Vodafone chce spustit komerční 5G síť jako první v Česku. Demo už má úspěšně za sebou

Vodafone v průběhu uplynulého 53. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v západočeské metropoli úspěšně demonstroval provoz 5G sítě v otevřeném prostředí. Cílem bylo vyzdvihnout hlavní výhody sítě nové generace, kterými bude zejména vyšší propustnost, násobné přenosové rychlosti a nižší latence, tzn. rychlejší odezva.

Ukázku Vodafone připravil ve spolupráci se společnostmi Huawei a Ericsson, které operátorovi dodávají hardware i potřebné softwarové vybavení. Pro testování bylo speciálně vyhrazeno 100MHz pásmo na frekvenci 3,5 GHz, pro kterou se licence budou udělovat až v rámci aukce příští rok, a tak si ji Vodafone musel krátkodobě pronajmout od ČTÚ.

Test ukázal zásadní výhody 5G pro koncového spotřebitele, zejména výrazně vyšší přenosovou rychlost. Na downloadu se podařilo naměřit rychlosti okolo 1,8 Gbit/s, ale při luxusu 100MHz pásma, které celoplošně určitě používáno nebude. Rychlost přenosu bude u 5G záviset na mnoha parametrech a konkrétním technickém řešení (agregace pásem, MIMO aj.), ale v praxi můžeme proti 4G (LTE) očekávat zhruba pětinásobné zrychlení proti současnému stavu.

Komerční start za rok

S rychlostí úzce souvisí i propustnost sítě. 5G, jejíž standardizace byla dokončena teprve před několika týdny, dokáže v rámci stejné šířky pásma pracovat mnohem efektivněji, a to díky architektuře nazývané „network slicing“, kdy díky virtualizaci v rámci jedné architektury vedle sebe paralelně pracuje několik sítí určených pro různé účely (přenos velkých dat, síť pro internet věcí, síť pro hlas atd.). Tím se lépe a hospodárněji využívá frekvenční kapacita.

V jakých oblastech najdou 5G sítě využití?

  • průmyslová robotika
  • autonomní vozidla
  • zdravotnictví & wellness
  • chytrá města
  • drony
  • streamování až 8K a 360° videa
  • mobilní AR/VR

Třetím podstatným parametrem sítí 5G bude výrazně rychlejší odezva. Zatímco na dnešních LTE sítích je 20 ms (milisekund) vynikající hodnota, 5G se odpíchnou od teoretických jednotek milisekund, v praxi na koncových zařízeních (smartphone, modem) můžeme očekávat hodnoty okolo 8 ms. To umožní využívat sítě 5G pro úplně nové typy služeb, které by na současných sítích byly nerealizovatelné, např. provoz autonomních vozidel, nejrůznější robotické operace atd.

Demonstrace využití 5G sítí:

Název sítí 5G doposud zněl jako hudba spíše vzdálenější budoucnosti, s finalizovanou specifikací ale jejich nástup bude rychlejší, než bychom si možná před několika málo lety tipovali. Konkrétně Vodafone chce první pilotní provoz v 5G síti zahájit během prvního čtvrtletí příštího roku, komerční provoz má být spuštěn v druhé polovině roku 2019.

Počáteční provoz poslouží k ladění sítě a zejména pro byznysové B2B účely. Osobní koncové terminály (smartphony) přijdou až ve druhé polovině roku 2019, pravděpodobně nebudou nejlevnější, takže rozšíření mezi spotřebitele nebude nijak překotné a pro klasické služby, jak je známe dnes (telefonování, internet v mobilu), ještě dlouho budou sloužit stávající LTE sítě.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (36) Další článek: Jen divoká spekulace? Microsoft prý brzy představí smartphone s Androidem

Témata článku: , , , , , , , , , , Zásadní výhoda, Nový typ, Velká data, Druhá polovina, Současná síť, Současný stav, Nízká latence, Sít, Klasická služba, Síť, Rychlost, Technické řešení, Příští rok, Hlavní výhoda, Vzdálená budoucnost,