Vodafone 945: něco tomu chybí (test)

Vánoční nadílka Vodafonu přinesla kromě mluvících stromečků i nový smartphone za zajímavou cenu. Hledejte kód Vodafone 945.

Půl roku po představení levného smartphonu Vodafone 845 máme tu čest s jeho výkonnějším sourozencem 945. Vodafone si svůj nejvyšší brandovaný smartphone v nabídce schoval jako dárek pod stromeček. Má v porovnání s předchůdcem co nabídnout a zaslouží si o 1 000 Kč vyšší cenovku?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní zpracování, konzervativní design s elegantním logem
  • 3,2" dotykový kapacitní displej s rozlišením 240 × 400 bodů
  • Android ve verzi 2.1 Eclair
  • pětimegapixelový fotoaparát s LED bleskem a autofokusem
  • kompletní konektivita včetně 3G, HSDPA, Wi-Fi a GPS

Hlavní nedostatky:

  • rozlišení displeje nepostačuje velikosti úhlopříčky, font je zrnitý, ikony nevyhlazené
  • fotoaparát produkuje nekvalitní snímky, na vině je nejspíš levná optika
  • pro Android nestandardní rozlišení displeje zabraňuje instalaci některých aplikací
  • titěrné zamykací tlačítkou navrchu telefon je zkouškou nervů
  • i přes velkou kapacitu (1 500 mAh) malá výdrž baterie a její nadměrné zahřívání

Vodafone 945
Vodafone 945Chytrý telefon vybavený operačním systémem Android ve verzi 2.1, kapacitním dotykovým displejem o rozlišení 240 × 400, GPS modul a pětimegapixelovým fotoaparátem s diodovým bleskem.rozměry a hmotnost: 109 × 56 × 14 mm, 130 g
displej: 3,2'', TFT LCD, 240 × 400, 262 tisíc b., kapacitní
sítě a data: GSM (900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/2 100 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), HSDPA (3,6 Mb/s), GPS
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 150 MB, microSDHC
baterie: 1 500 mAh
operační systém: Android 2.1
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 5Mpx (2 592 × 1 944), video, autofocus, diodový blesk
65%
hardware
N/A*
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 4 400 Kč

Čínský výrobce ZTE pro operátora Vodafone připravil model 945, který má důstojně zastoupit dobře se prodávající 845. Když se něco podařilo, proč to měnit. To se dá vyjádřit o konstrukci 945, která doznala jen mírných úprav. Jednak se trochu vytáhla a umožnila tak osazení většího displeje o velikosti 3,2", tedy přibližně 42 × 70 mm. Displej dostal netradiční rozlišení 240 × 400, které jsme v případě Androidu viděli snad jen u Samsungu Galaxy 3. Technologie se z odporové změnila na kapacitní, takže jej ovládnete výhradně prsty. Viditelného rastru displeje si povšimnete ihned, dá se na něj zvyknout, ovšem hlavní konkurent LG Optimus má 320 × 480 bodů a to je lepší pokoukání.

Obyčejný telefon?

Jelikož se přidávalo také na kapacitě baterie, mobil ztěžkl o 20 g na stále ještě přijatelných 130 g. Na první pohled působí 945 dost lacině, to určitě nelze zastřít. Lepší dojem nezařídí ani trojice ponurých tlačítek pod displejem, která nejsou ani podsvícená. Trochu potěší, že škvíry kolem středního tlačítka Menu svítí při nabíjení a poblikáváním indikují zprávy a zmeškané hovory. Ve dne jsou však viditelná jen s obtížemi, zato neruší v noci. Mobil se prodává v jednotném stříbrném provedení s matným povrchem, na omak je cítit, že držíte levnější materiály, konkrétně tvrdý plast s hrubým povrchem. Alespoň se konstrukce nijak neupatlává, maximálně přeleštíte displej. Čelní stranu nijak „nekazí“ logo a název operátora, naopak je výrazné logo jakoby vybroušeno uprostřed zadního krytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Levý bok poskytuje odhalený microUSB slot nabíječky a datového kabelu, nad něj se přesunula tlačítka hlasitosti. Leváci toto umístění jistě ocení, pravákům se bude více líbit poloha vpravo u předchozího modelu. Oproti 845 zmizelo tlačítko vyhledávání zespod displeje a nově se vešlo na pravou stranu. Odělo se do červené barvy a spouští internetový prohlížeč. Stříbrná ve stejné velikosti je nedaleká spoušť fotoaparátu, už se tedy nemusí fotit klepáním na displej. Přítomen je autofokus a dvoupolohové namáčknutí.

Pokud nosíte mobil na šňůrce, poutko na 945 nenajdete. Zcela nahoře upotřebíte 3,5mm jack sluchátek a titěrné tlačítko zámku/zapnutí/vypnutí nebo změny profilů (5 × 2 mm) splývající s povrchem. Zatímco nekvalitní přibalené špunty použitelné jako handsfree (tlačítko na kabelu pauzuje poslech hudby) snadno nahradíte lepšími, na drobný zámek displeje a tlačítek si budete muset zvyknout. Přestože jde o nejpoužívanější tlačítko (jinak displej mobilu nezamknete, odemknout lze naštěstí stiskem libovolné klávesy pod displeje a následným potáhnutím virtuální lišty), jeho nahmatání a samotný stisk moc ergonomie nepobral. Vyzkoušejte si jej před koupí, nebo se budete zlobit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vespod kromě mikrofonu nic nenajdete, prolisování napovídá, že tudy vede cesta k odejmutí zadního plastového krytu. Po jeho vypáčení nehty se dostanete k 1 500mAh Li-Pol baterii, pod níž se ukrývají pozice SIM a microSDHC karty, výměna za chodu tedy není možná. Jednu 2GB kartu Sandisk dostanete jako dárek, maximálně můžete telefon rozšířit o 16GB exemplář. Baterie má sice vysokou hodnotu kapacity, ovšem v praxi budete dobíjet denně, navíc se telefon podle vestavěného měření dost zahřívá při provozu, hravě přes 50° Celsia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kryt na svém místě drží pevně, nic se nehýbe, nevrže, to se povedlo. Hlasitý reproduktor sídlí vedle fotoaparátu. Mobil zvoní obstojně, nerezonuje nebo podobně. Také hlasitost přehrávané hudby na venkovní reproduktor je dostatečná, kvalitativně spíše průměr. Zajímavostí je, že plocha reproduktoru a objektivu je jedinou výraznější kovovou součástí telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Data má rád

Uvnitř Vodafonu 945 pracuje dnes již průměrný procesor Qualcomm s taktem 600 MHz, proti 845 se přidávalo v operační paměti na 256 MB RAM. Ubylo však místa uvnitř (vnitřní uživatelská paměť), nově jen 150 MB. Zatímco 845 byl průkopnický slimák, 945 představuje rychlejšího brouka, bohužel nikoliv nějakého rychlíka. Nic nového se neodehrálo ve verzi systému, opět máme tu čest s Androidem 2.1 Eclair, přestože konkurence se nebála již nasadit 2.2 Froyo. Ano, řeč je opět o LG Optimus One.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Takřka holé prostředí Androidu čeká na návštěvu Android Marketu a stahování všemožných aplikací. V základu vidíte pětici obrazovek s možností umístění aktivních widgetů, odkazů na aplikace či rovnou celé složky souborů. Nechybí populární informační výsuvná horní lišta, kde systém informuje o různých událostech, instalacích, nových e-mailech apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Papírově výkonnému hardwaru mírně kazí reputaci použitý displej nebo samotná technologie snímání. Často se totiž stává, že při rychlém posunu prstu po obrazovce prostředí krátce zamrzne a překlopení do dalšího obrazu není vůbec plynulé. Zkoušeli jsme to všemi směry, s různým počtem widgetů, prázdnou pamětí RAM ihned po startu přístroje. Toto negativum nezažijete, jedině pokud vaše pohyby budou pomalejší a plynulé. Samotné kinetické rolování telefonním seznamem probíhá na jedničku, viditelného zrychlení jsem docílil instalací aplikace Launcher Pro.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vodafone 945 umí díky akcelerometru překlápět displej podle natočení, provede to asi do sekundy. Novinka si rovněž polepšila v datových přenosech, oproti předchůdkyni je tu také EDGE, jinak jde o obyvklou sestavu androidích komunikačních cest – Wi-Fi, 3G s HSDPA a GPS. Data do mobilu dostanete i díky Mass Storage. Přímo na kartě najdete uložený Sandisk Media Manager, s ním to jde také, tamtéž objevíte podrobný návod k mobilu v PDF.

Fotoaparát pod průměrem

V telefonu nechybí tradiční internetový prohlížeč s jádrem webkit, stránky můžete přiblížit obvyklým multidotykovým gestem pinch zoom. Android 2.1 nabízí nativní synchronizaci s firemním účtem Exchange, nainstalována je však i aplikace třetí strany Roadsync, určená k podobným účelům. Předinstalovaná verze Documents To Go slouží k práci s officovskými dokumenty, je zde však pouze v trial verzi, která dovolí dokumenty typu PDF, XLS, DOC a PPT pouze pročítat, nikoli editovat. Plnou verzi můžete dokoupit v Android Marketu.

Klepněte pro větší obrázek

V přístroji najdeme typický androidovský přehrávač hudby, kterému schází ekvalizér. FM rádio je taktéž přítomno, hraje jen po připojení externích sluchátek do 3,5mm konektoru. Nezbytný fotoaparát povýšil proti Vodafonu 845 na 5 Mpx, dostal autofokus a přídavný LED blesk. Kvalita fotek pokulhává za předchozím 3Mpx snímačem u modelu 845, vypadá to, že autofokus nepracuje dobře. Blesk je nutno zapnout manuálně, automatika jej sama nerozsvítí. Snímač fotoaparátu bojuje se sníženými světelnými podmínkami, celkově jsou objekty neostré, text na makro zůstává čitelný.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

S Vodafonem 945 je mobilní život obstojně pohodlný a příjemný (pokud pominete otravné denodenní nabíjení a miniaturní zamykací tlačítko), při pohledu na LG Optimus One se však neubráníte srovnání. LG má 512 MB RAM, hlavně jemnější obraz displeje s obvyklejším rozlišením a navíc dostanete Android vyšší verze 2.2 Froyo. Rovněž pogumovaná záda LG a celkový vzhled se podle našeho subjektivního názoru vydařily lépe. LG Optimus One je však stále o zhruba 600 Kč dražší a možná právě to je suma, kterou už nebudete ochotni investovat navíc. Proto si nejlépe oba telefony zajděte před koupí osahat do prodejny Vodafonu a uvidíte sami, pro který se rozhodnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Diskuze (56) Další článek: Navigační aplikace be-on-road opět na trhu

Témata článku: , , , LG Optimus, LG Optimus One, Vodafone 845, Vodafone 945, Aktivní widget, Výrazné logo, Netradiční rozlišení, Průměrný procesor, Konzervativní design, NEC, Hrubý povrch, Klepání, Mobilní život, Celkový vzhled, Malá výdrž, Titěrné tlačítko, Voda, Test, Subjektivní názor, Nestandardní rozlišení, Tom,