Vizuální překladač Googlu využívající fotoaparát smartphonu rozumí dalším jazykům

Jste v zahraničí a potřebujete nutně přeložit nápis na ceduli, který třeba ani není psaný latinkou? Žádný problém, stačí vám smartphone a dokonce ani nemusíte být připojeni na internet. Google spustil podporu dalších 90 jazyků pro vizuální překlady do/z angličtiny a také vzájemně mezi sebou. Nechybí samozřejmě ani čeština.

Aplikace překladače Googlu se dočkala aktualizace, v rámci které přibyla nová várka jazyků pro funkci překladu z obrazu v reálném čase. To znamená, že nyní můžete fotoaparát mobilu namířit na nějakou cizojazyčnou ceduli a na displeji se vám přes původní nápis promítne překlad v češtině.

Klepněte pro větší obrázek

Aplikaci Překladač můžete stáhnout pro Android i iOS. Zde vyberte volbu Fotoaparátu a zamiřte na text před vámi. Nejlépe funguje na velké cedule a nápisy, na což je funkce ostatně zaměřena. Pomůže tak hlavně při orientaci ve městě atp. Ale pokud budete chtít tímto způsobem překládat menu v restauraci, mohou být výsledky o poznání horší.

Překlad funguje i offline, pro vybraný jazyk si však musíte předem stáhnout databázi slovníku. To lze snadno učinit přímo v aplikaci. Funkce využívá neuronové sítě. Toto spojení si firma již vyzkoušela v rámci Google Lens, v překladači pomůže se zkvalitněním překladů. Úspěšnost by se měla ve vybraných jazykových párech navýšit z 55 procent na 85.

Společně s tím došlo i k rozšíření funkcí jako je překlad hlasových záznamů či ručně psaného textu. Ne všechny funkce jsou ale dostupné ve všech jazycích. Zda požadovanou funkci podporuje i vámi vybraný jazyk, můžete ověřit na stránkách Googlu.

Jak funguje Překladač Google:

Diskuze (2) Další článek: Nižší pokuty za předčasné ukončení smlouvy u operátora začnou platit až od dubna

Témata článku: Google, , , , , , , Poznaň, Jazyk, Pře, Google Translate, Aplikace, Funkce, Cedule, Nápis, Překlad, Internet, Úspěšnost, Překladač Google, F +, Čeština, SMA,