Vodafone 845: cenový bestseller (test)

Chtěli byste chytrý telefon s Androidem za tři a půl tisíce? Vodafone jeden takový má, bez kompromisů to ale nebude.
Kapitoly článku

Na internet bez EDGE

Vzhledem k ceně rozhodně potěší podpora sítí třetí generace včetně rychlých HSDPA dat. Máte-li to štěstí, a jste v dosahu této sítě, můžete se těšit na skutečně rychlé prohlížení webu. Vodafone ale přitom nepochopitelně nepodporuje EDGE, mimo 3G síť jste tedy odkázáni na prachobyčejné a velmi pomalé GPRS. EDGE přitom zvládají snad všechny telefony na trhu už asi pět let. Velmi zvláštní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prohlížení stránek omezuje malé rozlišení displeje

Telefon disponuje i Wi-Fi a zde jsem byl mile překvapen dosahem telefonu, bez problémů dostřelí a doslechne tam, kde běžný notebook. Za to Bluetooth 2.0 nabízí pouze minimum profilů – s počítačem funguje jen OBEX profil pro přenos souborů rychlostí okolo 60 kB/s. S bezdrátovými sluchátky využijete ještě podporovaný A2DP profil a profil sluchátka, to je však vše.

Internetový prohlížeč zcela postačuje současným trendům a velmi dobře si poradí s téměř jakýmkoli webem. Přestože ale Vodafone běží na Androidu verze 2.1, nepodporuje prohlížeč Flash (dáno procesorem ARMv6, teprve sedmičky v kombinaci s OS 2.1 Flash podporují). Osobně to nepovažuji za žádný problém, bez reklam a několika flashových webů se na cestách obejdu. Bez větších problémů fungovala pošta oběma směry i s přílohami a i proti Exchange serveru 2007. Problém nastal pouze při synchronizaci kontaktů, telefon ne a ne jména ze serveru stáhnout.

Po připojení telefonu k počítači se objeví nový disk, na kterém jsou uloženy instalace pro synchronizační aplikaci a ovladače. Jde o kus paměti, na kterou není z telefonu přístup. Skvělé řešení a opět odpověď pro ty, kdo hledají marně CD s ovladači v miniaturní krabici. Synchronizace proti Outlooku pomocí PC Suite sice funguje, například v kontaktech se ale nepřenesou korektně všechny informace – problémy činí například fotografie nebo informace o datu narození.

Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro synchronizaci a vzdálenou správu telefonu

Zároveň zde nechybí aplikace pro využití telefonu jako modemu pro mobilní datové přenosy. Aplikace je jednoduchá, stačí vybrat přednastavený profil a připojit se. V druhé záložce dokonce nechybí graf a podrobné informace o množství přenášených dat.

Klepněte pro větší obrázek 
Aplikace slouží ke snadnému připojení k internetu přes mobil

Hudba s rezervou

Trošku mne Vodafone 845 zklamal jako hudební přehrávač. Paměti může mít dostatek, testoval jsem microSDHC kartu s kapacitou 16 GB a přístroj ji bez problémů načetl. Přehrávač hudby patří sice mezi ty jednodušší, nicméně zcela postačuje. Vodafone má však zajímavou chybu: pokud připojíte libovolná sluchátka bez mikrofonu, bude zvuk zastřený a nekvalitní. Musíte sluchátka odpojit a znovu připojit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávaná sluchátka kvalitou reprodukce rozhodně neoplývají, jako hands-free ale poslouží

Problém se opakuje i pokud ponecháte sluchátka připojená, vypnete přehrávání hudby a přístroj uspíte. Po opětovném zapnutí je zvuk opět zkreslený. V případě sluchátek s mikrofonem, třeba těch nekvalitních, která obdržíte s přístrojem, se však problém nevyskytuje. Může však jít o softwarovou chybu, která bude brzy opravena. Při procházení náročných webových stránek dochází k občasnému trhání přehrávané hudby a také celková hlasitost zvukového výstupu by mohla být vyšší.

Telefon dokonce disponuje i FM rádiem, kde si můžete ukládat/přejmenovat oblíbené stanice (celkem až 40) a automaticky vyhledávat ty silné v dosahu. Vyhledání je doslova bleskové a také kvalita příjmu mne příjemně překvapila. Rádio lze pouštět i z reproduktoru, zde je však hlasitost překvapivě velmi nízká. Přitom při přehrávání hudby z paměti přístroje je hlasitost i kvalita na velmi dobré úrovni. S rádiem se pojí i Widget, který si můžete umístit na plochu pro lepší přístup a ovládání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání Vodafonu s iPhonem, co se velikosti týče. Cenou i výbavou jsou však nesrovnatelné

Budete-li chtít v telefonu přehrávat video, nevyhnete se jeho úpravě do nižšího rozlišení a datového toku, na toto již síly procesoru nestačí. Fotoaparát vytváří snímky s rozlišením rovné 3 Mpx bez automatického ostření, což vzhledem k ceně vůbec nevadí. Procesor však neodvádí dobrou práci, detaily a barevné plochy se slévají do nevzhledných textur a ostrost se od středu výrazně zhoršuje. Fotoaparát také hodně přibarvuje a činí tak fotky sytější, než ve skutečnosti jsou. Po několika prvních fotkách, na kterých budou rozmazané chodníky a vaše nohy, zjistíte, že fotoaparát ve skutečnosti exponuje až necelou vteřinu poté, co se ozve zvuk uzávěrky. Pozor na to.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie: všimněte si zvlněné budovy na poslední fotografii, při focení musíte být absolutně v klidu

Také video v maximálním rozlišení 352 × 288 bodů se snímkovou frekvencí 16,6 sn/s a ve formátu 3GP je spíše pro nouzové natáčení. Telefon také omezuje maximální dobu záznamu na 30 minut, i když tato doba pro drtivou většinu „filmů“ dozajista postačí. Podrobnou charakteristiku videa vystihuje následující výpis.

Klepněte pro větší obrázek 
Podrobné informace o zaznamenaném videu: rozlišení, formáty apod.

Vstupenka do světa androidů

Ano, Vodafone 845 má sto plus jeden nedostatek, který však skvěle vyvažuje velmi nízkou cenou a dobrou výbavou. Přitom to nejdůležitější, svižnost v základních operacích, mu rozhodně neschází. Chcete-li chytrý telefon, a nehodláte utrácet velké peníze, rozhodně se na Vodafone 845 zaměřte. Vaše nároky jistě splní.

Témata článku: , , , HTC Tattoo, Vodafone 845, Best, Bestseller, Tiskový snímek, Test, Hlavní vstup, Nový disk, Nadprůměrný výsledek, Nízká hlasitost, Snadné připojení, Elektronická hračka, Dostřel, Přednastavený profil, Voda, Jisté držení, Dobrý dosah, Letní slunce, Skvělé řešení, BES, Zadní díl,