Virus pro Symbian: Gavno.a znemožní telefonování

Společnost SimWorks oznámila, že se objevil nový virus pro chytré mobilní telefony postavené na platformě Series 60. Gavno.a je podle správné terminologie trojský kůň a hrozí jen smartphonům se Symbianem verze 7; tedy Nokiím od modelu 6600 výš. Na starší Nokie nebo Siemens SX1 nemá vliv, stejně tak ani na Symbian UIQ.

Menší záběr si ale Gavno vynahrazuje větší škodou. Jako úplně první virus pro Symbian dokáže sáhnout tak hluboko do systému, že poškodí funkce, které jsou potřebné pro telefonování. Starší viry zatím pracovaly jen „na povrchu“.

Gavno.a se původně schovával v souboru s názvem patch.sis a tvářil se jako záplata operačního systému. Soubor má velikost pouze 2 kB a samozřejmě se už může jmenovat jakkoli jinak. První verze se sama nedokázala šířit, už se ale objevil Gavno.b, který se spojil se staršími viry Cabir a Camtimer. Umí se tedy přes Bluetooth sám poslat na okolní telefony.

Společnost SimWorks tuto informaci samozřejmě ukončila doporučením svého produktu Anti-Virus, který už Gavno obou verzí dokáže zachytit. Na webu konkurenční firmy F-Secure není o tomto trojském koni zatím ani zmínka.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze (20) Další článek: Eurotel a silné výpadky CDMA

Témata článku: , Siemens SX1, Vir, Telefonování, Pro +, Žně, Telefon