Vodafone 540: hliník, cena a design (test)

Na poměry neznačkových telefonů očekávaný kousek. Výhrál cenu za design a jeho cena je proklatě nízká. Prodejní hit, nebo je někde háček?

Vodafone 540 není tak úplně bezejmenný telefon. Jeho výrobu má na starosti Sagem – značka, kterou v Evropě známe jako francouzského výrobce telefonů, jemuž se nepodařilo prorazit. Produkce tohoto modelu je však soustředěná v Číně, tudíž trochu váhám, jestli má s původním portfoliem této značky vůbec něco společného. Shodné rysy se tu však najdou.

Rovnou zkraje podotýkám, že vzhled je na tomto přístroji to nejzajímavější. Vodafone 540 za něj dokonce obdržel prestižní ocenění iF Product Design Award. Na mobil je skutečně hezká podívaná. Jako první vás nejspíše upoutá jeho tenkost, která činí pouhých 9 milimetrů. Ostatní rozměry 109 × 48 pak patří k průměrným hodnotám, VF 540 je každopádně „příjemně kapesní“ telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oku lahodící hliník

Vizáž telefonu je minimalistická. Přední maska je tvořena zcela rovným povrchem, do něhož je v horní straně zasazený displej, nad ním červenou barvou zdůrazněné sluchátko a logo Vodafone. I klávesnici, které dominuje velký chromovaný kurzorový obdélník, tvoří jednolitý povrch, tlačítka nijak nevystupují, jsou jen vzájemně rozdělena jemně vystupujícími příčkami. To si však vybralo svou daň na jejich ovládání, mají kvůli tomu tužší stisk, což brání především dlouhému datlování SMS. Nejde ale o žádný extrém a alespoň tak nedochází k nechtěným stiskům. Celou přední masku obíhá lesklý chromovaný rámeček, který tak koresponduje s hlavní navigační klávesou.

Stejně jednoduše je pojata i zadní strana telefonu. Na té je nejzajímavější kryt baterie, který je kupodivu hliníkový (a teď v zimních měsících studí do ruky). V jeho horní části najdeme maličký a jen lehce vystupující otvor pro čočku fotoaparátu, do kterého byste vůbec neřekli, že je to dvoumegapixel. Napravo od něj pak vidíme mřížku reproduktoru, který podává neuvěřitelné výkony co do sytosti zvuku, ale o tom později. Ve spodní části je k vidění už jen vystupující kapka Vodafone společně s vybroušeným logem operátora.

Klepněte pro větší obrázek 
Vizuálně zajímavá je červená mřížka sluchátka
Klepněte pro větší obrázek 
Opravdový hliník

Na levém boku telefonu najdeme nenápadně schované očko pro poutko v horní části a sagemácký proprietární konektor ve spodní. Pravý bok pak nabídne jen tlačítko spouště fotoaparátu. Nic víc. Klávesy pro ovládání hlasitosti mi tu chybí.

Vodafone 540
Vodafone 540Jeden z nejtenčích telefonů, které byly kdy vyrobeny, měří do hloubky pouze 9,3 mm a je cenově dostupný. Kromě základní výbavy má dvoumegapixelový fotoaparát, hudební přehrávač a podporuje GPRS a paměťové karty microSD.rozměry a hmotnost: 109 × 48 × 9 mm, 90 g
displej: 2'', aktivní TFT, 176 × 220, 65 tisíc barev
sítě a data: GSM (900/1 800/1 900 MHz), GPRS (třída 8)
konekt.: Bluetooth
paměť: 8 MB, microSD
baterie: 650 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video
30%
hardware
N/A*
software
kataloginfo výrobce
cena: 1 777 Kč (Vodafone)

Na displeji zoubky

Aktivní zobrazovač nabízí rozlišení 176 × 220 obrazových bodů, což je v dané cenové kategorii dostatečná hodnota. Je poměrně rozměrný, jeho úhlopříčka činí celé dva palce, což se negativně podepisuje na jemnosti zobrazení. Displej však v reálu vypadá ještě hrubší, než ve skutečnosti je, z jiného důvodu – systémové písmo je poměrně velké a především nevyhlazené. Jsme tak nuceni se dívat na zubaté znaky. Abych nezapomněl – displej umí zobrazit 65 tisíc barev a lze nastavit, jak dlouho má být podsvícen (5 až 25 sekund) a zda společně s ním má být podsvícena i klávesnice či nikoliv. Tento tzv. spořič energie je kombinovaný s automatickým zámkem kláves, na což vzpomeňte, až budete (stejně jako já) řešit, proč to zamykání nelze zrušit; lze, ale v sekci nastavení displeje.

Na pohotovostní režim si můžete nastavit libovolnou tapetu, netřeba se omezovat jen sedmnácti obrázky, které předpřipravil výrobce. Lze si zvolit i spořič displeje, pro který platí obdobná kritéria. Po zvolené době nečinnosti displej úplně zhasne a nic na něm neuvidíte. Neupozorní vás ani na zmeškané události, tudíž pro zjištění, zda se něco děje, je třeba telefon probudit. Kromě zhasnutí displeje navíc mobil i zapomene poslední pozici v menu a vrátí se zpět do pohotovostního režimu. Sice chápu, že bez této vlastnosti by automatický zámek postrádal smysl, i těch maximálních 25 sekund je však málo.

Témata článku: , , , , , Vodafone 540, Diakritika, Automatický zámek, Děs, Dostatečná hodnota, Hlasová poznámka, Maska, Voda, Miniatura, Lotus, Přední maska, Levé tlačítko, Cena, Kafe, Test, Dobrý průměr, Zimní měsíc, DESI, Sofistikovaný systém, Slabý procesor,