Vivo otevřelo laboratoř na testování 5G technologií. Dokáže nasimulovat běžné i extrémní podmínky

Vivo dokončilo první část výzkumné laboratoře pro síťové komunikace v hlavním sídle firmy v čínském Tung-kuanu. Laboratoř poslouží jako testovací místo pro mobilní komunikační technologie, zahrnující zejména 4G a 5G sítě. K tomuto účelu je laboratoř vybavena vlastní mobilní sítí se základnovými stanicemi.

Klepněte pro větší obrázek
V laboratoři se používá vybavení srovnatelné s mobilními operátory – základnové stanice a páteřní síť

Dokončena byla zatím první ze tří fází výstavby. Laboratoř podpořila investicí Čínská akademie informačních a komunikačních technologií (CAICT). Vybavena je pro simulaci různých reálných scénářů, což urychlí procesy výzkumu, vývoje i testování chytrých telefonů.

Až 4 000 hodin zátěžových testů

Laboratoř dokáže flexibilně upravovat a simulovat proměnlivé frekvenční rozsahy komerčních sítí 5G a 4G. K tomuto účelu využívá vlastní infrastrukturu 5G, včetně základnových stanic a technologií páteřní sítě, které běžně používají mobilní operátoři. Díky tomu lze v laboratoři provádět velké množství reálných testů, které bylo dříve nutné uskutečnit venku. Mimo to lze v laboratoři simulovat i extrémní podmínky, jakými jsou slabý signál, přeplněné ulice a vysoká rychlost pohybu.

Klepněte pro větší obrázek
Jednotlivé testovací komory v laboratoři slouží k realizaci nejrůznějších testů a simulaci různých podmínek připojení k síti

Laboratoř obstará komplexní testování spolehlivosti síťových technologií a stability spojení. Testovací program se skládá z více než 4 000 hodin zátěžových testů, které zahrnují například nepřerušované napájení, více než 1 000 hodin testů přenosu dat a více než 10 000 zahájených i ukončených mobilních hovorů.

Klepněte pro větší obrázek
Laboratorní inženýr provádějící zkoušku spolehlivosti

Kromě testování situací z každodenního života mohou v laboratoři inženýři Vivo simulovat také různá komerční prostředí, ve kterých probíhá řada úloh najednou, např. hraní her, videohovory nebo živá vysílání. Nově se vytváří testovací modely pro zlepšení spotřeby energie s různými sítěmi v odlišných situacích. Pečlivě se také sleduje vývoj v oblasti komunikačních technologií a přizpůsobuje se vývoji standardů 5G, včetně nejnovější specifikace 5G NR Release 16.

Vivo vyvinulo vlastní čip pro zpracování obrazu ve fotomobilech:

Zdroj: tisková zpráva Vivo

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (1) Další článek: Android 12 Go zrychlí slabší telefony. Přidává více volného místa a nové vychytávky

Témata článku: Vivo, , , , , Síť, Páteřní síť, Extrémní podmínky, Test, Laboratoř, Testování