Vodafone live! na vlastní kůži + devět speciálních mobilů

Nový portál Vodafone live! jsme vyzkoušeli na Motorole označené logem operátora. Takové telefony teď čekají všechny zákazníky, celkem devět mobilů si Vodafone upravil k obrazu svému. Známe jejich ceny a řekneme vám, jak se nový informačně zábavný portál live! chová.

Vodafone dnes oficiálně představil svůj nový informačně zábavný portál live!, uživatelé jej budou moci navštěvovat od 30.května. Ve světě nic nového, u nás premiéra. Půjčili jsme si proto Motorolu SLVR L7 (je netypicky stříbrná, o tom v sekci věnované novým telefonům) ověnčenou značkou „Vodafone“. Kromě loga operátora pod optikou vestavěného fotoaparátu se samozřejmě červená celá nabídka telefonu.

Sporné debaty o použití stejného názvu, jaký používá už dlouhou dobu Eurotel, jsou plané. Eurotel se totiž co nevidět přejmenuje na O2 a jeho portál se z Live! přejmenuje na Active.

Vodafone podpoří spuštění portálu promo akcí, kdy si budou moci zákazníci vyzkoušet jeho provoz na měsíc zdarma.

Funkce pravé kontextové klávesy teď není volitelná, pevně je jí přiřazen vstup na portál live!. Stejná položka je i v hlavní nabídce Motoroly. Označím ji a mačkám „vybrat“.


Odkaz na pravé kontextové klávese je pevný • další je v hlavní nabídce telefonu

Prakticky vše je podle očekávání. Vždyť se také portál live! řídí celosvětovými pravidly Vodafonu. Prostředí je rozčleněno do čtyř záložek:

  • Hlavní: nejnovější zpravodajství a události všeobecně
  • Menu: kompletní nabídka možností portálu
  • Moje: oblíbené položky, správa plateb a vlastního účtu
  • Hledat: vyhledávání v portálu

Do všech čtyř se vstupuje skrze ouška s ikonkami v horní části stránek, anebo rychlými odkazy zcela dole. Svižnost zpracování jednotlivých úkonů není ohromující, velmi ovšem záleží na samotném telefonu. A Motorola SLVR L7 nepatří mezi rychlíky na webu, nepřesvědčivé jsou i její možnosti nastavení zobrazení. Připomínám, že na telefonech neupravených speciálně pro live! se portál nezobrazí správně.


Hlavní stránka

Za pohyb se neplatí

Už v sobotu jsme vás informovali, že za přihlášení a za pohyb v samotné nabídce a složkách portálu se nebude platit. Operátor tento datový přenos zákazníkovi neúčtuje vůbec, až teprve když si chcete přečíst podrobně konkrétní zprávu, stáhnout hru, obrázek apod.

V tomto ohledu bych uvítal i možnost platit čistě za přenesená data, popřípadě dobu strávenou nad čtením zpravodajství. Vodafone mi ovšem nabídnul pouze některou z možných předplacených služeb. Dostal jsem na výběr, jestli zaplatím a využiji:

Zprávy a počasí, sport, zábava, informace a služby:

  • 7 Kč/den
  • 30 Kč/týden
  • 60 Kč/měsíc

nebo balíček Neomezené prohlížení:

  • 120 Kč/měsíc pro všechny sekce

Obsah ke stažení je rozdělen do kategorií Standard, Premium a Platinum. Cena je vždy za jeden kus, jsou přítomny i balíčky.

  Standard Premium Platinum Balíček 3 za 2 Balíček 5 za 3
Hudba
30 Kč

60 Kč
x
60 Kč

90 Kč
Obrázky x
Hry a aplikace 90 Kč


Možnosti platby za obsah • náhled zakoupeného zpravodajství

Po sekcích

Hlavní stránka hostí vždy aktuální události, dění ve sportu, v hudbě a další. Momentálně je portál zaplněn předvolebním bojem. Součástí live! jsou i tzv. speciály pro velké dění v zemi i ve světě, znovu si jeden vybralo soupeření politických stran. Další patří fotbalovému šampionátu. Hlavní stránka live! se mapuje i podle denní doby, ráno najde uživatel po příchodu na portál aktuální předpověď počasí a události, večer vás Vodafone pozve třeba do kina nebo vybere dobrou restauraci.

 
Odkazy na speciály


Hlavní nabídka • sekce Hudba

Sekce „Moje“ zpřístupní oblíbené položky a provedené platby, správu předplatného (balíčků). Oblíbené položky je možné upravovat buďto ručně, nebo aktivovat službu pro automatické řazení podle nejpoužívanějších. Vydechnout mohou ti, kteří měli strach o Samoobsluhu Můj Vodafone. Nepřijdou o ni, svůj účet mohou sledovat a pracovat s ním právě v „Moje“.

 
Záložka "Moje" • výpis plateb


Samoobsluha se neztratila

Vyhledávání coby poslední sekce si rozumí jen s jednoduchou specifikací podle žánru multimédií, tedy buď vše, nebo jen vyzváněcí tóny, pouze hry, obrázky, nebo hudba.

 

Zatím není live! nic převratného. Bude bohužel nutné počkat na UMTS verzi portálu. Ta přináší kus přidané hodnoty v podobě krátkých mobisod (episody oblíbených seriálů jako Sex ve městě, 24 hodin a dalších pro mobilní telefony, podrobně zde) a televizního zpravodajství nebo vysílání stanice MTV apod.

Dostane se k nám i RadioDJ, což je obdoba iRadio od Motoroly; během poslouchání rádia můžete dát systému najevo, které skladby se vám líbí a které ne. Po vyhodnocení vám tak bude operátor posílat do uší jen ten žánr, který se vám podle předchozích selekcí nejvíc zamlouvá. Každou poslouchanou skladbu bude možné okamžitě stáhnout přímo do mobilu. To vše ale až příští rok, kdy by měl Vodafone spustit vlastní síť třetí generace.

Devět upravených

Český Vodafone se se spuštěním portálu konečně rozhoupal k tomu, aby začal nabízet mobilní telefony speciálně upravené pro vlastní značku. Není nic zvláštního na pozměněných mobilech s odkazy a barevným motivem nabídky ušitým na míru „stájové“ červené Vodafonu; T-Mobile i Eurotel praktikují to samé.

Telefony v červnové nabídce live! Vodafonu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung X660 • Nokia 6101 • Motorola L7 (Vodafone má stříbrnou) • Nokia 6230i

Jenže Vodafone si nechává vyrábět i takové telefony, které jinde neseženete. Exkluzivně se tak začne v průběhu června nabízet třeba Nokia 6234, zejména tělem odlišný sourozenec modelu 6233. I Motorla SLVR L7, na které jsem portál zkoušel, je jiná – stříbrná. Nejlákavější vidinou je zahájení prodeje mobilů značky Sharp. Vodafone tak učiní v průběhu léta (na některé zajímavé modely se už teď můžete podívat).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6131 • Nokia 6234 • Motorola V3i • Sony Ericsson W810i

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefony Sharp jsme si prohlédli na CeBITu a rozhodně bylo na co koukat

Pro úplnost přidávám ceny devítky nových nebo upravených mobilů pro live! v červnové nabídce Vodafonu (zvýhodněné ceny platí pro plnění v tarifu 500 Naplno; všechny uvedené ceny jsou včetně DPH):

Klepněte pro větší obrázek
Nokia N70

Telefon Zvýhodněná cena Standardní cena
Motorola V3i 2 577 Kč 7 977 Kč
Motorola SLVR L7 77 Kč 5 577 Kč
Nokia 6101 77 Kč 4 977 Kč
Nokia 6131 1 577 Kč 7 577 Kč
Nokia 6230i 1 577 Kč 7 577 Kč
Nokia 6234 1 577 Kč 7 577 Kč
Nokia N70 5 977 Kč 12 577 Kč
Samsung X660 77 Kč 3 977 Kč
Sony Ericsson W810i 4 577 Kč 10 977 Kč

Diskuze (53) Další článek: Benq-Siemens S88: první na asijský způsob (velký test)

Témata článku: , , , Motorola Slvr L7, Nokia 6101, Nokia 6131, Nokia 6230i, Nokia 6234, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Samsung X660, Sony Ericsson W810i, Special, Speciál, Mobil, Devět, Voda, MOBI, Sex ve Městě,