Vodafone spustí 3G síť včetně HSDPA

Vodafone konečně začne budovat svoji 3G síť. Kde a kdy bude signál s rychlými daty? Plus fotky ze stavby první 3G BTS vrtulníkem.

Zprávy s podobnými titulky jste na českém internetu mohli číst už začátkem roku 2006. Operátor se tehdy dostal do fáze, kdy byly podepsány konkrétní smlouvy o dodávce síťového řešení, ale celá akce byla nakonec z ekonomických důvodů odložena na neurčito. Vodafone si spočítal, že se mu drahá 3G síť na „malém českém písečku“ nevyplatí. Zároveň však byl licencí zavázán síť postavit, a tak jsme čekali, že se tak stane v roce 2007. Čekali jsme až do prosince, kdy operátor oznámil jen další odklad, na kterém se dohodl s Českým telekomunikačním úřadem.

Nad Vodafonem stále visela hrozba astronomicky vysokých nákladů a relativně nízkého zájmu uživatelů. Šéf firmy (teď už bývalý) Grahame Maher se pokusil o něco celosvětově unikátního – domluvit se s ostatními operátory na sdílení 3G sítí. Idea byla (a stále je) taková, že budou dva, nebo dokonce všichni tři operátoři sdílet náklady na jednu společnou síť. Můžeme se jen dohadovat, na čem jednání operátorů ztroskotala/váznou.

3G? LTE? Wi-Fi? WiMAX?

S blížícím se koncem roku 2008 přichází další zásadně znějící prohlášení, které jste si přečetli už v titulku článku. Ano, Vodafone se konečně pustí do budování sítě třetí generace, ale jak přiznává sama generální ředitelka Muriel Anton… „Je to jeden z nezbytných kroků k naplnění naší UMTS licence.“ Síť, jakou hodlá Vodafone postavit, jej má spíše jen zbavit břemena, které na něj uvalila licence, priority se ale nemění – opět mluví Muriel Anton: „Zároveň pokračujeme ve vyjednávání o sdílení sítě s našimi partnery, protože z dlouhodobého hlediska se jedná o nejefektivnější řešení mobilních internetových služeb jak pro zákazníky, tak pro operátory a životní prostředí.“

A v dnešní tiskové zprávě je ještě jeden zajímavý citát. Pavel Kos, viceprezident pro technologie společnosti Vodafone říká: „Výstavbu 3G sítě vnímáme jako přirozenou cestu k budoucímu využití technologie LTE“. Právě LTE je (podobně jako kdysi 3G) novým zaklínadlem v ústech operátorů, ale také prioritou pro budoucnost celé Vodafone Group.

Fakta

To co jsem dosud napsal, může znít poněkud skepticky, ale pozitiva tu jsou. Je dobře, že se Vodafone o svůj datový provoz zajímá. Teprve nedávno operátor představil svůj zcela nově pojatý portál/optimalizovanou bránu k internetu Vodaofne Live! Tento technologický přínos následovala také změna v cenové politice a internet v mobilu zlevnil. Minulý týden se pak Vodafone pochlubil, že jeho pokrytí populace technologií EDGE už je na 85 % a dále poroste. Z výše napsaného můžeme vyvodit, že 3G bude Vodafone provozovat pouze symbolicky, aby dostál své licencí stanovené povinnosti a ono Vodafonské datové gró bude technologie EDGE. Tedy podle hesla „možná pomaleji, zato pro více lidí a levněji“.

Mezinadpis slibuje fakta a tady jsou. Zákazníci Vodafonu budou moci poprvé využít 3G síť ve vybraných částech Prahy v prvním čtvrtletí roku 2009. Síť bude postavena na platformě Nokia Siemens Networks a pro výstavbu bude použit speciální vrtulník s logem Vodafonu.

Další informace zachycené na tiskové konferenci už jen v bodech:

  • Stavba prvních vysílačů začne již dnes
  • První pokrytá oblast: celistvá plocha Prahy 9 a 10
  • Vánoční dárek Vodafonu – internet zdarma – se vztahuje i na 3G data
  • 3G bude včetně HSDPA!
  • Vodafone 3G postupně bude i mimo Prahu, záleží na poptávce (průzkumy, statistiky současného datového provozu)
  • Vodafon buduje 3G jako přechod k LTE? Ano, některé komponenty budou využitelné i pro budoucí sítě, což je ekonomicky výhodné

Vrtulník v bojových barvách Vodafone

Když Vodafone říká, že výstavba 3G sítě začne už dnes, myslí to naprosto vážně a doslova. Jistě ne náhodou se dnešní tisková konference konala v pražském Edenu, po jejím skončení jsme totiž mohli sledovat, jak do červena převlečený vrtulník na své místo doručil první díly nové BTS třetí generace. Pro zájemce – BTS bude stát přesně tady. No a jestli se vám zdá vrtulník povědomý, pak vězte, že je to ten samý, který figuroval už v naší letní reportáži o stavbě BTS v Zajíčkově.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zajímavé je, že vrtulník není z původní modré barvy přelakovaný, ale polepený fólií
Diskuze (65) Další článek: HTC Touch HD, 3G a Viva jsou v obchodech (ceník)

Témata článku: , , , Celistvá plocha, HSDPA, Síťové řešení, Sít, Voda, SPU, Vysoký náklad, Ekonomický důvod, Síť, Výše napsaného,