Vodafone do srpna rozšíří 3G na 60 % populace. Sám

Vodafone reaguje na ohlášenou spolupráci O2 a T-Mobilu. Na budování vlastní 3G sítě zůstal sám, do konce prázdnin chce pokrýt 60 % populace.

Vodafone reaguje na ohlášenou spolupráci svých operátorských rivalů O2 a T-Mobilu ohledně budování a následného sdílení vybraných lokalit v síti 3G. Náš třetí operátor se s konkurenty nedohodl a v budování 3G bude nadále pokračovat sám. Do konce letošního srpna chce signál rychlého mobilního internetu zpřístupnit 60 procentům populace České republiky. V současné době signálem 3G pokrývá 42 procent populace a je tak tuzemskou dvojkou. Informoval o tom mluvčí mobilního operátora Miroslav Čepický.

Pokrytí velkých krajských měst má Vodafone vyřešeno, podle generální ředitelky Muriel Antonové se nyní soustřeďuje na pokrývání okresních a dalších měst. Do konce zimy a během jara 2011 bude 3G nově dostupné pro obyvatele Bíliny, Blanska, Břeclavi, Českého Brodu, Českého Těšína, Děčína, Domažlic, Hlučína, Hranic, Chlumce, Jaroměře, Jindřichova Hradce, Kopřivnice, Kuřimi, Kutné Hory, Lipníku nad Bečvou, Litovle, Luhačovic, Mikulova, Nejdku, Nového Města na Moravě, Nového Města nad Metují, Nového Boru, Nového Jičína, Orlové, Ostrova, Přeštic, Rokycan, Rosic, Rumburka, Šenova u Nového Jičína, Štětí, Štramberka, Šumperka, Třeboně, Třince, Varnsdorfu, Velkého Meziříčí, Vysokého Mýta, Vyškova, Zábřehu, Zdic a Ženklavy.

Vodafone využívá pro provoz 3G sítě technologii HSPA (High Speed Packet Access) od společnosti Huawei. Kromě 3G sítě mohou zákazníci Vodafonu využívat mobilní datové připojení přes CDMA síť MobilKomu, která pokrývá 75 procent populace, a síť 2G – EDGE, jejíž pokrytí je dostupné 95 procentům obyvatel České republiky.

Konkurenční společnosti Telefónica O2 Czech Republic a T-Mobile Czech Republic v úterý podepsaly smlouvu o sdílení 3G sítě, dohoda se týká dosud nepokrytých oblastí a přinese vysokorychlostní mobilní data i do dalších měst. Společný postup bude znamenat urychlení výstavby a zároveň se výrazně rozšíří 3G pokrytí obou operátorů. Pilotní fáze komerčního provozu bude zahájena ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Diskuze (67) Další článek: Nokii čeká historický převrat. Už v pátek!

Témata článku: , , , , Břeclav, Populace, Kuřim, Sam, Společný postup, Pop, Třeboň, Konkurenční společnost, Mobilkomu, Šumperk, Voda,