Vodafone 858 Smart: levněji to nejde [recenze]

Vodafone přichystal nejlevnější smartphone. Nabídne kapacitní displej, Wi-Fi, Android ve verzi 2.2 a s cenou nepřekročí 2 600 Kč.

V nedávné době jsme vyzkoušeli levný smartphone od T-Mobilu. Dnes se podíváme na podobné zařízení prodávané u Vodafonu. Smartphone pro operátora stejně jako předchozí model 845 vyrábí čínský Huawei. Největší předností je jeho cena. Ta z něj dělá nejlevnější telefon s operačním systémem Google Android na českém trhu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vodafone 858 Smart v bílém provedení na oficiálních snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • povedený design, kvalitní konstrukce
  • Android 2.2 Froyo
  • možnost použití jako navigaci
  • možnost výměny krytů

Hlavní nedostatky:

  • horší displej
  • pomalejší reakce prostředí
  • špatný fotoaparát

Vodafone 858 Smart
Vodafone 858 SmartSmartphone střední třídy, který využívá operační systém Android a je poháněn 528MHz procesorem Qualcomm MSM7225. Přístroj se ovládá pomocí dotykového QVGA displeje a telefonovat se dá jak přes GSM, tak přes 3G.rozměry a hmotnost: 104 × 57 × 12,6 mm, 104 g
displej: 2,8'', TFT LCD, 240 × 320, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS (86|43 kb/s), EDGE (237|118 kb/s), HSPA (3,6|0,38 Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 130 MB, 178 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 200 mAh, procesor: ARM1136 528 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr
operační systém: Android 2.2
fotoaparát: 2Mpx (1 600 × 1 200), video (240 × 320)
57%
hardware
76%
software
katalogpreview
cena: 2 600 Kč

Plastový, ale elegantní

Od telefonu za takové peníze nemůžeme po vzhledové stránce čekat zázraky. Přesto tento model působí poměrně elegantně. Přední strana je vyhrazena pro středně velký dotykový displej. Pod ním se nachází čtyři stavová tlačítka pro práci s Androidem, logo Vodafone a mikrofon. Nad displejem najdeme už jen reproduktor, světelné čidlo a senzor přiblížení. Indikátor zmeškaných událostí bohužel chybí. Na pravé hraně jsou umístěna tlačítka pro ovládání hlasitosti. Trochu nešikovně je řešeno uložení 3,5mm jacku a microUSB konektoru, nejsou totiž oba na stejné hraně nýbrž na opačné. Na horní hraně je kromě zmíněného výstupu pro sluchátka také uzamykací tlačítko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zadní strana je, stejně jako zbytek telefonu, vyrobena z plastu. Jediný zdánlivě pokovovaný prvek je logo Vodafone ve středu zad, kromě toho se na zádech nachází druhý reproduktor a čočka 2Mpx fotoaparátu. Ta je proti poškrábání chráněna šikovným vyvýšením zadního krytu. Již v balení bude jeden výměnný kryt zdarma a na internetu budou k dispozici další s mnoha různými motivy. Pokud Vám ani to nebude stačit, můžete si kryt sami vytvořit na stránkách operátora.

Klepněte pro větší obrázek

Stihnete si uvařit kávu

Nižší cena se do výbavy musela promítnout a místo, kde to pocítíte nejvíce je displej. Jeho hlavním nedostatkem je rozlišení. 240x320 pixelů je u TFT displeje s úhlopříčkou 2,8 palce opravdu málo. Co mě však velmi příjemně překvapilo, je čitelnost na přímém slunci. Na maximální podsvícení je i venku prostřední telefonu vidět velmi dobře. Dalším plusem je nasazení kapacitní technologie. Na multi-touch se už ale nedostalo. Subjektivně mi také přišlo, že se displej velmi snadno „upatlával“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Již při startu a úvodní animaci poznáte, že Smart nebude žádný rychlík. Není divu, když má uvnitř procesor taktovaný na 528 MHz a paměť RAM pouze o velikosti 178 MB. Nedostatečná rychlost provází téměř všechny funkce a nejednou je to opravdu téměř na to jít si pro kávu. Na druhou stranu při scrollování v hlavní nabídce vše zůstává normálně čitelné, což je oproti konkurenci od T-Mobilu příjemné a důležité zjištění.

Téměř čistý Android

Vodafone se při výběru operačního systému rozhodnul pro Android ve verzi 2.2 Froyo. Upřímně více jsme zde čekat nemohli a tak převládá spokojenost. Na upgrade na prozatím nejnovější verzi však mohou uživatelé pravděpodobně zapomenout. K radosti většiny z nás se operátor rozhodl nijak do systému nezasahovat, a tak kromě úvodní animace a asi čtyř aplikací se jedná o tzv. pure Android.

Klepněte pro větší obrázek

Vodafone se rozhodl přidat bezplatnou a tudíž ořezanou verzi aplikace Documents To Go, která slouží k prohlížení dokumentu z Wordu či z Excelu. Další aplikací navíc je tzv. Prepay Manager. Ten slouží k jednoduchému dobíjení kreditu. Samozřejmě pouze pokud jste zákazníkem Vodafonu. Třetí úprava se týká aktualizací. Dá se říct, že jde o hlídače aktuálních verzí aplikací, což mi připadá zbytečné, protože stejnou funkci nabízí samotný Market. Jediný důvod vidím v tom, že dokáže aktualizovat právě ty přidané aplikace operátora.

Klepněte pro větší obrázek

Odemykací obrazovka se obešla bez úprav. Stejně tak pohotovostní displej, ten má vespodu trojici softwarových tlačítek, která se nedají nijak upravovat. Jedná se o číselník, vyvolání hlavní nabídky a internetový prohlížeč. Pokud kliknete na tečky vedle těchto tlačítek, dostanete se na další plochy s ostatními ikonami a widgety. Nijak se nedá upravovat ani hlavní nabídka, aplikace jsou seřazeny podle abecedy a vy s tím nic neuděláte. Trochu zklamání je také to, že v roletové nabídce nenajdeme zrychlené funkce jako zapnutí/vypnutí Wi-Fi, GPS či upravovat vyzvánění, jak je dnes již zcela běžné.

Kontakt s kanceláří

Poslední rozšíření, které jsem výše nezmínil, souvisí s klávesnicí. Vodafone integroval vstup TouchPal, tedy další použitelnou klávesnici mimo tu androidí. U TouchPalu si můžete vybrat z různých verzí, od tradiční QWERTY, přes tu kterou známe z telefonů bez dotykových displejů, až po poměrně originální rozvrstvení QWERTY, kde jsou vždy sousední dvě písmena spojena do jednoho virtuálního tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro správu času, poznámek či úkolů jsou zde neupravené androidí aplikace. Zprávy, e-mailový klient, i Gmail jsou také originální. Není totiž důvod, proč by se to mělo měnit. Jen e-mailový klient by si změnu zasloužil, protože se porty pro odesílání a přijímání e-mailů stále musí nastavovat ručně. Nechybí také aplikace nejběžnějších sociálních sítí jako je Twitter či Facebook. V Marketu je již k dispozici také Google+.

Hudba ano, fotoaparát radši ne

Budete-li chtít používat Vodafone Smart jako hudební přehrávač, nebudete mít problém. Jen bych chtěl poznamenat, že zvuk vycházející ze zadního reproduktoru není příliš dobrý. Na jednu stranu je zvuk dostatečně hlasitý, na stranu druhou zní, jakoby jste měli reproduktor něčím překrytý. Když jsem si hudbu připojil do sluchátek, znělo to bohužel podobně. K dispozici je také rádio.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotky lze pořizovat 2Mpx fotoaparátem. To však doporučuji jen ve chvíli, nebudete-li mít jiný fotoaparát po ruce. Automatické zaostřování nečekejte a nastavení je možné jen ve velmi omezené formě. Velmi podobně je na tom také pořizování videa. Správu fotek či jiných složek lze provádět v již předinstalovaném správci souborů, což jistě potěší. Hudbu či fotky lze ukládat do vnitřní paměti o velikosti 130 MB nebo na paměťovou microSD kartu. V balení již bude přiložena její 2GB varianta.

Za tu cenu, nekup to!

Díky přítomnosti GPS čipu a nedávno spuštěné Google Navigaci se dá i tento model použít pro navigování do auta či na kolo. Trasu si můžete načíst pomocí Wi-Fi, GPRS nebo 3G. Telefon podporuje také všechny čtyři GSM pásma. Když už jsem se zmínil o datových přenosech, zastavíme se na chvilku u internetového prohlížeče. Kvůli pomalejšímu procesoru a absenci multi-touch technologie není surfování po internetu vůbec ideální, posouvání stránky je totiž často trhané a zoomovat musíte přes virtuální tlačítka. Telefon nepodporuje Flash. A kolik telefon vydrží? Kapacita baterie je 1200 mAh, což v praxi znamená, že zvládne bez problémů 2-3 dny náročnějšího používání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Přes všechny klady i zápory spěje tato recenze k jedinému a předem očekávanému závěru. Za 2 577 Kč je to ideální telefon pro uživatele, kteří se s chytrými telefony teprve seznamují a nemají tak vysoké požadavky na rychlost telefonu či fotoaparát. Co ale chtějí, je jednoduchost a relativní kvalita a to Vodafone 858 Smart přináší. Zajímavé bude také sledovat, jak se mu bude dařit v boji s konkurencí v podobě T-Mobile Move.

Diskuze (65) Další článek: Mobility 8/11 – v obchodě se už platí mobilem

Témata článku: , , , , , T-Mobile Move, Vodafone Smart, Maximální podsvícení, SMA, Voda, Ideální telefon, Hlídač, Úvodní animace,