Vodafone si pochvaluje eSIM a do nabídky přidává telefonující hodinky Samsung Galaxy Watch

V březnu začal Vodafone jako druhý operátor na českém trhu nabízet podporu pro technologii eSIM. Ta umožňuje připojit koncové zařízení do operátorské sítě bez nutnosti vkládání klasické plastové SIM karty. Přihlašovací a identifikační údaje jsou totiž uloženy přímo v samotném zařízení na maličkém čipu, kterému se říká eSIM (Embedded SIM).

Klepněte pro větší obrázek

Největším propagátorem této technologie se stal Apple a jeho poslední řada iPhonů, ačkoli eSIM už zvládala před ním i jiná zařízení (např. chytré hodinky Samsung Gear S3 nebo Huawei Watch 2 Pro). Vedle telefonů Applu podporují eSIM také smartphony řady Google Pixel 3, ale ty se u nás oficiálně neprodávají.

Vodafone v tiskové zprávě uvádí, že za první měsíc od spuštění služby si u něj eSIM aktivovalo přes tisíc zákazníků. To nám nepřijde jako úplně vysoké číslo, nicméně operátor je spokojen a do nabídky od května kromě iPhonů XS, XS Max a XR přidal další zařízení s podporou eSIM – tentokrát chytré hodinky s podporou telefonování Samsung Galaxy Watch. Díky eSIM s vlastním telefonním číslem mohou být hodinky naprosto autonomní a nezávislé na smartphonu.

Chytré hodinky Apple Watch naopak čeští operátoři zatím „neumí“, protože u nich je třeba naklonovat stejné eSIM číslo jako u smartphonu. Kromě již uvedených zařízení podporují eSIM (nikoli Apple SIM) ještě tyto tablety od Applu: iPad Pro 11", iPad Pro 12,9" (3. gen.), iPad Air (3. gen.) a iPad mini (5. gen.). Vodafone slibuje, že portfolio podporovaných zařízení bude nadále rozšiřovat.

Jak aktivovat eSIM u Vodafonu:

Diskuze (9) Další článek: Samsung v ČR aktualizuje loňský Galaxy Tab S4 na Android 9 s nadstavbou One UI

Témata článku: , , , , , , , , Operátor, XS Max, Embedded SIM, Samsun, Zařízení, Samsung Galaxy Watch, Gen, Huawei Watch, Spuštění služby, Nutnost,