Vražedný mobil tentokrát nezabíjel

Explodující telefony, respektive jejich baterie, to je kapitola sama o sobě. Vznícení, případně exploze je v podstatě extrémním důsledkem přehřátí akumulátorů, nedávno musela tento problém řešit například i světoznámá Nokia. Akumulátory v mobilech občas zlobí, pro představu, jak takový mobil po explozi dopadne přidávám několik výmluvných obrázků.

04.jpg3.jpg02.jpg
Bývalý Samsung E530 • Siemens A55 • Nokia E60

Pomineme-li zničený telefon, stále zde zůstává otázka možného zranění jeho majitele. Možná si ještě vzpomenete na jeden takový nešťastný případ z Číny, kdy explodující telefon dokonce svého majitele usmrtil. Ptáte se jak je to možné? Nešťastník měl svůj telefon v náprsní kapse, když v tom se telefon samovolně vznítil. Bohužel pro něj se vše stalo ve svářečské dílně, kde teploty dosahují vysokých hodnot, proto svářeč neregistroval postupně stoupající teplotu baterie. Dle vyjádření lékařů exploze prolomila hrudní koš a žebra následně poškodila srdce.

Tento týden jakoby se historie opakovala, médii prolétly zprávy o jiném dělníkovi (tentokráte z Jižní Koreje), kterému měl rovněž explodovat v náprsní kapse telefon a způsobit tak poranění žeber a vnitřní krvácení. Tento nešťastník ovšem pracoval v kamenolomu a telefon v jeho kapse nesl logo LG. Senzace chtiví reportéři se okamžitě chytili vyjádření tamějších doktorů, kteří tuto možnost po transportu pacienta do nemocnice nevylučovali. Do karet jim hrálo i vyjádření spolupracovníka, který pro změnu uvedl, že svého kolegu našel ležet na zemi s popálenou hrudí.

Tyto zprávy pochopitelně popudily výrobce telefonu, společnost LG, proto se do vyšetřování vložil i korejský institut pro vědu a výzkum. Dle zjištění jejich i šetření policie neodpovídal rozsah zranění oběti „pouhé“ explozi telefonu. Nakonec se ukázalo, že smrt dělníka má na svědomí těžební stroj – patnáctitunový hydraulický vrták. Naneštěstí pro usmrceného dělníka byl veden rukou jeho kolegy, který zraněného muže dle původní verze našel. Ten se k činu nakonec doznal, jednalo se ale o zabití neúmyslné.

Společnost LG se vyjádřila ve smyslu, že jejich produkty jsou pečlivě testovány a jejich Li-Ion polymerové baterie jsou naprosto bezpečné.

Diskuze (3) Další článek: O2 v prosinci: slevy a nový Sony Ericsson

Témata článku: LG, , Nokia E60, Samsung E530, Siemens A55, MOBI, Těžební stroj, Stoupající tep, Zabití, Mobil