Volání do evropských zemí je levnější. Paradoxně díky dnes už slabé koruně

Regulované v rámci EU nejsou pouze hovory, SMS a data v roamingu (tedy jednotky spotřebované z vlastního čísla přihlášeného do sítě zahraničního operátora), ale také mezinárodní volání a SMS, tzn. hovory uskutečněné z domácího čísla v tuzemsku na zahraniční číslo v jiných zemích Evropského hospodářského prostoru (EHP). 

Od 15. května 2020 došlo k mírnému snížení maximálních cen mezinárodního volání a SMS, které si operátoři mohou účtovat. Tato regulace platí od května loňského roku a každoročně upravuje cenové stropy v zemích, které neplatí eurem, podle aktuálního kurzu dané měny vůči euru. Počítá se zprůměrovaný kurz v prvním čtvrtletí.

Česko má štěstí, že v tomto období ještě koruna vůči euru posilovala, a to meziročně o 1,29 %. Maximální ceny, které si mohou účtovat čeští operátoři, tedy o něco klesly. Od 15. května to může být za minutu volání z ČR do zemí Evropské unie, Lichtenštejnska, Norska a na Island nejvýše 4,815 Kč bez DPH (0,19 eura) a za odeslání jedné SMS maximálně 1,521 Kč bez DPH (0,06 eura), uvádí Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Nutno dodat, že operátoři samozřejmě mohou ceny nastavit i na nižší úroveň, než jsou povolené cenové stropy, ale nedá se očekávat, že by tak učinili. Mimochodem, pokud by se referenční směnné kurzy počítaly v současnosti, za mezinárodní volání bychom si naopak připlatili. Kurz koruny vůči euru na konci března výrazně vzrostl a blíží se hranici 28 Kč/EUR. Loni touto dobou to bylo přitom zhruba o 2 Kč za jednotku evropské měny méně.

Jak se určují cenové stropy:

Maximální ceny za volání a odesílání SMS do zemí EHP se každoročně přepočítávají z cenových stropů stanovených v eurech podle průměrné hodnoty referenčních směnných kurzů zveřejněných ve dnech 15. ledna, 15. února a 15. března daného roku Evropskou centrální bankou v Úředním věstníku Evropské unie.

Diskuze (8) Další článek: Nová Twist karta: 50 minut a SMS do všech sítí na měsíc zdarma a datová jednohubka

Témata článku: , , , , , Telekomunikační úřad, Island, Česká republika, Lichtenštejnsko, Slabá koruna, Maximální cena, Operátor, Strop, Cenový strop, Norsko, Dík, EHP, Evropská centrální banka, Euro, Volání, Mezinárodní volání