Vodafone vydá kolekci superlevných telefonů

Mezi lacinými přístroji najdeme i funkce jako GPS a 3G, dále mobily pro předplacenky a nejlevnější telefon vůbec.

Světový mobilní kongres je sice za námi, ale všechny novinky jsme vám v uplynulém týdnu představit nestačili. Jednu samostatnou kapitolu tvoří skupina přístrojů nesoucí červenobílé logo se stylizovanou uvozovkou, které budou v následujících měsících k mání u nadnárodního operátora Vodafone. Jde celkem o devatero přístrojů, které jsou více či méně podobně vybavené, přičemž dva z představených modelů se už prodávají, jen změnily vizáž.

Telefony mají být dostupné na vybraných trzích už v březnu, které z nich budou i u nás, s jistotou nevíme. Zastoupení českého Vodafonu podle vlastního vyjádření na zařazení vybraných telefonů do naší nabídky v tuto chvíli pracuje. Vybírat budou zejména ty modely, které mají svými vlastnostmi a cenou oslovit českého zákazníka. Naprostých lowendů se tedy zřejmě nedočkáme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefony s logem Vodafone na MWC (modely 527, 533 a 231)

Vodafone 527 a 533: duhové omalovánky

Oba tyto modely již známe z nabídky tuzemského Vodafone, operátor je nyní přebarvil do pěti rozličných barev a nazval Catwalk Collection. Jen pro připomenutí, model 533 je jednoduchý telefon s QVGA displejem, megapixelovým fotoaparátem a slotem pro paměťové karty microSD, dále umí přehrávat hudbu a posílat data přes Bluetooth nebo GPRS. Pět set sedmadvacítka je pro změnu mobil s MP3 přehrávačem a slotem pro paměťové karty microSD. Jinak jde o jednoduchý telefon s VGA fotoaparátem podporou GPRS a displejem s rastrem 128 × 160. Má baterii s nízkou kapacitou 670 mAh.

Klepněte pro větší obrázek
Vodafone 527 hraje barvami: zleva fialová, sněhově bílá, růžová, citronově žlutá a nebesky modrá • tento telefon má tuzemský Vodafone v nabídce za 1 377 Kč
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zádech je jasně patrné logo operátora, model 533 má ale v porovnání s 527 lepší fotoaparát
Klepněte pro větší obrázek
Barevná přehlídka: zlatožlutá, cukrově růžová, fialová, sněhově bílá a petrolejová • 533 stojí aktuálně 1 777 Kč

Osm tři pět: na cestě k 3G a GPS

Nejvybavenější novinkou je Vodafone 835, krom základní podpory sítě GSM nabídne i 3G a překvapivě také navigaci využívající aplikaci Find and Go. Přístroj klasické konstrukce s kovovým krytem vyvedený ve stříbrné barvě disponuje barevným displejem s úhlopříčkou 2,4 palce, na kterém si zabrouzdáte na internetu i přečtete příchozí e-maily. Fotografie lze pořídit vestavěným 2 Mpx fotoaparátem, sekundární kamerou pro videohovory, bezdrátovou technologií Bluetooth, FM rádiem a slotem na paměťové karty microSD. Mezi další funkce patří MMS, Google Maps a Vodafone Messenger a Music. Přístroj bude k mání napříč celým evropským trhem, pravděpodobně se s ním tedy setkáme i u nás.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejvybavenější low-end v řadách Vodafone, model 835 nabídne solidní funkční výbavu za přijatelný peníz

Vodafone 735 a 736: dvakrát stejně a přece jinak

Oba modely jsou určeny k prodeji společně s předplacenou kartou podobně jako Vodafone 225. Oba modely nabídnou dvoupalcový barevný displej, dvoumegapixelový fotoaparát, Bluetooth, FM rádio a slot pro paměťovou kartu microSD. Nebude chybět internetový prohlížeč, e-mailový klient, Google mapy a Vodafone Messenger a Music. Telefony mají shodnou funkční výbavu, jen jinak vypadají, 736 je vysouvák a prodávat se bude v růžové, bílé a stříbrné. Druhý z dvojice má klastickou konstrukci a vyrábět se bude jen v černé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slider nebo raději telefon klasické konstrukce? Tím výčet rozdílů končí

Nižší Vodafonní přebor

Mezi cenově nejdostupnější modely můžeme zařadit další dvojičku, modely Vodafone 235 a 236. Rozdíly jsou opět minimální, i když v tomto případě zase ne tak malé. Vyšší model totiž krom toho že je krapet designově odlišný, obsahuje navíc diodu, která slouží jako svítilna, což je velmi praktická funkce. Jinak mají obě verze 1,5 palcový barevný displej, podporují pouze 2G sítě (což je třeba u nás v případě Vodafone naprosto dostačující) a disponují FM rádiem. Další „vymoženosti“ už představují naprostý základ, jmenovitě vibrační zvodnění, alarm a polyfonní zvonění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zákazníci budou mít opět na výběr z několika barev
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vodafone 236 má oproti svému sourozenci jednu užitečnou funkci navíc - svítilnu

Vodafone 135 a šest: na cenovém dně

O tomto modelu jste si mohli na našem serveru přečíst už před několika dny v bleskovce s výmluvným názvem „Vodafone slíbil nejlevnější telefon všech dob“. Opět jde o dva telefony z nichž jeden má navíc svítilnu. Oba jsou ale určeny na trhy, kde je rozhodující co nejnižší cena. Oba proto v podstatě dovedou jen telefonovat a odesílat krátké textové zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejlevněší telefon všech dob je určen pro rozvojové trhy
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A opět jeho dvojče s LED

O nás bez nás

Těžko přesně říct, které z výše uvedených přístrojů se budou prodávat i u nás. Vsadil bych si ale na ty lepší a lépe vybavené, čili Vodafone 835 a alespoň jeden ze sedmičkové dvojce. Zda se k nám dostane i barvami hrající Catwalk Collection, těžko soudit. Telefony pro červeného operátora pravděpodobně vyrobí Sagem nebo opět čínské ZTE.

Diskuze (11) Další článek: Fotografie týdne: „Nehas, co tě nepálí“

Témata článku: , , Vodafone 225, Vodafone 236, Vodafone 527, Super +, Praktická funkce, Sup, Odlišný obsah, Voda, Šup, Super, Nejdostupnější model, Telefon,