálnější je, že si kupujete kompakt s telefonními funkcemi za cenu velmi kvalitní bezzrcadlovky. Navíc zde máte takto kvalitní jen jedno ohnisko, kdežto na těle bezzrcadlovky budeme mít jedním objektivem pokrytá všechna důležitá ohniska, nemluvě o možnosti objektivy měnit.

Na dalším listu se dozvíte, jak fotí širokoúhlý objektiv.

Diskuze (11) Další článek: „Metaverse Phone” od HTC má zpoždění. Důvodem jsou paradoxně problémy z reálného světa

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Sony, , , , , , , , , , , Sony Xperia Pro-I, Senzor, Foťák, Optika, Carl Zeiss, Doprovod, Pro +, ISO, Kompakt, Sony Xperia, F +, Dual Pixel PDAF