Vodafone nabídne U:fonův internet. Pro zákazníky zdarma

Vodafone a MobilKom ohlašují spolupráci. Vodafone svým zákazníkům zdarma nabídne možnost připojit se i přes U:fonovo CDMA.

Vodafone díky dohodě se společností MobilKom výrazně rozšiřuje nabídku rychlého mobilního internetu. Jeho zákazníci tak budou moci ode dneška využívat kromě GPRS/EDGE/3G také mobilní datovou síť MobilKomu na bázi technologie CDMA.

Že je vám jméno MobilKom neznámé? Možná bude lepší zmínit jeho obchodní značku U:fon. Zákazníci Vodafone nyní mají k dispozici stejnou technologii, kterou U:fon prodával (a stále prodává) pod názvem „U:fonův 3G mobilní internet“. Důležité je připomenout, že technologie CDMA není určena pro běžné mobilní telefony, ale pouze pro speciální modemy umožňující připojení počítače k internetu.

Vodafone hned zezačátku nabízí jediný modem (update: v říjnu se přidá modem druhý), jde o tzv. kombo modem zvládající jak GPRS/EDGE/3G, tak i technologii CDMA. V oblastech pokrytých 3G signálem se modem připojí k rychlejšímu 3G, mimo tyto oblasti vyhledá síť CDMA. Síť firmy MobilKom je sice pomalejší, než Vodafonské 3G, ale pokrývá výrazně větší plochu republiky. Na MobilManii jsme měli možnost zařízení otestovat s předstihem, naše veskrze pozitivní dojmy čtěte zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Modem vyrobila firma AnyData, u Vodafonu mu budou říkat Vodafone Mobile Connect kombo modem

Současné pokrytí ČR mobilním internetem od Vodafonu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pokrytí Vodafone 3G • Vodafone EDGE (mapa pokrytí) • U:fon CDMA (mapa pokrytí)

Za technologii CDMA nebudou zákazníci Vodafonu připlácet, budou ji moci využít s tarifem Připojení na stálo za stejnou cenu jako doposud, tj. 525 Kč za 3GB FUP nebo 472 Kč se službou Po svém. „Vodafone Mobile Connect kombo modem“ bude možné koupit za dotované ceny podle následujícího klíče.

  • 77 Kč (s tarifem Připojení na stálo a úvazkem na 12 měsíců)
  • 977 Kč (s tarifem Připojení na stálo a úvazkem na 6 měsíců)

Jak to vidí ufoni

Z pohledu MobilKomu je Vodafone první z velkých společností, která využila jeho velkoobchodní nabídku ke sdílení síťové infrastruktury. MobilKom dal na vědomí, že je připraven na vstup „virtuálních operátorů“, teprve na konci června, celá spolupráce tedy byla domluvena velice rychle. V polovině září byla spolupráce Vodafone + MobilKom posvěcena ČTÚ a dnešnímu ohlášení tak už nebránilo vůbec nic. Podobná spolupráce dvou operátorů je v Česku naprosto unikátní.

Diskuze (51) Další článek: Samsung začal prodávat nejvýhodnější mobil (ceník)

Témata článku: , , , , , Podobná spolupráce, Žďár, Mobilkomu, Pro +, F +, Voda, Fon, Zákaz, Zak,