Vivo má svoji první skládačku. Jde ve šlépějích Samsungu, ale přidává další vychytávky

  • Od Samsungu je nejen název (Vivo X) Fold, ale i ohebný panel
  • Jako první použilo Vivo čtečku integrovanou do flexibilního panelu
  • O naladění fotoaparátu se stará Zeiss, přidává i periskop

Vivo bylo jednou z posledních velkých smartphonových značek, která ještě v nabídce nemá skládací telefon. To už ale neplatí. Firma představila na domovském trhu v Číně model Vivo X Fold. Jde o konvenční řešení skládačky smartphone–minitablet s vnitřním ohebným a vnějším klasickým displejem, které už několik let používá Samsung u svých skládaček se stejným označením Fold.

Klepněte pro větší obrázek
První skládačka čínské značky Vivo se jmenuje X Fold

Design se čínskému výrobci povedl, zařízení působí výrazně prémiovým dojmem. Zádové straně, která má koženkovou úpravu a buď modrou nebo antracitovou barvu s podélným pruhem, dominuje výrazný modul fotoaparátu. Kromě pantu a bočních hran už potom celé zařízení tvoří displeje.

Oba displeje u Viva jsou typu AMOLED. Vnitřní flexibilní panel LTPO 2.0 od Samsungu se rozprostírá na úhlopříčce 8 palců při rozlišení 2K+ (přesně 2 200 × 1 800 bodů). Vivo chrání displej tenkým sklem Schott UTG. V zavřeném stavu hybrid ovládáte pomocí vnějšího, již neohebného Full HD+ displeje s úhlopříčkou 6,5 palce. Výhodou obou panelů je vyšší obnovovací frekvence až 120 Hz.

Čtečka otisků v ohebném displeji

S displeji se pojí také asi největší inovace celého zařízení. Tím jsou ultrazvukové čtečky vestavěné do obou panelů – jak vnějšího, tak vnitřního ohebného. Tuto funkci ještě žádný z výrobců předtím nenabídl, čtečky u skládaček dávají obvykle do bočního odemykacího tlačítka, které je přístupné jak v otevřeném, tak zavřeném stavu.

Vivo si dalo záležet na propracované konstrukci pantu, použilo v něm prvky z velmi odolného zirkonia. Nejen že je samozřejmě navržen a testován tak, aby vydržel při pravidelném používání několik let provozu, ale myslelo se i na ergonomii, což je u tohoto typu zařízení obzvlášť důležité.

Kromě zcela zavřeného a zcela otevřeného stavu bude možné zařízení nechat pevně rozevřené kdekoli mezi úhly 60 až 120 °. To se hodí například při sledování videa na polovině displeje (v druhé může běžet třeba messenger) nebo při pořizování videa vestavěným fotoaparátem s dlouhou závěrkou.

Zeiss si dal záležet

Nedostatkem výkonu zařízení rozhodně trpět nebude. Podle očekávání jej pohání procesor Snapdragon 8 Gen 1 od Qualcommu, doprovod dělá 12 GB RAM a až 512GB úložiště. Samozřejmostí je 5G konektivita. Baterie s kapacitou 4 600 mAh využívá rychlého dobíjení (66 W kabelově, 50 W bezdrátově).

Klepněte pro větší obrázek
Pod foťákem je opět podepsán Zeiss

Kruhový modul hlavního čtyřnásobného fotoaparátu je zasazený do černého obdélníku. Na optiku i naladění dohlédl dnes už stálý fotopartner Viva, společnost Zeiss. Sestavení fotoaparátu 50 + 48 + 12 + 8 Mpx (primární, širokoúhlý, 2× optický zoom, 5× periskopický zoom) má zajistit univerzální použití ve všech fotografických podmínkách. Mimochodem použití periskopu u skládačky je dalším husarským kouskem inženýrů Viva.

Je jasné, že výrobce si za tento prémiový kus elektroniky nechá řádně zaplatit. Na čínském trhu se nižší paměťová verze začíná prodávat v přepočtu za 32 tisíc korun, ale to je cena bez daně. Pokud by se Vivo rozhodlo skládačku prodávat i v Evropě, vzrostla by cenovka nejméně o třetinu. V tuto chvíli zůstává X Fold exkluzivní záležitostí pouze pro Čínu, jako nakonec i mnoho dalších modelů od Viva.

Produktové video skládačky Vivo X Fold:

Zdroj: Vivo, via GSMArena.com

Diskuze (5) Další článek: Samsung Galaxy M53 zastoupí chybějící „áčko“. Má 108Mpx foťák a dosti nečekaný čipset i cenu

Témata článku: Vivo, , , , , , , , , , Panel, Vivo X Fold, Skládací telefon, Otisk, Šlépěj, Vivo X Fold +, Čtečka, Skládačka, Full HD, Obrázek, Samsun, Displej