Vodafone 540: hliník, cena a design (test)

Na poměry neznačkových telefonů očekávaný kousek. Výhrál cenu za design a jeho cena je proklatě nízká. Prodejní hit, nebo je někde háček?
Kapitoly článku

Mám tisíce kamarádů

Telefonní seznam Vodafonu 540 je zpracován sice jednoduše, zato však účelně a funkčně. Překvapilo mě, že jeho kapacita není nijak omezena, podle ukazatele stavu paměti máme k dispozici celý vnitřní prostor telefonu, tedy 6,77 MB. Seznam je vícepoložkový, kromě jména a příjmení lze přidat tři čísla, dvě e-mailové adresy, webovou adresu, poštovní adresu, společnost, narozeniny (k nim lze dokonce přiřadit aktivní upozornění v danou hodinu) a textovou poznámku. Dále můžete každému kontaktu přiřadit vlastní vyzvánění a obrázek, který se zobrazí přes celý displej jak při příchozím, tak i odchozím hovoru.

Kontakty telefonu jsou smíchané dohromady se seznamem SIM karty, rozeznáte je podle ikonky. Adresář umožňuje vyhledávání postupným zadáváním znaků, které ovšem vzhledem ke zmiňované pomalosti telefonu nejde tak rychle a musíte čekat, než se telefon k vašemu zadanému jménu prodere. Kontakty lze odesílat jako vizitky přes SMS, e-mail nebo Bluetooth. Telefon o sobě tvrdí (pouze ve formě krátké textové nápovědy), že je schopný i synchronizace přes Outlook, Outlook Express nebo Lotus, počítač však po připojení tuto možnost popřel, tudíž jsem do telefonu kontakty nedostal jinak než zkopírováním ze SIM karty. Těžko říct, kde může být chyba.

Textovky až na druhém místě

SMSky jsou většinou lidí stále považovány za jednu z nejdůležitějších funkcí telefonu a to se dá zvláště předpokládat u cílové skupiny, na kterou Vodafone 540 míří. Podle organizace podnabídky Zprávy by se však mohlo zdát, že pro uživatele Vodafonu je nejdůležitější e-mail, právě ten je totiž v seznamu usazen netradičně na prvním místě. Ručně jsem ho však nebyl schopný nakonfigurovat pro svou schránku na Google, doporučuji proto raději využít služeb internetové Samoobsluhy. Podporuje protokol POP3 i IMAP4. Nepředpokládám však, že by ho někdo z majitelů tohoto přístroje bez datového paušálu, který patří k těm vyšším, doopravdy používal.

Přejděme k samotným zprávám. Editor je pro SMS a MMS společný, přepíná se mezi nimi ručně. Zajímavé je, že text v něm zůstane vložený i po opuštění editoru, což souvisí s oním výše zmíněním vyskakováním do pohotovosti po pár sekundách; je vidět, že výrobce umí myslet na detaily, když chce. Psát můžete jak klasickým způsobem, tak i predikcí T9, v obou případech pouze se základní abecedou, diakritika není nijak podporována. Aspoň tak máte jistotu kapacity celých 160 znaků. Podporovány jsou i dlouhé zprávy, ale při psaní třetí části se editor zpomalí natolik, že jen masochista by chtěl pokračovat v delším textu. Líbí se mi, že rozložení kláves při psaní se konečně začíná standardizovat, takže klávesou # přepínáme velikost znaků, * nabídne tabulku speciálních znaků. Nula vkládá mezeru, odřádkovat s ní bohužel nelze, na to potřebujete právě onu mapu znaků.

Telefon v sobě uloží maximálně 100 zpráv. Trochu mě to zklamalo, čekal jsem opět využití sdílené paměti jako u adresáře, stovka položek je však pro cílovou skupinu dostatečné množství, navíc k němu můžete připočítat dalších 25 míst na SIM kartě. Mobil opět pokouší moje nervy svými neobvykle pomalými reakcemi při listování seznamem zpráv a to podotýkám, že jich tu mám jen asi deset; jak se asi chová při plné paměti? Pochvalu si zaslouží aspoň za dost velké a viditelné písmo, které se dá navíc ještě ztučnit použitím funkce „Aktivovat lupu“ (pravda, tahle funkce už moc vliv na čitelnost nemá).

Zorganizujte se

Nabídka organizačních nástrojů je tradiční, nic nám tu nechybí. Základem je jednoduchý budík, který budí opakovaně ve zvolené dny a to i při vypnutém telefonu. K buzení používá příjemnou melodii, která se však kupodivu ozve jen jednou, tvrdí spáči budou proto nuceni použít delší a agresivnější tón.

Kalendář je na první pohled dost podobný tomu, který vidíme u levných kolegů Sony Ericsson; i zde se v měsíčním pohledu přeskakuje po celých týdnech, nikoliv dnech, a z pohotovostního režimu stiskem kurzoru doprava se otevře týdenní náhled. K dispozici máme dva typy záznamů, a to buď textový, nebo hlasový – druhý zmíněný je obzvlášť zajímavý, jednak není u současných mobilů moc často k vidění (pamatuju se na něj u zesnulých Siemensů) a za druhé i proto, že telefon jinak nedisponuje žádným diktafonem. Hlasová poznámka může mít délku až 30 sekund. Oba typy záznamů se dále dělí na podtypy: schůzka, schůze (takové jemné rozlišení), narozeniny, událost, prázdniny a cesta; tyto podtypy však slouží jen pro orientaci uživatele, položky pro vyplnění jsou stále stejné a mohou být i opakované. Škoda že je nelze přesouvat v čase jinak než editací. Kalendáři sekunduje úkolovník, v němž mohou být záznamy ukládány rovněž textem i hlasem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Seznam funkcí pro organizaci času a ukázka kalendáře

Mezi organizační funkce se už tradičně počítá i jednoduchá a dobře ovladatelná kalkulačka, konvertor jednotek, odpočítávač a stopky – ty jsou ovšem v Javě (opět tu platí analogie k Sony Ericssonům), takže je nelze provozovat na pozadí a tím se zužuje možnost jejich použití.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
...pro základní výpočty a přehled o paměti telefonu

Témata článku: , , , , , Vodafone 540, Maska, Sofistikovaný systém, Kafe, Voda, Automatický zámek, Cena, Slabý procesor, Zimní měsíc, Hlasová poznámka, Vybrané číslo, Dobrý průměr, Vysoká pravděpodobnost, Přední maska, Diakritika, Dostatečná hodnota, Levé tlačítko, Test, Miniatura, Lotus,