Vodafone 231: na cenovém dně (test)

U Vodafonu si můžete za necelých osm set korun pořídit jednoduchý telefon, který umí jen to nejnutnější. Nevypadá vůbec zle!
Kapitoly článku

Na pohotovostní displej si můžete umístit tapetu se čtverečky, které se ztrácejí podle stavu baterie. Pravým kontextovým tlačítkem vstoupíte do nabídky nejčastějších funkcí, odkud se lze rychle dostat k editoru zpráv, budíku, kalkulačce, přidání kontaktu apod. Tyto funkce jsou pevně definovány a nelze je změnit. Upravit ale můžete funkce přiřazené směrům navigační klávesy. Do hlavní nabídky se vstupuje potvrzovacím středem nebo levým kontextovým tlačítkem. Je tvořena šesti velkými ikonami – na displeji vždy vidíte jen jednu. Při pohybu v nabídce se ikony přeměňují otáčením. Pohyb v nabídce je svižný. Telefon reaguje okamžitě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dvě možnosti vzhledu pohotovostního displeje • hlavní nabídku tvoří velké ikony

Co všechno umí?

Vodafone 231 komunikuje se sítěmi GSM na frekvencích 900 a 1800 MHz. Jeho telefonní seznam pojme 250 jednopoložkových kontaktů, ke kterým si lze přidat obrázek - postavičku. Její vzhled si nadefinujete v sedmi oblastech. Nechybí třídění kontaktů do skupin s možností nastavit odlišné vyzvánění. V telefonním seznamu se vyhledává postupným psaní maximálně prvních tří písmen a zobrazují se zde zároveň i kontakty ze SIM karty. Vyzvánění zajistí polyfonní šestnáctihlasé melodie. Vyzváněcí profily telefon neobsahuje. Zastupuje je jen tichý režim, který se aktivuje podržením křížku. V telefonu nechybí hlasité handsfree. Maximální hlasitost reproduktoru při hovoru by mohla být vyšší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznam • editace kontaktu • tvorba obrázku ke kontaktu • výpis volání

Z textové komunikace podporuje novinka jen zprávy SMS, které se tvoří v jednoduchém editoru s odpočtem znaků. Na displej se vejde šest řádků textu. Pomáhat vám může slovník T9, který před odesláním diakritiku ořeže. Psát lze i zprávy delší než 160 znaků. Zde se ale naplno projeví přímo tragická pomalost telefonu. Napsat i jen jednu zprávu vyžaduje po uživatelích zvyklých psát zprávy rychle opravdu velkou trpělivost. Pro časté psaní textovek se tak Vodafone 231 příliš nehodí. Do paměti se přitom vejde rovná stovka zpráv. Na jejich přijetí může upozorňovat libovolný zvuk uložený v telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Editor zpráv SMS • přijetí zprávy • výpis přijatých zpráv • trojice budíků

Příliš mnoho dalších funkcí telefon nenabízí. V nabídce najdete jednoduchou kalkulačku, které priorita matematických operací nic neříká. Do kalendáře zase nejde vkládat žádné události a slouží jen pro přehled. Textových poznámek si do telefonu můžete uložit až šest o maximální délce 320 znaků. Dále v nabídce naleznete převodník měn a jednotek a trojici budíků s možností nastavit, ve kterých dnech v týdnu mají zvonit. Pro zabavení poslouží jediná hra – sudoku. Podpora datových funkcí zcela chybí. Podle nabídky lze ale telefon propojit s počítačem a synchronizovat jej. Paměť telefonu o velikosti 128 kB je připravena pro uložení vlastních obrázků a melodií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka doplňkových funkcí • kalkulačka • kalendář • sudoku • převodník jednotek

Prostě jen na volání

Vodafone 231 je prostě telefon pro zcela nenáročné uživatele, kteří si vystačí s těmi nejzákladnějšími funkcemi. Telefon můžete společně s aktivací tarifu získat již za 77 Kč, cena s Vodafone kartou činí 777 Kč. Pokud ale budete chtít často psát zprávy, doporučuji si připlatit a poohlédnout se jinde.

U T-Mobilu si můžete pořídit mobilní telefon za plnou cenu ještě levněji. Jedná se o Samsung B100, který je s Vodafonem 231 funkčně srovnatelný. Jeho cena činí 699 Kč.

Témata článku: , , , Samsung B100, Vodafone 231, Test, Jediná hra, Dostatečná paměť, Uživatel zvyklý, Libovolný zvuk, Voda, Content typ,