Vodafone spustil 5G síť v Karlových Varech a uskutečnil na ní první 5G holocall v ČR

Také český Vodafone se usilovně připravuje na příchod 5G technologií. Ačkoli komerčně nabídnou naši operátoři služby sítí páté generace až příští rok, demo ukázky a testování v reálném provozu už probíhají. O2 provozuje svůj „5G inkubátor“ v Kolíně, Vodafone se živým provozem pochlubil tradičně při příležitosti konání Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Klepněte pro větší obrázek
Novou 5G síť Vodafonu představil za pomoci holografické techniky generální ředitel Petr Dvořák

Demo ukázky 5G se dají pojmout různým způsobem, od prostého měření přenosové rychlosti, přes testy na ověření latence (loni takto Vodafone ukazoval manévrování robota na dvou kolečkách), až po zapojení náročnějších prvků, jako je virtuální nebo rozšířená realita. V letošním demu spojil Vodafone mnoho těchto parametrů dohromady a ukázal na náročné a realizaci holografického hovoru.

Holografický hovor (neboli tzv. „holocall“) umožňuje hlasovou i obrazovou komunikaci dvou nebo i více stran v reálném čase. Místo například obrazu na monitoru při klasickém video hovoru se vzdálené straně zobrazuje 3D hologram volajícího. Pro realizaci holocallu je vedle samotné holografické techniky pro zobrazování potřeba zejména kapacitní datový přenos a nízká latence sítě, aby mohl hovor skutečně probíhat v reálném čase a nebylo nutné čekat, až signál „doteče“ na druhou stranu a ta teprve za několik sekund zareaguje.

Holografické spojení Praha – Karlovy Vary

Vodafonu se podařilo v tomto případě holografického hovoru dosáhnout na velmi slušnou odezvu okolo 1 sekundy, která umožnila naprosto přirozený hovor mezi generálním ředitelem Petrem Dvořákem, přítomným ve Varech, a šéfem technologií Milanem Zíkou, sedícím v tu chvíli na centrále Vodafonu v pražských Stodůlkách.

Klepněte pro větší obrázek
Šéf technologií Vodafonu Milan Zíka fyzicky ve Varech nebyl, přesto si s námi mohl povídat a u toho v klidu popíjet kafíčko na centrále v Praze

Latenci holocallu ovlivňuje samozřejmě technické řešení přenosové soustavy a technologie na obou stranách hovoru. Samotná nízká odezva 5G sítě (rozumějte přenos na trase vysílač-terminál – ve Varech byla cca 10 až 20 ms) je ovšem základním předpokladem pro sestavení takto náročného hovoru. Při použití stávajících LTE sítí by rozumná kvalita takového hovoru nebyla možná.

Operátor pro 5G holocall vyhradil šířku 80 MHz z frekvenčního pásma 3,7 GHz. Sám má licenci pouze na 40 MHz, dalších 40 si musel k tomuto testu vypůjčit od jiného poskytovatele (příděly na 3,7 GHz má ještě O2, Nordic Telecom a Poda). Teoretická rychlost z této základnové stanice byla 1,3 Gbit/s, v praxi operátor na přijímači naměřil okolo 950 Mbit/s. Použil rozšíření jádra stávající sítě o 5G, využil techniku společnosti Ericsson a pro radiovou část sítě Huawei. Samotná datová náročnost hovoru přes hologram činila zhruba 200 Mbit/s.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (7) Další článek: Hry o trůny stále žijí. Připravuje se mobilní hra Beyond the Wall

Témata článku: , , , , , , , Kolín, Hovor, SPU, Část sítě, Karlovy Vary, Síť, Stodůlky, Var, Praha, Petr Dvořák, Česká republika,