Virtuálů je zhruba 100. Tito mají oprávnění od ČTÚ

Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS), která sdružuje především velké síťové operátory, pravidelně aktualizuje seznam virtuálů, kteří mají od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) přiděleno oprávnění k poskytování služeb elektronických komunikací. Seznam má zhruba stovku položek, tak si případně můžete ověřit, zda ten který poskytovatel má oprávnění. Na to, že ještě pár let zpět u nás žádný (legální a zároveň plnohodnotný) virtuál nepůsobil, je to slušné číslo.

Hodláte uzavřít smlouvu s některým z poskytovatelů mobilních služeb? Poskytovat služby v síti operátora může pouze ten...

Posted by Český telekomunikační úřad on 14. září 2015

Pokud by poskytovatel takovou smlouvu neměl, jedná se o neoprávněný přeprodej bez souhlasu operátora. A to nemusí skončit dobře, protože ztrácíte nad svým číslem kontrolu. Mohlo by se pak stát, že nebudete moci přenést své číslo, řádně reklamovat a dokonce můžete o své číslo i přijít, varuje APMS. Seznam nejdete na této adrese (zde v PDF), je aktualizovaný k 31. červenci 2015.

Ani povolení ČTÚ ovšem nemusí být 100% zárukou. Z nedávné minulosti můžeme vzpomenout na příklad Adagio Mobile. Virtuál sice povolení měl, ale přesto působil na první pohled velmi neprofesionálně. Hlavně na webu. Proto jsme ani my na jeho podezřele výhodnou nabídku raději neupozorňovali.

Máte zkušenost s tzv. „šedým virtuálem“?

Diskuze (15) Další článek: Rodí se magnetická konkurence Bluetooth

Témata článku: , , , , , Vir, AVN, Oprávnění, Slušné číslo