Videopohled Qtek S200: mávání MDA Compact (první dojmy)

Máme v redakci Qtek S200 a rádi se o něj s vámi podělíme. Přímo komentovaným videopohledem. Na záznamu jej uvidíte skoro jako ve vlastní ruce, procházíme nabídku a píšeme zprávy na dotykovém displeji, ukážeme vám, jak se s ním fotí. Komentované video a živé fotky!

Qtek S200 navazuje na tradici založenou komunikátorem u nás známým pod názvem MDA Compact. Ten ve své době přinášel v miniaturních rozměrech výhody plynoucí ze spojení kapesního počítače a mobilního telefonu. Komunikátor Qtek S200 je výrobkem tchajwanské společnosti HTC, která jej vyvíjela pod kódovým označením HTC Prophet. Ve světě jej ale můžete najít ještě pod dalšími názvy, například i-mate JAMin, Dopod 818 či XDA Neo. Český T-Mobile nový komunikátor do své nabídky zatím nezařadil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Qtek S200

Stěžejní částí videopohledu jsou komentovaná videa, abychom vás ale nepokoušeli, předkládáme vám i kompletní text, který během přehrávání uslyšíte. Jsou tu i živé fotografie nového komunikátoru. Přejeme příjemné seznámení.

Jako MDA Compact

Model S200 se může pochlubit takřka shodnými rozměry jako MDA Compact. 108 × 58 × 18 milimetrů hravě skryjete i v těsné kapse kalhot. Takřka celou přední část zabírá rozměrný dotekový displej s rozlišením 240 × 320 obrazových bodů. Jakoukoli hardwarovou číselnou nebo písmennou klávesnici budete hledat marně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komunikátor v ruce • stylus • zadní stěna • srovnání velikosti s platební kartou a SE D750i

Vkládání textu probíhá buď rozpoznáváním ručně psaných znaků, prostřednictvím virtuální alfanumerické či numerické klávesnice. Při běžné práci se tak velmi často přihlásí o slovo dotykové pero. Výrobce ovšem výrazně usnadnil ovládání přidáním dvou tlačítek – OK a Nabídka Start. Jsou mezi pětisměrným ovladačem a tlačítky s červeným a zeleným sluchátkem.

Barevné sladění se nám zdá velmi zdařilé. Komunikátor působí v tmavém hávu velice hodnotným dojmem. Nový vzhled ovládacích tlačítek pod displejem v nás ale vyvolává smíšené pocity. S rozmístěním prvků se na těle od prvního Compactu nikterak nehýbalo. Na levé straně se nachází posuvník hlasitosti a dvě tlačítka – jedno pro aktivaci wi-fi a druhé je spoušť fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťové karty • zásuvný stylus

Na pravém boku je pak tlačítko pro zapnutí a zasunutý stylus. V dolní části si ještě můžete všimnout okénka infraportu. V horní hraně má své místo pouze slot pro paměťové karty, tu spodní pak zpestřuje standardní miniUSB konektor pro synchronizaci i nabíjení a konektor menší, 2,5mm jack pro připojení sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze všech stran

Operační systém Windows Mobile nabízí především snadnou softwarovou rozšiřitelnost. Na internetu jsou k dispozici desítky tisíc aplikací, mnohé získáte zcela zdarma. Qtek se tak může stát navigátorem, přehrávačem multimédií, vědeckým kalkulátorem, čtečkou elektronických knih a podobně. Samozřejmostí je podpora synchronizace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové ovládací prvky • sluchátko

Do těla

Podívejme se nyní do útrob nového komunikátoru. Veškeré dění má na starosti procesor Texas Instruments OMAP850 tepající na frekvenci 195 MHz. I přes poměrně nízkou hodnotu taktovací frekvence nabízí procesor dostatek výkonu pro všechny běžné aplikace. Uživatel může svá data ukládat do paměti o velikosti 45 megabajtů. Pokud se s touto kapacitou nespokojíte, nabízí se slot pro paměťové karty SD/MMC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled na záda s otočným kroužkem fotoaparátu a "pod pokličku"

Qtek S200 podporuje čtyři frekvenční pásma, 850, 900, 1800 i 1900 Mhz pro komunikaci v mobilních sítích. Zvládá datové přenosy GPRS i EDGE, obojí ve třídě 10. Tento model také konečně nabízí vestavěnou bezdrátovou Wi-Fi kartu standardu 802.11b. Vyzkoušeli jsme ji a její dosah hodnotíme jako velmi dobrý. Prostřednictvím technologie Bluetooth pak můžete komunikátor bezdrátově synchronizovat, nebo telefonovat s utrženým Bluetooth sluchátkem.

Na zadní straně zaujme především dvoumegapixelový fotoaparát, který ovšem postrádá přisvětlovací diodu. Vedle čočky jsou drobné piktogramy s vyobrazením skály a květinky. Ty souvisí s výrazným okružím okolo čočky. Otočením tohoto kolečka totiž dojde k mechanické úpravě čočky a tím k výraznému zlepšení ostrosti velmi blízkých předmětů. S funkcí makro se tak dají pořizovat ostré snímky už od vzdálenosti několika málo centimetrů, perfektně Qtek obstojí jako záznamník textu. Podobný princip použila i Motorola u svého modelu V3x.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej a ovládací prvky ve tmě

Qtek S200 nabízí skvělé funkce, na cenovkách se ale zatím vyskytují cifry přesahující 15 tisíc korun. MDA Vario, které nabízí srovnatelnou výbavu a navíc přidává hardwarovou klávesnici, koupíte u T-Mobilu o nějakou tu tisícovku levněji. S koupí bychom tedy radili ještě chvíli počkat. Pokud jej totiž do své nabídky zařadí český T-Mobile, cena půjde výrazně dolů.

Tip: o technických parametrech se více dozvíte v prvním pohledu

Diskuze (26) Další článek: Nový Sony Ericsson W700i: dostupnější verze Walkmanu W800i

Témata článku: Qtek, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, MÁV