Vodafone hodnotí telefony podle toho, jak zatěžují životní prostředí

Máte starost o budoucnost naší planety? Chcete se co nejmenší měrou podílet na spotřebě neobnovitelných zdrojů? Pak se vám jistě bude zamlouvat nové hodnocení telefonů, se kterým přichází Vodafone. Na základě nezávislých měření specializovaných agentur zařadí každý telefon ze své nabídky do jedné z pěti ekologických tříd. Zákazník si tak může vybrat telefon, který je k životnímu prostředí co nejšetrnější.

V měření hrají roli nejrůznější parametry, například spotřeba vody a energie při výrobě telefonu, množství použitého obalového materiálu, použití recyklovaných materiálů či environmentální politika dodavatele. Od dosažených výsledků, které pro celou skupinu Vodafone Group vyhodnocují na výrobcích mobilů zcela nezávislé subjekty, se poté odvíjí zařazení do jednotlivých tříd. Nejnižší známkou je jednička, nejlepší hodnocení je pětka. Hodnot tzv. ekotřídy ale může být více, známky se totiž udělují s přesností na jedno desetinné místo.

Klepněte pro větší obrázek
Eko-třída je vyjádřena zelenou ikonou, kterou najdete vedle ostatních parametrů telefonu. Čím vyšší známka, tím lepší

Eko-třída vychází z hodnocení dodavatele a samotného výrobku na základě odpovědí na více než 230 otázek. Hodnotní celý životní cyklus mobilního telefonu, který se skládá z pěti fází: těžby surovin, výroby, dopravy, používání a konce životnosti. Při hodnocení Eko-třídy sleduje Vodafone dopad každé fáze životního cyklu na životní prostředí. Operátor chce také motivovat uživatele k recyklaci starých telefonů. V loňském roce bylo v celé České republice zrecyklováno pouze 6 % vysloužilých mobilů.
 

Diskuze (15) Další článek: Týden mobilně 146: žhnoucí elektronky

Témata článku: , , , Telefon, Pro +, Nové hodnocení, Voda, Prostředí, Jak, Celý život, Zátěž, Životní prostředí, Hod, Život,