Vodafone 345: pošťák zazvonil jen jednou (test)

Možná jste přehlédli, že se na poštách začal prodávat Vodafone 345. Malý messenger boduje hlavně mimořádně nízkou cenou.

Možná právě teď začínáte hledat na stránkách Vodafonu nějaké informace o tomto malém a sympatickém telefonu. Bohužel, vaše pokusy budou zatím marné. Vodafone tento telefon prodával jen v měsíci prosinci a ještě pouze na pobočkách pošty (čtěte Vodafone 345: pro nejlevnější QWERTY jděte na poštu). Nejlevnější telefon s klávesnicí tak snadno unikl pozornosti spousty uživatelů, kteří by o něj jistě projevili zájem. Pořád ale existuje několik možností, jak telefon získat. Buď nákupem v zahraničí, prostřednictvím bazarů, inzerátů nebo doprodejem v několika internetových e-shopech. A kdo ví, třeba zvýšený zájem donutí operátora znovu telefon začít nabízet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vodafone 345 vypadá na tiskových snímcích skoro tak seriózně jako manažerské BlackBerry

Klíčové vlastnosti:

  • čtyřřádková mechanická QWERTY klávesnice
  • barevný TFT displej s úhlopříčkou 1,77" a rozlišením 128 × 160 bodů
  • malé rozměry 100 × 57 × 12 mm
  • velmi nízká pořizovací cena

Hlavní nedostatky:

  • časově omezená dostupnost na trhu
  • málo multimediálních funkcí
  • mírně horší kvalita zvuku při telefonování (může být vada testovaného kusu)

Vodafone 345
Vodafone 345Vodafone 345 je nejlevnějším QWERTY telefonem na českém trhu. Výbava je pouze základní, pro rychlejší psaní SMS ale tento telefon poslouží velmi dobře.rozměry a hmotnost: 101 × 58 × 12 mm, 76 g
displej: 1,8'', TFT LCD, 176 × 128, 65 tisíc b.
sítě a data: GSM (900/1 800/1 900 MHz)
baterie: 500 mAh
11%
hardware
31%
software
katalogpreview
cena: ještě se neprodává

Vodafone 345 rozhodně patří k nejmenším telefonům, které se v uplynulém roce objevily na trhu. Vždyť na výšku má jen lehce přes 100 mm a tloušťka není větší než 12 mm. Jedinou trošku nadprůměrnější hodnotou je šířka, tu ale pochopitelně ovlivňuje hlavně QWERTY klávesnice. Celkově se ale jedná o skutečně malý telefon, který se vám ztratí v ruce.

Zaoblený drobek

I přes tento fakt zbylo na přístroji dost místa kolem displeje, který vás ani svými dalšími parametry nijak neoslní. Rozlišení 160 × 128 bodů už dnes takřka nemáte šanci na nových telefonech vidět, Vodafone se sice chlubí TFT technologií, ale čitelnost na slunci je podprůměrná. U displeje se dá v pěti krocích regulovat jas a také doba podsvícení, změnit se dá také tapeta. Zázraky ale od 1,77" obrazovky neočekávejte. Kvůli displeji si ale tento mobil, který se prodával za cenu pod 1 000 Kč pravděpodobně nikdo kupovat nebude.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

I přes nízkou cenovku telefon nijak nezklame svým dílenským zpracováním. Zadní lesklý kryt drží na svém místě pevně, pro umístění SIM karty ani nemusíte odstraňovat baterii. Boky telefonu tvoří matný pruh, který je narušen pouze na dvou místech. Vlevo nahoře se nachází tlačítko, které z pohotovostního režimu spouští editor SMS. Na pravém boku najdete konektor miniUSB, který už se dnes na telefonech příliš nevidí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tím nejdůležitějším na tomto telefonu je ale pochopitelně klávesnice a ovládací tlačítka. Ta kontextová pod displejem a směrový ovladač jsou tvořena gumou, která výrazně vystupuje nad povrch telefonu. Tlačítka se tisknou příjemně, u směrového ovladače mi připadalo, že musím použít trochu více síly, ale nejedná se o nic závažného.

Skoro jako BlackBerry

Klávesnici tvoří čtyři řady modře podsvícených tlačítek. Dobře jsou vidět hlavní znaky i sekundární symboly. K jejich napsání se dostanete stiskem neoznačeného tlačítka v pravém dolním rohu. Tuto klávesu budete využívat rozhodně velmi často, s její pomocí si totiž můžete vytvořit i klávesové zkratky pro funkce v telefonu. Stačí tlačítko v pohotovostním režimu zmáčknout a pak si pomocí písmenka vybrat předvolenou funkci. Rozhodně chytré řešení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ale zpět ke klávesnici. Pokud by vám nestačily symboly zobrazené na tlačítcích, další objevíte po stisknutí klávesy v levém sloupci. Speciální funkci má mezerník, který delším podržením telefon zamkne. Stejně tak dlouhé podržení písmena Q přepne telefon do tichého režimu. Funkcemi tedy klávesnice nijak nezaostává za svými dražšími konkurenty. Rozhodně se nedá poznat, že by se na ni nějak výrazněji šetřilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jak je to s pohodlností psaní? Překvapivě dobře! Pokud máte s ťukáním do podobného typu klávesnice své (pozitivní) zkušenosti, na Vodafone 345 si zvyknete celkem rychle. Tvrdší plastová tlačítka by asi byla přínosnější, ale guma v tomto případě nepředstavuje zas tak velký rozdíl. Tlačítka díky své velikosti nijak neujíždějí do stran, každé zmáčknutí doprovodí zřetelné cvaknutí. Pochopitelně, díky své velikosti není možné na klávesnici psát bříškem prstů, ideálně do nich ťukejte špičkou palce. Prst tak musí být trochu více „zalomený“, ale u tak malého telefonu to jde celkem bez potíží.

Úsporné menu

Pravděpodobně jsem rozmazlený všemi těmi smartphony, ale opravdu marně vzpomínám (kromě seniorských mobilů), kdy jsem naposledy viděl telefon s pouhými šesti položkami nabídky. Nejpozději tady by vám mělo konečně dojít, že Vodafone 345 patří mezi jednoduché telefony. Ve skutečnosti je extrémně jednoduchý. Na focení rovnou zapomeňte, chybí i paměťová karta a jakékoliv datové přenosy. Telefon je zkrátka striktně určen na volání, posílání zpráv a pár dalších, doplňkových funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefonní seznam statusu lowendu odpovídá svojí kapacitou pro 100 kontaktů, každý v sobě ale sdružuje několik dalších položek, včetně více čísel nebo třeba e-mailu. Kontakty se také dají dělit do skupin, kterým přiřadíte samostatné vyzvánění. Tady ale pozor, na všechno vám musí stačit jen několik málo MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kromě skupin najdete v telefonu také profily, kde kromě tónů a způsobu vyzvánění změníte už jen hlasitost. Při hovoru zvuk rozhodně není ideální, na pozadí je slyšet tiché chrčení. Při hovoru se jinak na displeji ukazuje aktuální provolaná doba. Telefon má také jednoduchý registr s přijatými, zmeškanými a odchozími hovory.

Co se vejde do tisícovky? 

Velké paměti se bohužel nedostalo ani pro textové zprávy, kterých se do telefonu vejde rovná stovka. Kromě SMS už nic jiného neodešlete, takže menu zpráv doplňují už jen šablony a nastavení. Editor SMS je celkem jednoduchý, odesílat zprávy můžete jednotlivým kontaktům nebo celým skupinám. Přivítal bych možnost zvětšení písma, na displej se standardně vejdou čtyři řádky textu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

I když je Vodafone 345 velmi jednouchý mobil, základní organizační funkce mu nescházejí. Do kalendáře v měsíčním náhledu si přidáte události, které se mohou i opakovat. Tady se ale musíte spokojit s každodenním připomínáním. Vytvářet si můžete i úkoly. Nechybí také jednoduchá kalkulačka a převodník. Jednoznačně největší překvapení v nabídce funkcí ale představuje falešný hovor. Na vybraný kontakt můžete nastavit, aby se po určité době ozvalo falešné vyzvánění. Jednoduchý způsob jak ukončit nepříjemný telefonát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Poslední funkcí, kterou telefon nabízí, je rádio. Pro jeho funkčnost musíte mít připojená sluchátka. Rádio nabízí funkci automatického vyhledávání a následného uložení stanic. Jejich název si také můžete změnit. Informace ještě doplňuje RDS. Pokud potřebujete mobil hlavně k telefonování a psaní zpráv, nebudete zřejmě postrádat ani fotoaparát a Vodafone 345 pro vás bude ideálním zařízením. Asi se trochu zapotíte při jeho shánění, ale vzhledem k jeho alcatelovskému prapůvodu máte ještě jednu šanci. Alcatel OT-255 je prakticky totožný přístroj a na českém trhu jej nabízí hned několik obchodů v různých barvách. Cena se pohybuje kolem tisícovky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alcatel OT-255: předobraz pro Vodafone 345
Diskuze (18) Další článek: Zajímavá čísla o mobilním internetu T-Mobile

Témata článku: , , , Vodafone 345, Voda, Internetový e-shop, Barevný tft, Posta, Post, Test, Nejmenší telefon, Chytré řešení, Omezená dostupnost, Vybraný kontakt,