VoLTE u T-Mobilu už používá více než milion zákazníků

Více než jeden milion zákazníků T-Mobile mělo v únoru nastavenou službu VoLTE, uvádí ve své zprávě operátor. VoLTE (anglicky Voice over LTE) je technologie, která umožňuje přenášet hlasové hovory přes sítě LTE, které jsou z principu datové. Hlas je tedy modulován na datový tok a v koncovém telefonu zase zpět na hlas. T-Mobile tuto technologii nabídl v Česku jako první už v roce 2015.

Hlavní výhoda, oproti hovoru přes mobilní sítě 2G a 3G, spočívá ve vyšší kvalitě zvuku a celkově lepší kvalitě a spolehlivosti hovoru. Výhoda pro volajícího také spočívá v možnosti spojit hovor až dvakrát rychleji než u metody spojovaných okruhů, kterou používají 2G a 3G sítě. V případě, že jsou oba účastníci hovoru se svými terminály připojeni na VoLTE, je spojení hovoru prakticky okamžité (v řádu desetin sekundy). Další výhodou je zachování současně probíhajícího datového LTE připojení na pozadí i během hovoru.

VoLTE má ale výhodu i pro operátory. Jeden terminál setrvává na síti v rámci jedné technologie a není nutné jej „přepojovat“ tak často do sítí nižších generací. Tím operátor dokáže využít stávající spektrum efektivněji a například na frekvenci 2 100 MHz, která byla původně vyhrazena pro 3G, může nyní v některých lokalitách spouštět i technicky výhodnější 4G (LTE).

Jak funguje VoLTE?

Diskuze (52) Další článek: Huawei láká na 5× zoom u P30. Ukázkové fotky na plakátech však patří zrcadlovce

Témata článku: , , , , , , T - Mobil, Voice over LTE, MOBI, Síť, Operátor, Zak, Milión zákazníků, Vice, T Mobil, Česká republika, Zákazníci, Výhoda, Hovor