Videorecenze Nokia N72: převlečený plošný spoj

Nokia prodává převlečenou N70. Jmenuje se N72 a kromě odlišných krytů a absence podpory 3G sítí je to N70 jako vyšitá. Cena je u obou modelů stejná. Jestli na ni máte zálusk, podívejte se na naši rychlou videorecenzi a za pár minut víte, co umí. Komentované video

V pravém horním rohu chybí kamerka pro videohovory, model N72 nepodporuje přenosy v síti třetí generace. Nalevo je malá čočka, která podle intenzity okolního osvětlení reguluje jas displeje a aktivuje podsvícení klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kamerka pro videohovory chybí • čočka pro regulaci podsvícení displeje a klávesnice

Na pravém boku telefonu je malé tlačítko, které zdánlivě nemá žádnou funkci. Aktivuje se až při odsunutí zadního krytu a odhalení fotoaparátu: je to spoušť pro případy, kdy chcete fotomobil držet naležato; jako běžný digitální fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spoušť fotoaparátu

Nad tímto tlačítkem je krytka slotu pro paměťovou kartu RS-DV-MMC. V jejím kloubu je senzor, který po odklopení krytky ukončí všechny aplikace spuštěné z paměťové karty, abyste ji mohli bez obav vyjmout. Nokia k telefonu standardně dodává kartu s kapacitou 128 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťové karty • přibalená paměťovka s kapacitou 128 MB • redukce na klasickou velikost

Na spodní i čelní plošce mobilu byste rozdíly vůči N70 hledali jen velmi těžko, design je prakticky totožný. Přitom ojedinělý a líbivý, fotograficky a pro oko vděčný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní a spodní ploška

Zadní kryt je možné jednoduše sejmout a odkrýt tak lithium-iontový akumulátor s kapacitou 970 mAh a udávanou výdrží 260 hodin v pohotovosti 215 minut hovoru. Je to stejné jako u všech ostatních smartphonů. Při určitém způsobu používání je dokážete vybít za pár hodin, jindy vydrží třeba i čtyři dny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt s krytkou fotoaparátu • v rozloženém stavu

Kvalitní, jenže dnes je to málo

Displej označím za kvalitní standard. Je to aktivní TFT zobrazovač s 262 tisíci barev. S rozlišením 176 × 208 bodů se dnes kouzla nedělají, svítivost i kontrast jsou dostatečné. Celkově tedy spokojenost, při srovnání N70 a testované Nokie se přikláním k prvně jmenované, protože její displej je při maximu ještě jasnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě

Nokia N72 používá operační systém Symbian OS 8.1 a grafickou nadstavbu Series 60 2nd Edition, Feature Pack 3. Prostředí se k uživateli chová přesně tak, jak jsme u posledních Symbianů zvyklí, už na začátku jsem zmiňoval, že u tohoto modelu jde jen o inovace kosmetické, ne funkční.

Důležitý je aktivní pohotovostní režim na hlavním displeji. Pro jistotu zopakujeme, jak funguje: v řádku vidíte pět ikon pro rychlé spuštění nejpoužívanějších programů – uživatel je může nastavit. Pod tímto řádkem jsou pak události aktuálního dne z kalendáře, nebo nejbližší událost následujících dnů. Vidíte zde také počet nedokončených úkolů a při přehrávání MP3 název skladby. Všechny tyto bloky jsou navíc aktivní – výběrem a klepnutím se dostanete do kalendáře nebo úkolovníku.

 
Aktivní pohotovostní režim: ikony a události

Tip: Protože je Nokia N72 identické a jen jinak vypadající dvojče N70, pro veškeré podrobnosti týkající se nabídky modelu N72 vás odkážu právě na obsáhlou recenzi Nokie N70. Dále budeme pokračovat v jejím duchu.

Nokia N72 je stejně rychlá jako třeba předchůdce 6681 či sestra N70, v některých případech dokonce i pomalejší. Při srovnávání rychlosti s běžnými telefony smartphony lapají po dechu. Je to logické, takový malý počítač. Někteří uživatelé mohou při ovládání chytrého telefonu zprvu tápat, do hlavní nabídky se nedostanete stisknutím středu hlavního tlačítka apod. Je tu ale připravena aplikace Výuka, která vysvětlí základy práce s telefonem.

 
Hlavní nabídka jako matice ikon a jako seznam

Vnitřní paměť Nokie N72 se smrskla na 20 MB, model N70 má o desítku více. Paměť se dá rozšířit kartami RS-DV-MMC.


Ve třetí kapitole se podíváme na práci vestavěného fotoaparátu a vzpomeneme základní funkce jako telefonování a psaní zpráv

Témata článku: Nokia, Nokia 7360, Nokia 7370, Nokia 7380, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N72, Plošný spoj, Pře, Nokia audio, Malý počítač, Vypadající smartphone, Videorecenze, TrueTone, Stavový pruh, Osobní pohled, Dostupná možnost, Použitý fotoaparát