Vivat Vivaz! Přichází spása pro Sony Ericsson

Multimédii nabitý smartphone, kterému nechybí nic podstatného. Výjimečná je schopnost natáčet HD video. Zdá se, že Sony Ericsson tentokrát nešlápl vedle.

Sony Ericsson dnes představil po loňském modelu Satio už svůj druhý symbianový smartphone s dotykovým prostředím S60 páté edice. Příznivcům značky je novinka s názvem Vivaz dobře známá, už dříve její neoficiální snímky unikly pod kódovým označením Kurara. Proti Satiu bude Vivaz vybaven "už jen" 8Mpx fotoaparátem, který ale zvládne natáčet video ve formátu HD ready. O něco rychlejší bude procesor a lepší by to mělo být i s výdrží přístroje. Hlavní dobrou zprávou ale je, že Sony Ericsson se snad konečně vyhnul všem přešlapům a představuje kompletně nový model bez pozůstatků minulosti, které u značky měly být dávno zapomenuty.

HD a příjemné maličkosti

Sony Ericsson Vivaz je druhým zástupcem rodiny smartphonů "Entertainment Unlimited", patří sem ještě ohlášená Xperia X10 s Androidem. Částečně zaoblený design je údajně inspirován křivkami lidského těla. To by mohlo napomáhat pohodlnějšímu držení v ruce. Hardwarovou klávesnici bychom na Vivaz hledali marně. Měli bychom se jí však v podobě QWERTY dočkat s příchodem dalšího obdobného modelu, jehož snímky už taktéž unikly na internet (čtěte Sony Ericsson Kanna: rodí se konkurence pro N97).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavním ovládacím prvkem celého mobilu se stane bezpochyby širokoúhlý dotykový displej s poměrem stran 16:9 a rozlišením 360 × 640 pixelů. Fyzická velikost displeje činí 3,2 palce, zobrazit dokáže 16 milionů barev. Tisková zpráva neuvádí nic o použité dotykové technologii, podle zmínky o odolnosti proti poškrábání se ale můžeme optimisticky domnívat, že půjde o displej kapacitní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zásadní inovací pro značku Sony Ericsson je schopnost natáčení HD videa. Vivaz je po Samsungu i8910 HD teprve druhým mobilem, který se chlubí rozlišením 1 280 × 720 pořizovaného videozáznamu. Osmimegapixelový fotoaparát doplněný LED diodou blesku je vybaven automatickým ostřením (autofocus funguje kontinuálně i při nahrávání videa), stabilizátorem obrazu, detekcí obličeje a úsměvu, čtyřnásobným digitálním zoomem, geotaggingem a dalšími pokročilými funkcemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Do kompletního výčtu konektivity můžeme zarhnout podporu 3G včetně HSDPA, Wi-Fi, GPS (k navigaci poslouží předinstalovaná trial verze softwaru Wisepilot), 3,5mm jack, který funguje také jako TV výstup (rozlišení VGA), standard DLNA pro sdílení multimédií a jedna zásadní inovace u Sony Ericssonu. Po necelých deseti letech společné existence firem Sony a Ericsson na mobilním trhu značka konečně upouští od zastaralého nepraktického konektoru Fast-port a nahrazuje jej eurostandardem microUSB. Přes tento konektor se bude telefon dobíjet a také propojovat s PC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vivaz je moderním mobilem s plnou podporou komunitních webů a sociálních sítí. Obsahuje předinstalované zástupce pro snadné spuštění Facebooku a Twitteru, pořízená videa půjdou díky provázanosti s fotoaparátem snadno uploadovat na YouTube, obrázky může uživatel sdílet s ostatními například rychlým přístupem na Picasa. Použitý operační systém Symbian S60 páté edice umožňuje stahovat a instalovat další aplikace, třeba přímo od Symbian Developer Community nebo z vlastního portálu výrobce PlayNow.

Sony Ericsson Vivaz se objeví na vybraných trzích v prvním čtvrtletí tohoto roku. Na výběr bude v barvách Moon Silver (stříbrná), Cosmic Black (černá), Galaxy Blue (modrá) a Venus Ruby (červená). Setkáme se s ním určitě i na našem trhu, dostupnost a cena zatím ale nebyly českým zastoupením oficiálně potvrzeny. Aby měl Vivaz šanci prorazit, cena by neměla přesáhnout 12 tisíc korun. Jeho přímý konkurent s takřka identickou výbavou Samsung i8910 HD je na trhu za půl roku prodeje už solidně etablován, Sony Ericsson může tento skluz stáhnout pouze nižší nasazenou cenou. Doufejme, že výrobce s reálným uvedením nebude dlouho otálet a jeho Vivaz mu pomůže společně s Xperií X10 a dalšími očekávanými modely dostat se zpět na výsluní mobilního průmyslu. Přáli bychom mu to.

Sony Ericsson U5i Vivaz
Sony Ericsson U5i VivazDruhý Sony Ericsson se Symbianem S60 5th Edition napravuje nedostatky modelu Satio. Fotoaparát sice vytváří jen 8MPx obrázky, zato ale dovede natočit klip v rozlišení HD ready. Telefon má 720MHz procesor Cortex-A8 a standardní konektory 3,5mm jack a microUSB.rozměry a hmotnost: 107 × 52 × 13 mm, 97 g
displej: 3,2'', aktivní TFT, 360 × 640, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), HSDPA (7,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi, TV-out
paměť: 75 MB, 256 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 200 mAh, procesor: Cortex-A8 720 MHz
operační systém: Symbian 9.4 S60 5th Edition
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 8MPx (3 264 × 2 448), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
81%
hardware
N/A*
software
kataloginfo výrobce
cena: ještě se neprodává

Diskuze (148) Další článek: Další akce u Vodafone: Samsung Star za babku a kredit navíc

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Samsung i8910 HD, Sony Ericsson Vivaz, Eri, Druhý mobil, Rok prodeje, Cosmic Black, Vivo, Zásadní inovace, Pro +, Spása, Ruby, Son