Vodafone spouští VoLTE a VoWiFi. Přes Wi-Fi mohou volat díky aplikaci téměř všechny Androidy

Vodafone jako druhý český operátor spouští VoLTE a také službu Wi-Fi volání. Zatím ji vyzkouší jen majitelé Androidů.

Vodafone po T-Mobilu jako druhý operátor v Česku spouští nové hlasové služby založené na datové síti. Od dnešního dne mohou rezidentní zákazníci s paušálem i předplacenou kartou používat služby VoLTE (Voice over LTE) a VoWiFi (Wi-Fi volání). Česká mobilní trojka uvádí, že jde o testovací režim, po jehož ukončení budou novinky dostupné i firemním zákazníkům s řešením OneNet. Proti T-Mobilu nabízí Vodafone větší počet podporovaných modelů, bohužel ale mezi nimi zatím schází iPhony.

Klepněte pro větší obrázek

Služba VoLTE je prozatím omezena na využití se smartphony Samsung Galaxy S6 a S6 Edge, na kterých Vodafone ladil a testoval celou službu. Je nutné mít zařízení z distribuce Vodafonu, protože pouze to obsahuje firmware, kde lze službu zapnout. Předtím je ještě nutná aktivace VoLTE v samoobsluze nebo aplikaci Můj Vodafone, případně na prodejně nebo infolince.

Výhody VoLTE proti volání na starších typech sítě jsou již známé – vyšší kvalita zvuku, menší prodleva při sestavení spojení, zachování probíhajících datových přenosů na pozadí i v průběhu hovoru, údajně také nižší spotřeba baterie. Služba VoLTE funguje na podporovaných smartphonech všude, kde je dostupná LTE (4G) síť Vodafonu na libovolné používané frekvenci. Do budoucna má výčet modelů podporujících VoLTE Vodafonu přibývat.

Volejte v zahraničí jako doma

Druhou novou službu Wi-Fi volání (zkráceně VoWiFi) je možné s Vodafonem používat buď na smartphonech, které mají službu přímo v nastavení (například vyšší modely od Samsungu) a nebo díky bezplatné aplikaci Wi-Fi volání, kterou pro Vodafone vyvinulo studio WIT Software. Aplikace je určena pro smartphony s operačním systémem Android 4.0 a vyšším.

Klepněte pro větší obrázek
VoLTE od Vodafonu podporují pouze loňské Samsungy Galaxy S6 a S6 Edge z distribuce operátora. Další podporované modely včetně iPhonů mají brzy přibývat

Výhodou volání přes Wi-Fi je dostupnost hlasových služeb v místech, kam se obtížně dostává mobilní signál – typicky v podzemních prostorech, suterénech nebo budovách se železobetonovou konstrukcí. Další výhodou je dostupnost služby Wi-Fi volání i v zahraničí, bez ohledu na to, k jaké roamingové síti je mobil připojen. Hovory ze zahraničí do České republiky uskutečněné prostřednictvím služby Wi-Fi volání i prostřednictvím stejnojmenné aplikace Vodafone účtuje jako hovory provedené na území České republiky. Hovory uskutečněné v roamingu a směřované do jiné cizí země jsou účtovány jako mezinárodní.

I když jde technologicky o datové přenosy, účtování hovorů realizovaných přes VoWiFi i VoLTE probíhá klasicky podle tuzemského hlasového tarifu zákazníka a data přenesená za hovor se nezapočítávají do datového objemu tarifu nebo balíčku. Za aktivaci nových služeb, ani jejich používání, se neplatí žádné poplatky. Hlavním dodavatelem technologií pro nadstavbu hlasových služeb nad 4G sítí Vodafonu byla společnost Ericsson.

Diskuze (53) Další článek: Samsung Galaxy Note 7 bude skutečně osazen konektorem USB Type-C

Témata článku: , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Podporovaný model, Voda, Hlavní dodavatel, Podporovaný smartphone, #Android, Druhý operátor, Dík, Účtování hovorů, Pře, F +,