Velký test: pět bluetoothových sluchátek Jabra

Otestovali jsme všechna bluetoothová osobní handsfree amerického výrobce Jabra, která si můžete na českém trhu koupit. Nechybí dokonce ani poslední novinky: model SP 100 pro kancelářské použití a špičkové sluchátko BT 800 s dvouřádkovým displejem.
Kapitoly článku

Sluchátka značky Jabra nejsou na našem trhu žádnou novinkou. Rozhodli jsme se zhodnotit aktuální nabídku výrobce a blíže se podívat na zoubek všem nabízeným modelům. Jedná se konkrétně o sluchátka Jabra BT 110, BT 200, BT 250, BT 800 a SP 100. Největší prostor věnujeme novinkám BT 800 a SP 100, protože zbývající modely jsou již staršího data a některým jsme se dokonce na MobilManii věnovali už dříve.

Rychlé odkazy
 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Bezdrátová sluchátka Jabra si určitě nespletete s žádnými konkurenčními modely. Mají totiž vlastní systém uchycení za uchem a od toho se odvíjí jejich originální vzhled. Dá se říci, že sluchátko tradiční konstrukce připomíná až poslední model BT 800, avšak i ten se poněkud vymyká tradičnímu pojetí. Všechny modely mají nadprůměrné zvukové vlastnosti a příkladně spolupracují s mobilem.


Jabra BT 110 – batůžek za ucho

Pokud nepočítáme stolní model SP 100, je sluchátko BT 110 v tomto srovnání suverénně nejtěžší. Netradiční vzhled má na svědomí speciální konstrukce, která pojme baterii typu AAA. Díky ní však sluchátko vyniká dlouhými hovorovými časy a nepřivede vás do úzkých, když zrovna nebude poblíž nabíječka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jabra BT 110: do těla se schová baterie velikosti AAA

Kvůli zvláštní konstrukci se ale sluchátko trochu hůře nosí. Masivní část, která patří za ucho, je dost dlouhá a při naklonění hlavy často zavadí třeba o vyšší límec košile. Také nasazování bez tréninku zabere dost času a mnohdy si budete muset pomoci oběma rukama.

Stejně jako většina sluchátek Jabra je také model BT 110 vybaven gelovými naslouchátky, kterých najdete v balení hned několik. Vyberete si velikost, jež vám bude nejlépe vyhovovat. K ovládání sluchátka slouží dvojice tlačítek. Horní tlačítko se samostatně stará o regulaci hlasitosti, takže regulace probíhá v cyklech, tzn. opakovaně od nejtiššího po nejhlasitější. Někdy bývá hlasitější hovor protivný, když jej musíte ještě zesílit, abyste jej nakonec ztišili.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko je poměrně malé, ale trochu těžší • náhradní gelové nástavce • sluchátko na uchu pevně drží

S každou výměnou baterie uvedete sluchátko do spárovacího procesu. Není potřeba nikde nic nastavovat. Komunikace s telefonem je příkladná, bez výraznějších zádrhelů. Podporovány jsou oba profily, sluchátko by tedy mělo fungovat se všemi telefony vybavenými technologií Bluetooth.

Po spárování můžete hned začít telefonovat. Jabra BT 110 vyniká hlavně kvalitou reprodukovaného zvuku. Ten je přirozený a také dostatečně hlasitý. Při porovnání se stájovými kolegy je ale hlasitost zvuku u druhé hovořící strany nižší. Se sluchátkem se můžete od telefonu bezpečně vzdálit až na sedm metrů, poté již zpozorujete mírné rušení v hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tlačítko pro ovládání hovoru a informační dioda • tlačítko pro zesilování

Ve zkratce:

  • rozměry: 80 × 60 × 13 mm
  • hmotnost: 26 g
  • baterie: 1 × AAA
  • profily: Headset, Handsfree
  • pohotovostní doba: záleží na použité baterii
  • doba hovoru: až 15 h
  • cena: 1 630 Kč
  • příslušenství: náhradní minigely, AAA baterie


Jabra BT 200 a BT 250 – sourozenci z jednoho vrhu

Obě sluchátka jsou si až na barevné provedení velmi podobná. Netradiční je zejména jejich zavěšení za ucho, kdy se téměř celá schovají za boltec a viditelná je jen pružná část s mikrofonem. Všechny části, které přichází do styku s pokožkou, jsou příjemně pogumované. Nasazování sluchátka není příliš rychlé a vyžaduje trochu tréninku. Upevnění je však stabilní, přirozené, nikde se nic neodchlipuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jabra BT 200: sluchátko je masivní a pohodlně se nosí, barva je stříbrná

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jabra BT 250: tělo je stejné, jen barva se změnila

I u těchto modelů narazíte na měkké nástavce, které příjemně zapadnou do ucha a starají se o dobré vedení zvuku. Pootočením gelového špuntu snadno zvolíte stranu, na které budete sluchátko nosit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Gelové nástavce pro typ 250 v průhledném provedení • a pro typ 200 v modrém

Mezi modely BT 200 a BT 250 není žádný funkční rozdíl. Důvodem o něco vyšší ceny modelu BT 250 je delší provozní doba. Je téměř dvojnásobná a za to se vyplatí pár stovek připlatit. Také po zvukové stránce jsou na tom oba modely stejně. Subjektivně se mi jevil zvukový projev modelu BT 200 o něco čistší než u novějšího modelu BT 250. U obou se však připravte na nepatrné ozvěny. Druhá strana hovoru si ovšem nebude stěžovat, bude si myslet, že hovoříte přímo do telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Jabra BT 200

Spolupráce s mobilem je na dobré úrovni, což se projevilo slušnou vzdáleností, na kterou se od něj můžete vzdálit – přibližně osm metrů. Pochválit musím i citlivost mikrofonu, který exceloval při hlasovém vytáčení; předvedl stoprocentní úspěšnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jabra BT 250

Nabíječky obou sluchátek lze využít i jako pouzdro pro zavěšení za opasek. Více si o sluchátku BT 250 můžete přečíst ve starší recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Držák pro nabíjení a uchycení na opasek

Ve zkratce:

  • rozměry: 12,7 × 60,3 × 101,6 mm
  • hmotnost: 23 g
  • baterie: Li-Pol
  • profily: Headset, Handsfree
  • pohotovostní doba: 240 h(BT 250), 96 h (BT 200)
  • doba hovoru: 8 h (BT 250), 3 h (BT 200)
  • cena: 2 700 Kč (BT 250), 2 100 Kč (BT 200)
  • příslušenství: náhradní minigely, nabíječka a spona pro uchycení


Ve druhé kapitole si prohlédneme luxusní sluchátko BT 800 s dvouřádkovým displejem

Témata článku: , , Neotřelé řešení, Jabry, Velký test, Zbývající model, Blue, Velký reproduktor, Test, Dobrý poslech, Velký, Bluetoot, Klidné prostředí, Sluch, BLU, Tradiční konstrukce, Speciální konstrukce, Horní tlačítko