Volné kmitočty se budou dražit. Zbytek je na ČTÚ

Novela zákona o elektronických komunikacích přinese aukci o digitální dividendu a průhlednější smlouvy. ČTÚ dostane milióny korun a nové zaměstnance.

Český telekomunikační úřad dostane možnost prodávat volné kmitočty pro mobilní sítě v aukci. To dosud nemohl, sněmovna až dnes schválila příslušný vládní návrh. Průhledná soutěž mezi operátory by podle poslanců měla zlevnit mobilní datové služby. Novela má také změnit podmínky uzavírání smluv ve prospěch zákazníků operátora – třeba bude povinné uvádět reálnou, ne pouze teoretickou rychlost internetového připojení.

Zatím tedy změny, které alespoň takhle na papíře vypadají jako změna k lepšímu. Druhou stranou mince je fakt, že novela údajně přinese více práce pro ČTÚ, který dostal přiklepnutých 19 miliónů korun na víc, za které zaměstná dalších 16 lidí (současných zaměstnanců je asi 400).

Vstříc světlým zítřkům? 

ČTÚ chce v aukci nabízet kmitočty uvolněné po přechodu z analogového na digitální vysílání v pásmu 800 MHz, tzv. digitální dividendu, a dále frekvence v pásmech 1800 a 2600 MHz. Jak budou operátoři používat digitální dividendu, určí Český telekomunikační úřad (resp. stanoví podmínky udělení licence). Mluví se o nové technologii pro rychlé datové přenosy - LTE. Bude zajímavé sledovat, jak se s tímto úkolem ČTÚ popasuje. Dosud si regulátor telekomunikačního trhu svou apatií mnoho sympatií nezískal.

„Soustředili jsme se hlavně na to, aby v zákonu byly definovány co nejprecizněji podmínky pro aukci volných kmitočtů po analogovém vysílání, což považujeme za velice důležité a zásadní,“ řekl poslanec Jan Husák (TOP 09).

Podle něj to totiž aukce umožní průhlednější výběr operátorů, kteří vysoutěží tuto tzv. digitální dividendu. „Vidíme v tom možnost snížení cen telekomunikací i datových přenosů až o 50 procent. Jsem velice nespokojen se skutečností, že naše volání přes mobilní operátory i za přenos dat jsou mnohonásobně vyšší, než jsou v okolních zemích,“ dodal.

Snížení cen by pomohl vstup nového operátora

Kmitočty mají být vítězi aukce přidělené na 15 let. Doba platnosti licence podle ČTÚ respektuje čas potřebný pro návrat vložené investice. Jestli ale postupně opravdu dojde k významnému snížení cen mobilních datových služeb, není vůbec jisté.

Tzv. digitální dividenda povede k úsporám pouze pokud to bude zároveň znamenat vstup nových subjektů na trh s mobilními telekomunikačními službami. To záleží na podmínkách, které stanoví ČTÚ. Podle posledních zpráv přicházejících z ČTÚ však začíná být zřejmé, že úřad konečně podlehl tlaku veřejnosti a médií a bude se snažit o příchod nových operátorů. Dokud ale není věc hotová, je příliš brzy oslavovat.

Zákazníci mají právo znát skutečnou rychlost připojení

Novela má také zlepšit a zprůhlednit uzavírání smluv klientů a operátorů. Poskytovatelé připojení k internetu tak například budou muset zákazníky ve smlouvě informovat také o minimální nabízené a garantované kvalitě služby.

V praxi to znamená, že operátor bude muset například zákazníka upozornit na to, že i když je nabízená teoretická rychlost připojení vyšší, kvůli technickým omezením může být skutečná rychlost připojení nižší.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka má novela také zlepšit zabezpečení ochrany osobních, provozních a lokalizačních údajů a důvěrnosti komunikací. Také upravuje zajištění bezpečnosti komunikačních sítí.

Diskuze (28) Další článek: Mobil patří k povinné výbavě českého houbaře [výzkum]

Témata článku: , , Digitální vysílání, Telekomunikační služba, Sněmovna, Čas potřebný, Lokalizační údaj, Zbytek