Vodafone: „Do sítě jsme investovali 46 miliard“

Od roku 1999 investoval Oskar a později Vodafone do sítě průměrně čtyři miliardy ročně. Exkluzivně víme, co operátor očekává od aukce, která se uskuteční příští rok.

Vyzvědět od operátorů interní informace nebývá snadné, my jsme exkluzivně získali údaj o investicích do sítě Vodafonu za posledních dvanáct let. Tedy za celou éru Oskara a Vodafonu. Tato informace nebyla ještě nikde zveřejněna a my si myslíme, že jde o zajímavé číslo. Na náš dotaz ohledně investic do infrastruktury odpovídal tiskový mluvčí Vodafone Miroslav Čepický:

Pouze do vybudování infrastruktury bez nákladů na licence a chod sítě jsme od roku 1999 v České republice investovali zhruba 46 miliard korun.“ Ještě jednou zdůrazňuji, že jde o sumu, která nezahrnuje poplatek za licence. Suma zahrnuje síť jako celek, tedy technologie GSM (2G) i UMTS (3G).

Necelé čtyři miliardy ročně

Pokud toto číslo zprůměrujeme, vyjde nám 3,83 miliardy ročně. Jak už jsem uvedl výše, operátoři jsou na podobná čísla skoupí, víme ale třeba, že T-Mobile u nás investoval do sítě 3G čtyři miliardy. Je oněch 46 miliard hodně nebo málo? Také zvažme, že Oskar/Vodafone je na trhu nejkratší dobu...

Zajímavá souvislost se nabízí s ohledem na aukci na volné frekvence včetně tzv. digitální dividendy, kterou ČTÚ vypíše příští rok. Pokud by do ČR chtěl úplně nový operátor, nebude to mít vůbec snadné. Jednak kvůli zaběhnutým konkurentům a za druhé kvůli velkému balíku peněz, které bude třeba investovat. Jde sice o jiný případ, ale třeba Oskar se do černých čísel dostal za čtyři roky od startu v roce 1999.

A jelikož volných frekvencí je jako šafránu a frekvence umožňující výstavbu sítě LTE mají cenu zlata, vítěz aukce bude muset sáhnout hluboko do kapsy. I když do budoucna jde o lukrativní podnik a časem se vložené peníze vrátí. Anebo to bude všechno úplně jinak a do projektu LTE půjde stávající operátorská trojice společně, jak si šuškají vrabci na střeše.

Zajímavé vyjádření nám Vodafone exkluzivně sdělil i v souvislosti s chystanou aukcí: Vodafone tento rok navýšil pokrytí populace signálem 3G a to z 38 na 66 procent. V současnosti však máme nejméně výhodné portfolio frekvencí.“

Aukce nových frekvencí může akcelerovat rozvoj rychlých datových mobilních sítí a zvýšit konkurenceschopnost České republiky pouze za předpokladu, že všichni účastníci budou mít možnost soutěžit za rovných podmínek a žádný z nich nebude diskriminován. Rovné podmínky aukce nám také dají možnost za tržní cenu vyrovnat současnou nevýhodu ve struktuře vlastněného spektra.“

Diskuze (36) Další článek: Týden recenzí: náš vánoční dárek čtenářům

Témata článku: , , , , , Voda, Sít, Zajímavé číslo, Mil, Interní informace,