Vodafone 547: dotýkat se je cool (test)

Přesně to si asi Vodafone říkal, když zařadil tento telefon do svého portfolia. Vodafone 547 je nejlevnější „dotykovkou“ na trhu. Má to vůbec smysl?
Kapitoly článku

Stejně jako spousta dalších low-endů s logem Vodafone, byl i tento vyroben čínskou firmou ZTE. Nejsilnějším argumentem pro koupi právě tohoto telefonu je jeho cena. Ke koupi je totiž za pouhých 1 977 Kč a chce být nejlevnějším dotykovým telefonem na našem trhu. Přesvědčí i svými vlastnostmi?

Klíčové vlastnosti

  • Velice levný telefon s dotykovým displejem
  • Atraktivní a reprezentativní vzhled
  • 2megapixelový fotoaparát
  • Standardní konektor microUSB
  • Podpora EDGE

Hlavní nedostatky

  • Chyby v počeštění, občas telefon mluví anglicky
  • Nepovedený slovník Zi
  • Možnosti dotykového ovládání nejsou nijak využity
  • Minimální přizpůsobitelnost 

Vodafone 547
scr2010-08-17 18_32_28.pngVelice levný dotykový telefon z dílny čínského výrobce ZTE.rozměry a hmotnost: 102 × 50 × 13 mm, 100 g
displej: 2,8'', odporový TFT, 240 × 400, 262 tisíc barev
sítě a data: GSM (900/1 800 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 21 MB, microSDHC
baterie: 800 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video (176 × 144)
44%
hardware
61%
software
kataloginfo výrobce
cena: 1 980 Kč (koupit)

Další kopie iPhonu? 

Kromě viditelné snahy přiblížit se starším generacím iPhonu není na vzhledu Vodafonu 547 nic moc zajímavého. Škaredý ale není; spíš neutrální, což je v low-endovém segmentu asi i žádoucí. Většinu přední plochy zabírá dotykový displej. Nad ním vidíme jen dočervena zabarvené sluchátko a výrazné logo Vodafone, pod ním pak najdeme klávesy pro příjem a ukončení hovoru. Jsou rovněž dotykové, což příjemně homogenizuje ovládání přístroje, ze spacího režimu jej jimi však neprobudíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

K tomu je třeba použít libovolnou klávesu na bocích; výběr tu je. Nalevo nacházíme ovladač hlasitosti, jehož přítomnost vítám; u současných low-endů je to stále ještě věc spíše ojedinělá. Na pravém boku je potom klávesa spouště fotoaparátu, která příslušnou aplikaci i spustí (ovšem pouze z pohotovostního režimu). Poslední tlačítko je na horní straně – jde o vypínač (dlouhým stiskem), který v pohotovosti dovede i uzamknout telefon (krátkým stiskem). Všechny boční klávesy jsou pogumované, stejně jako celá zadní plocha mobilu, s níž splývají a jsou proto hůře hmatově rozeznatelné.

Na zadní ploše už najdeme jen malou čočku fotoaparátu, další, ještě výraznější nápis Vodafone. A abych nezapomněl: na spodním boku je k nalezení jediný existující konektor mobilu. Jde o zcela tradiční microUSB, jehož jediným specifikem je umístění vzhůru nohama. Je třeba si na to dát pozor, veškeré příslušenství je nutné připojovat s rubem nahoru.

Pěstujte si dlouhé nehty

U mobilu za dva tisíce by asi těžko někdo čekal jiný druh dotykového displeje než odporový (jaký je rozdíl?). Chcete-li jej pohodlně ovládát, je asi nejjednodušší ťukat na obrazovku nehtem palce u ruky, ve které telefon právě držíte. Každé ťuknutí může doprovázet vibrační i zvuková odezva. Co oceňuji, aparát je i díky své velikosti (na poměry dotykovek spíš malosti) celkem snadno ovladatelný jednou rukou. Jediným vážnějším problémem pro rezistivní displej je posouvání se v delších seznamech; po celou dobu posunu totiž musíte na obrazovku tlačit, aby nevyhodnotila váš dotyk nesprávně jako stisk. Dá se to naučit, ale chce to cvik.

Displej má rozlišení 240 x 400 pixelů. Je dost malý na to, aby to stačilo a zobrazení na něm bylo stále jemné; např. fotografie nevypadají na jeho ploše vůbec špatně. Celkový dojem tak vlastně zhoršují pouze použité fonty, které, jak už je u mobilů z Číny zvykem, nejsou nijak vyhlazené a s dobrým zrakem jejich rastr zkrátka uvidíte.

Ťuk sem, ťuk tam

Low-end čínského ZTE mě nijak nepřekvapuje zjištěním, že dotykové ovládání bylo tak trochu naroubované na již existující software používaný pro nedotykové telefony; o tom nás přesvědčí i fakt, že vaše pozice v otevřeném menu je vždy zvýrazněna kurzorem, tak jak to známe z klasických tlačítkových telefonů. V textových podnabídkách tento dojem umocňují ještě standardní popisky (neexistujících) kontextových kláves – obvykle Možnosti a Zpět. Nejsou však zbytečné a na klepnutí pochopitelně zareagují. Občas se mezi nimi objeví ještě maličká ikonka, která má na starost nějakou v kontextu logickou operaci; uživatel si jí však málokdy všimne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Všimněte si zvýraznění neexistujícího kurzoru

Žádný operační systém vám Vodafone 547 nenabídne, funguje na svém jednoduchém ZTEčkovském proprietárním softwaru. Stačí to. V základu nabízí vše, co se (od mobilu za danou cenu) dá očekávat. Pohotovostní režim je přizpůsobitelný více než jen vlastní tapetou. Z roletky po pravé straně si můžeme vybrat až z šesti miniaplikací, které umožní rychlý přístup k ovládání funkcí telefonu – jsou to: prohlížeč obrázků, hudební přehrávač, kalendář, úkolovník, přístup k webovému prohlížeči a volič profilů. Všech šest se vám však na displej moc dobře nevejde, je proto lepší si z nich vybrat. Ve spodním řádku je nabídnuta čtveřice ikon pro rychlý přístup k obvyklým mobilním operacím: číselník, telefonní seznam, textový editor a vstup do menu.

Klepněte pro větší obrázek 
K "dotykáči" patří widgety. Hudba a Profily jsou přišpendlený na ploše, ostatní stačí vytáhnout z výsuvného panelu

Hlavní menu čítá dvanáct ikonek seřazených v matici, další úrovně nabídky jsou textové. Ikony mají typický vodafonovský vzhled, který můžeme vidět i u jiných low-endů s tímto logem, zde se podle mého jejich jednoduchost k minimalisticky pojatému designu zařízení mimořádně hodí. Zajímavostí u tak levného mobilu je vlastní položka pro e-mailový klient přímo v hlavním rozcestníku; nepředpokládal bych, že případní majitelé VF 547 by elektronickou poštu v mobilu skutečně používali.

Tajný špión

Primárním účelem všech levných telefonů je stále hlasová komunikace. Vodafone 547 je na tento úkol dobře připraven. Ve výbavě má adresář (1 000 vícepoložkových kontaktů), který se zobrazuje souběžně se záznamy na SIM kartě. Všechny kontakty lze dále rozdělit do pěti předdefinovaných skupin odlišených obrázkem, vyzváněcím tónem či videem. Takto lze rozlišovat i jednotlivá jména.

Při samotném telefonování máte možnost si hovor nahrát, přičemž je zajímavé, že pípnutí, které informuje protistranu o tom, že je zaznamenávána, se ozve jen jednou při samotném spuštění rekordéru. K dispozici je i hlasité handsfree, které je ale natolik slabé, že svou funkci plní jen v tiché místnosti.

Klepněte pro větší obrázek 
Nechybí ani klasické vyzváněcí profily

Totéž platí i o vyzvánění; i při nejvyšší nastavené hlasitosti není moc hlasité, ať už použijete vlastní empétrojku, nebo si vyberete jednu z 11 výchozích melodií MIDI. Co však nezvládne reproduktor, může dohnat vibrační motorek. Telefon umí vibrovat i hrát současně, lze nastavit i diskrétní režim, kdy bzučení předchází zvonku.

Témata článku: , , , Vodafone 547, Reprezentativní vzhled, Nutný doplněk, Dot, Nejsilnější argument, Kurzorová klávesa, Primární účel, Hlavní pilíř, Basová složka, Uložený soubor, Výrazné logo, Test, Cool, Voda, Hlasová komunikace,