Vodafone Smart Tab 7: konkuruje cenou [recenze]

Vodafone Smart Tab 7 cílí na nenáročné uživatele, které láká k nákupu nízkou cenou. Vyplatí se investovat do méně známé značky?
Kapitoly článku

Prostředí a ovládání

Ve Vodafone Smart Tab 7“ nalezneme mírně modifikovaný Android verze 3.2 Honeycomb. Když píšu modifikovaný, tak nemám na mysli modifikaci ve smyslu výkonovém, ale bohužel brandovaném. Ano, je to tak, s koupí tohoto tabletu získáte také několik velmi nezbytných přeinstalovaných aplikací přímo od Vodafone. Některé je možno odinstalovat hned, jiné bohužel v systému zůstanou.

Klepněte pro větší obrázek
Vodafone Smart Tab 7 a obsažený systém Android 3.2 Honeycomb

Prostředí Androidu tabletové verze 3.2 Honeycomb je asi všem důvěrně známé. Krom výše zmiňovaných přeinstalovaných aplikací se v tomto případě nekoná žádná změna. Spíše než na popis systému se tak zaměříme na popis toho, co by vám při koupi mohlo vadit a také naopak toho, co vás potěší. Druhého jmenovaného ale bohužel mnoho nebude.

Klávesnice

V tabletu je standardně předinstalována klávesnice Swype. K dispozici je samozřejmě i klávesnice klasická, kdo tedy zrovna nefandí ježdění prstem po displeji, tak může zvolit klasické ťukání. Na testovaném tabletu není psaní zrovna procházka růžovým sadem, pomalejší reakce v kombinaci s ne úplně přesným snímáním dotyků způsobí řadu přehmatů a vynechání. Klávesnice Swype také nabízí možnost svého zmenšení a horizontálního posunutí na obrazovce. Toto ocení hlavně uživatelé, kteří se ať už z jakéhokoliv důvodu rozhodnou ovládat tablet jednou rukou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Full size a mini Swype klávesnice, vybere si každý.

V základní aplikační nabídce tabletu naleznete několik předinstalovaných her. Bohužel, ve všech případech se ale jedná o trial verze. Z kancelářských aplikací je nejzajímavější přítomnost aplikace Quick Office Pro HD v plné verzi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
QuickOffice HD v plné verzi potěší.

Prohlížení webu by mělo být jednoznačnou devizou tabletu. Na testovaném kousku se i zde projevila celková pomalost tabletu, paradoxně ale ne v takové míře jako v systému samotném. Prohlížení webu je tedy s výhradami použitelné, webový prohlížeč podporuje technologii Flash, takže pro něho většina stránek nepředstavuje problém. Prohlížet lze i YouTube video vložené do textu stránky, nicméně pohodlnější (a hlavně rychlejší) je to přes dedikovanou aplikaci. Ta přehraje plynule video až do rozlišení 720p.

 Klepněte pro větší obrázek
Hry jsou v tabletu předinstalovány pouze v testovacích verzích.

Připojení k PC

Tablet po připojení k PC se systémem Windows nenabídne ihned klasickou možnost připojení jako Mass Storage, chová se jako jednotka CD-ROM, po jejímž prozkoumání naleznete manuál pro připojení a instalační utilitu s potřebnými drivery od ZTE. Ani po nainstalování ale není situace zrovna taková, jak by si uživatel přál. Pakliže tablet připojíte v době, kdy je uzamknut tlačítkem, tak se chová jako prázdné úložiště přesně do doby, než jej standardním gestem odemknete. V případě využití v kombinaci s kódovým heslem je tato praxe nanejvýše praktická a pochopitelná, v tomto případě je ale spíše na obtíž a celý proces pouze zdržuje. Pod operačním systémem Linux tablet nepřipojíte k PC vůbec. Tak, jako v případě systému Windows, je zařízení detekováno jako jednotka CD-ROM, avšak instalační utilitu lze spustit opravdu a jen ve Windows, při pokusu o emulované spuštění vrátí následující chybu:

Klepněte pro větší obrázek
Pod Linuxem, resp. emulovaným Windows, tabletu pšenka nepokvete

Závěr

Vodafone Smart Tab ve své 7“ verzi je jedním z levnějších tabletů, které obsahují 3G modul. Na papíře sice překvapí „velkolepými“ parametry, osobní zkušenost je ale bohužel horší. Nevyladěný systém s sebou v tomto případě přináší rezervy v plynulosti, což v konečném důsledku uživatele otráví.

Zpracování tabletu se dá hodnotit jako podařené, to samé ovšem nelze říci o příslušenství. V jeho případě hovoříme o průměrné kvalitě, v případě USB kabelu dokonce o kvalitě velmi mizerné. Prostředí celého tabletu se nese v duchu předchozích řádků, tedy žádný svižný zázrak, ač by na to papírově měl tablet mít. Při náročnějších operacích lze také pozorovat zahřívání a velkou spotřebu energie.

Klepněte pro větší obrázek
Vodafone Smart Tab 7: nepřesvědčivý lowcost

Za cenu za kterou se tento tablet na našem trhu prodává (bez dotace) je proto možné jej doporučit pouze s velkými výhradami. Zvláště s přihlédnutím k faktu, že první generace tabletového etalonu z jablečné stáje se nyní pohybuje jen velmi lehce nad cenou recenzovaného kousku, se jeho koupi vyplatí opravdu promyslet.

Nutno také podotknout, že ZTE se nechala slyšet o plánu vypustit Android verze 4.0 (ICS) také pro tento tablet, resp. pro tento a jeho 10“ kolegu. Zdali update pomůže současným nepřesvědčivým výkonům a jestli se vůbec něco takového odehraje, na to si ještě budeme muset počkat.

Témata článku: ZTE, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Vodafone Smart, Vodafone Smart Tab 10, Vodafone Smart Tab 7, Výhrada, CD-ROM, Voda, Online hraní, Counter-Strike, Růžový sad, Pravé ucho, Vrchní hrana, Napájecí konektor, Pěkná hodnota, Kolébkový ovladač, Solidní zpracování,