Vivo vysvětluje, jak geniální je gimbal přímo ve foťáku. Má i dvě nevýhody

Koncem února čínské Vivo představilo koncept Apex 2020 s unikátní kamerou. Výrobce tvrdí, že obsahuje gimbal, který způsobí revoluci ve stabilizaci obrazu ve smartphonech. Tehdy chyběly informace, teď je máme a Vivo X50 Pro je první telefon, který přinese gimbal do prodeje. V Číně startuje 1. června.

Hlavním trumfem gimbalu je kvalita stabilizace, ale má i dvě zásadní nevýhody:

  1. cena, prý až trojnásobná oproti klasické optické stabilizaci (OIS)
  2. toto řešení zabere více místa, což se projeví na tloušťce telefonu, resp. jeho fotomodulu.

Jak to funguje

Gimbal se používá zejména k plynulým filmovým záběrům. Jedná se o elektronický stabilizátor, ke kterému se připevní kamera – dříve profesionální, v posledních letech i GoPro, smartphony apod. Gimbal má uvnitř gyroskop a soustavu (obvykle tří) elektromotorů, každý z nich vyvažuje/naklání zařízení v jedné z os. Právě v tom je rozdíl oproti optické stabilizaci OIS, která se pohybuje pouze v jedné rovině.

Mikro gimbal Vivo pracuje pouze s čočkami objektivu. Skládá se z magnetického rámu ovládaného tzv. „voice“ cívkami a závěsnou konzolou připojenou k základně pomocí dvou kuličkových ložisek. I tady je výsledkem tříosá stabilizace jako u dospělých gimbalů. Maximální výkyv optiky je +/- 3°.

Aby se během stabilizace zmírnilo napětí senzoru způsobené kroucením, musí být páska senzoru natažena a složena do tvaru dvojitého S. I proto je velikost celého modulu značných 363 mm2 při tloušťce 4,5 mm.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky mají 12 MPx. Jde o konečné rozlišení fotosenzoru?

Gimbal však pomůže nejen s videem, ale i s fotografií. Hlavně v noci, kdy pokročilá stabilizace umožní použít delší expoziční časy. Vivo nezveřejnilo, kdo dodá snímací senzor, ale pravděpodobně to bude Sony. Jeho rozlišení by pak mělo být 12 MPx, tolik mají ukázkové fotografie, které firma zveřejnila.

Vnitřnosti a principy fungování gimbalu Vivo na videu:

Via Engadget Chinese 

Diskuze (9) Další článek: Jiří Peterka bude dalších pět let radním ČTÚ. Vláda mu prodloužila mandát

Témata článku: , , , , , , , Nevýhoda, Tloušťka, MPx, Senzor, Foťák, Stabilizátor, Rozlišení, F +