Velký souboj displejů: TFT, SLCD a Super AMOLED

Přímé redakční srovnání. Která z technologií displejů mobilních telefonů je nejlepší? TFT, SLCD nebo Super AMOLED?

Mezi mobilními telefony s operačními systémy Android a Windows Phone v současnosti soupeří tři hlavní technologie dotykových displejů. První a nejklasičtějším je TFT. Používá ji mnoho výrobců, zejména však Sony Ericsson a LG. Druhou je SLCD, která z TFT vychází. Nejčastěji se s takovými displeji setkáme v novějších zařízeních HTC. Třetí soupeřící technologií je Super AMOLED, kterou využívají některé top Samsungy.

článek vyšel ve Slovenštině na MobilMania.sk

Již déle se v článcích i recenzích spekuluje, která ze jmenovaných zobrazovacích technologií je nejlepší. Velmi vzácně se v naší redakci setkala tři zařízení, která používají všechny tři jmenované zobrazovací technologie. Jsou jimi Samsung Omnia 7, HTC HD7 a LG Optimus 7. Všechna zařízení pracují s operačním systémem Windows Phone 7 a mají velmi podobný hardware.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung Omnia 7 • LG Optimus 7 • HTC HD7

Na trhu lze najít i retina displej v iPhone 4, AMOLED displeje některých starších HTC či Nokií nebo nejmodernější AMOLED displeje v nových Nokiích. Ty ale nejsou součástí testu.

Poznámka: Na všech fotografiích je displej manuálně přepnut na nejvyšší možné podsvícení a zvolili jsme modré barevné téma. Žádné další nastavení displeje a zobrazení v systému Windows Phone 7 nelze uživatelsky ovlivnit, podmínky tedy byly pro všechna tři zařízení stejné. Fotografie jsme počítačově nijak dodatečně neměnili (kromě přidání watermark).

Přímé srovnání barevnosti

Barevné podání a jeho kvalita je u dnešních displejů nejpodstatnější. Prakticky můžeme disciplínu kvality zobrazování barev rozdělit na dvě části - na zobrazování černé a všech ostatních barev. V černé barvě vyniká Super AMOLED, překvapivě dobře se ale drží i SLCD displej. TFT naopak zcela propadá. Ani při přímém pohledu není černá barva sytá a jsou na ní vidět bílé pruhy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Omnia 7 • LG Optimus 7 • HTC HD7
Jednoznačným problémem TFT displeje je černá barva

S praktickým zobrazením ostatních barev si dobře poradily všechny tři displeje. Nejkontrastnější barvy nabízel Super AMOLED displej, naopak mnohé fotografie jsou kontrastní až příliš, což působí nepřirozeně. Nejmenší kontrast naopak zaznamenal SLCD displej. TFT se nachází někde mezi nimi, což považujeme za nejlepší volbu. Nebýt nekvalitního zobrazení černé barvy, tak by TFT displej mohl disciplínu přímého zobrazení barev vyhrát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Omnia 7 • LG Optimus 7 • HTC HD7
Nejkontrastnější barvy má Super AMOLED a TFT displej, SLCD překvapivě zaostává

Pozorovací úhly

Přímé srovnání pozorovacích úhlů tří soupeřících technologií odhalilo největší rozdíly. Displeje jsme v naprosté tmě vyfotografovali přímo vedle sebe z různých úhlů. Jednoznačně nejlepší výsledky v tomto směru dosáhl displej typu Super AMOLED. Druhý s velkým rozdílem zůstal SLCD displej. Nejhorší zobrazení při naklonění jsme pozorovali na TFT displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Samsung Omnia 7 • LG Optimus 7 • HTC HD7
Nejvýraznější je rozdíl při pohledu na ztrátu černé barvy při pozorování z úhlu. Nejvýrazněji ztrácí TFT displej

Již na první pohled je patrné, že Super AMOLED si barevné podání zachovává, zatímco SLCD a TFT postupně blednou a jednotlivé barvy se s přibývajícími stupni vytrácejí. U displeje typu TFT dochází k výraznější ztrátě barev dříve než u SLCD displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC HD7 • LG Optimus 7 • Samsung Omnia 7
V barevném podání při pohledu z úhlu absolutně dominuje Super AMOLED
Klepněte pro větší obrázek 
HTC HD7 • LG Optimus 7 • Samsung Omnia 7
Když je úhel menší, barvy se až tak neztrácejí

Někdo může argumentovat, že na displej se uživatel dívá přímo, a proto zobrazení z úhlu není podstatné. Není to ale pravda. Mnohokrát se uživatel dívá na displej z úhlu a ani si to neuvědomuje. A netřeba při tom ani ležet, stačí například displej naklonit pro pohodlné psaní oběma rukama. Nejmarkantněji je však ztráta barev při pozorování z úhlu, pokud chcete na telefonu příteli ukázat fotografie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Samsung Omnia 7 • LG Optimus 7 • HTC HD7
Z fotografie je vidět, že ztráta barev probíhá u SLCD a TFT displejů rozdílně
Klepněte pro větší obrázek 
Ztráta pozorovacích úhlů je patrná i při pohledu na zařízení za světla

Na silném světle

Vzhledem k počasí a ročnímu období jsme neměli možnost vyzkoušet displeje na ostrém přímém slunci. Ztížené světelné podmínky jsme se pokusili nasimulovat pomocí dvou 500W reflektorů, namířených přímo do difúzního stanu s telefony.

Klepněte pro větší obrázek 

Při našich měřeních jsme výraznější rozdíly v kvalitě zobrazení nezaznamenali. Výsledky ale ovlivnil lesklejší povrch na zařízeních od HTC a LG. V této disciplíně nedokážeme určit jednoznačného vítěze.

Zobrazení textu

Až jeden ze čtenářů nás upozornil, že mezi jednotlivými obrazovkami by mohly být rozdíly v reálném vykreslení textu. Proto jsme udělali sérii záběrů displejů s bílým pozadím a textem - v našem případě z webové stránky. Pro lepší srovnání jsou fotografie dostupné také ve vysokém rozlišení. Na tomto místě třeba poznamenat, že mezi zařízeními to není zcela rovný souboj. Všechny tři sice mají displej s rozlišením 480 × 800 obrazových bodů, ale jejich úhlopříčka je rozdílná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
 HTC HD7 • LG Optimus 7 • Samsung Omnia 7

HTC má 4,3" displej, Samsung Omnia 7 má displej s úhlopříčkou rovné čtyři palce a LG Optimus 7 má nejmenší, 3,8" displej. Z toho vyplývá, že reálný rastr bude nejjemnější u LG a nejhrubší u HTC. Při pozorování pouhým okem žádné rozdíly mezi displeji z hlediska vykreslení textu nejsou patrné. Při podrobnějším zkoumání fotografií a přiblížení až na úroveň jednotlivých bodů se potvrzuje teorie a nejméně výrazné rozdíly mezi body jsou u LG a nejvýraznější u HTC. Super AMOLED displej zůstává v hodnocení uprostřed. Takže rozdíly mezi displeji ve vykreslení textu se nepotvrdily, alespoň z uživatelského hlediska.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Omnia 7 • LG Optimus 7 • HTC HD7
Srovnání zobrazení textu

Super AMOLED dominuje

Při pohledu na fotografie je jasné, že absolutní dominanci ze tří soupeřících technologií má v současnosti Super AMOLED. Zvítězil prakticky ve všech kategoriích a vytknout mu můžeme místy příliš vysoký kontrast, přepálené barvy působí nepřirozeně při prohlížení fotografií. SLCD se ve většině disciplín držel uprostřed. Problémem této technologie jsou malé pozorovací úhly, resp. ztráta barev při pohledu z většího úhlu. TFT technologie se v našem malém testu umístila na posledním místě. Problémem je zejména velmi špatné podání černé barvy a nízké pozorovací úhly.

I takové přímé srovnání tří velmi podobných mobilních telefonů prokázalo, že ta malá písmenka za údaji o rozlišení a počtu barev displeje mají smysl a je třeba je brát v úvahu. Pokud se momentálně rozhodujete o koupi zařízení s operačním systémem Windows Phone 7 nebo Android, určitě zvažte i použitou technologii displeje.

Diskuze (135) Další článek: Napiš Ježíškovi s Vodafone: soutěž jde do finále

Témata článku: HTC, LG, Samsung, , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC HD7, LG Optimus, LG Optimus 7, Samsung Omnia, Samsung Omnia 7, TFT, Podobný mobil, Špatné podání, Super AMOLED, ? Displej, Super +, Šup, Barevné téma, Velký, Super, Sup