Volám Houston, volám Houston, tady Oskar

Včera Oskar otevřel nové technologické centrum své sítě. Na první pohled vypadá, že jde o obyčejný domek. Uvnitř to však připomíná řídící centrum NASA v Houstonu. Chcete se podívat dovnitř?
Včera Oskar otevřel nové technologické centrum sítě v Říčanech u Prahy. Budova se nachází v průmyslovém parku nedaleko dálnice z Prahy do Brna. Na první pohled by se mohlo zdát, že je to snad nějaký „domeček,“ kde nemůže být nic moc zajímavého, ale jak už to tak někdy bývá, tak první zdání často klame.

A byla jedna chaloupka

Na první pohled nepůsobí Oskarovo Hi-Tech centrum nikterak velkým dojmem a v okolí gigantických skladů a výroben vypadá spíše jako rodinný domek uprostřed sídliště. O to větší překvapení se naskytne návštěvníkovi, když vstoupí dovnitř. Mimochodem, do Oskarova Hi-Tech Centra se většina obyčejných smrtelníků, ale i většina Oskarových zaměstnanců, v životě nebude moci podívat, neboť se jedná o špičkově vybavené a také zabezpečené pracoviště. Všude je klimatizace a požární a bezpečnostní systémy. Celou budovu sleduje 24 hodin denně několik příslušníků bezpečnostní agentury a zvenčí i zevnitř ji hlídají nejrůznější čidla a kamery. Co mě osobně však překvapilo, byl bezbariérový přístup do všech prostor budovy – že by Oskar myslel i na tělesně postižené zaměstnance?

Budko budko, kdo v tobě přebývá

Celé Hi-Tech centrum vypadá spíše jako přísně střežené sídlo některé ze zpravodajských služeb a jeho zabezpečení by mu mohla závidět i BIS, ale není se čemu divit – vždyť uvnitř je vybavení řádově za desítky až stovky milionů korun. Prozatím je zde spuštěn pouze zkušební provoz, ale i tak je již budova plná zajímavých věcí. Rád bych vám zde popsal alespoň ty nejzajímavější z nich.

Po vstupu do prvního patra si připadáte jako při návštěvě běžné kancelářské budovy – u vstupu recepce, vlevo kanceláře, vpravo zasedací síň a naproti zase kanceláře. To nejzajímavější je však ukryto hluboko v nitru budovy, za několikero pořádně tlustými dveřmi.

To něco je řídící místnost. Do řídící místnosti smí vstoupit jen několik málo vyvolených jedinců, kteří vlastní speciální elektronický klíč. Poté, co vstoupíte dovnitř, se vám naskytne pohled na 16 displejů, 16 počítačů a na protější stěnu, kterou převážně tvoří obrovská sedm metrů široká a dva metry vysoká obrazovka. Zde mohou operátoři kontrolovat stav sítě, její vytíženost a jiné další ukazatele. Celé obrazovce pak dominuje obrovská mapa Oskarovy sítě, která vypadá spíše jako plán řízení letového provozu nad naší republikou. Celá místnost vzbuzuje díky umělému osvětlení (v místnosti nejsou totiž žádná okna) dojem jakoby se zde měli řídit ty nejtajnější bojové operace.

Pokud nastane v síti jakýkoliv problém, tak se v řídící místnosti spustí poplach a operátoři jej mohou ihned začít řešit. Velkou část potenciálních problémů se sítí budou schopni operátoři vyřešit na dálku z pohodlí své židle v řídícím centru.

Jak je známo, tak Oskar se pro urychlení výstavby své sítě rozhodl pro dva dodavatele – Siemens a Ericsson. O to, aby bylo možné spravovat celou síť jednotně, a tím také urychlit řešení případných problémů, se stará systém WatchMark, který patří v oblasti mobilní komunikace ke světové špičce.

V útrobách Hi-Tech centra

Mnohem zajímavější je však přízemí budovy. Zde se také nalézá ta nejdražší část vybavení celého Hi-Tech centra. Najdete zde SMS centrum, ústřednu, operační centrum, podpůrné centrum, atd. Prostě a jednoduše – na několika metrech čtverečných zde najdete celou Oskarovu síť. Všechny tyto součásti sítě se nalézají ve velkých skříních, které jsou uloženy v obrovské místnosti. Celé Hi-Tech centrum je vymyšlené tak, že se do něj vejde jak další vybavení potřebné pro implementaci GPRS, tak i případné vybavení sítě UMTS.

Naproti přes chodbu se nalézá několik „menších“ místností. Poté, co jsem nahlédl do první z nich, se mi naskytl pohled na několik set 12V akumulátorů uložených v několik metrů dlouhém regálu v pěti řadách nad sebou. Ptáte se co to je? Tato místnost plná akumulátorů není nic jiného než UPS (Uninterruptable Power Supply) aneb záložní zdroj napájení, který je schopen celému Hi-Tech centru dodávat elektrickou energii po dobu čtyř hodin. Veškerá elektronika tohoto záložního zdroje je pak uložená ve vedlejší místnosti, neboť by se do místnosti s akumulátory ani nevešla. Samozřejmě, že kromě tohoto záložního zdroje má Oskarovo Hi-Tech centrum také vlastní generátor, který vyplňuje další místnost a v případě delšího výpadku dodávky elektrické energie z elektrorozvodné sítě se také sám spustí. Za dalšími dveřmi se skrývá srdce požárního systému, neboli přibližně 40 velkých tlakových láhví s hasícími prostředky, z nichž každá je určená pro jednu místnost. Veškeré toto zařízení je řízeno plně automaticky a celé Hi-Tech je tak schopné fungovat naprosto bez lidského zásahu, a to i v případě, že v něm nastanou nějaké problémy jako např. požár či výpadek napájení.

Co si Oskar od Hi-Tech centra slibuje?

„Nejmodernější zařízení a technologie implementované v Oskar Hi-Tech Centru přinesou našim zákazníkům maximální kvalitu ve všech oblastech námi poskytovaných služeb a současně uspokojí rostoucí poptávku po nových a vyspělejších službách,“ řekl Jon Eddy, technický vicepresident společnosti Český Mobil, a. s. Oskar si od Hi-Tech centra slibuje především snížení nákladů a zvýšení efektivity práce, v čemž mu má pomoci především systém WatchMark. Doufejme tedy, že se Oskarovi splní jeho očekávání a hlavně že to na jeho službách pocítí i jeho zákazníci. Koneckonců již teď probíhá testování a vývoj nových služeb založených na technologii WAP, které Oskar hodlá v blízké době uvést na trh, a v nejbližších dnech se sem má přemístit také testovací provoz GPRS, který donedávna probíhal v centrále Oskara, ve Vinohradské ulici v Praze.
Diskuze (47) Další článek: EuroTel HSCSD: rychlá data z celé Evropy

Témata článku: , , , Velký tlak, Vedlejší místnost, Houston, Celá místnost, Elektronický klíč, Oskar,