Vše, co jste chtěli vědět o akumulátorech v mobilech

Jaké typy akumulátorů se používají v moblních telefonech? Jak s akumulátorem správně zacházet a co všechno se dá udělat proto, aby vám mobil vydržel déle v provozu? Nejen to se dozvíte v dnešním článku.
Kapitoly článku

Správný postup

Do zásuvky nejdříve zapojte nabíječku, teprve potom ji propojte s mobilem. V případě poruchy v elektrické síti nebo při poruše přímo v nabíječce se mobilu nic nestane. Novou nabíječku pořídíte rozhodně levněji než nový telefon.

Má smysl čekat na úplné nabití?

Určitě jste si už všimli, že mobil se nabije během krátké doby přibližně na tři čtvrtiny kapacity, zbylá čtvrtina pak trvá neúměrně dlouho. Je to proto, že rychlost nabíjení se v průběhu času mění. Většinou se 80% kapacity nabije za polovinu času, závisí ale samozřejmě na konkrétním typu baterie a nabíječky.

Má tedy smysl čekat na úplné nabití, nebo se spokojíte s neúplným rychlým nabitím? Baterie Li-Ion ani Li-Pol netrpí paměťovým efektem (viz níže), na rozdíl od typu Ni-MH jim tedy nevadí neúplné nabíjení. Mají však omezený počet nabíjecích cyklů. Nemusíte tedy baterii nabíjet úplně, ale snížíte tak její životnost.

Kdy je mobil opravdu vybitý?

Telefon se začne dožadovat okamžitého nabití dlouho předtím, než je to skutečně potřeba. Snaží se vás upozornit, že byste měli omezit hovory a v dohledné době připojit nabíječku. Opravdu vybitý je až tehdy, když se odmítá zapnout. I v tomto případě má však akumulátor rezervy – jelikož bateriím Li-Ion a Li-Pol nesvědčí úplné vybíjení, mobil se vypne ještě předtím, než k tomu dojde. Telefon ale už před připojením k nabíječce nezapínejte.


Pomoc, ztrácím kapacitu

Se samovybíjením akumulátorů nic nenaděláte

Před odjezdem na dovolenou jste nabili mobil, vypnuli ho a uložili do skříně. Po návratu byl ale napůl vybitý, i když s ním nikdo netelefonoval. Baterie se totiž postupem času vybíjí sama. Náhradní lithiové baterie (to znamená Li-Ion a Li-Pol), které nesnášejí úplné vybití, je dobré při delším skladování občas nabít.

Baterie na severním pólu

Baterie, které obsahují kov (to znamená všechny kromě Li-Pol), pracují špatně při teplotách pod bodem mrazu. Kov se totiž vlivem chladu smršťuje, baterie se vybíjí a ztrácí kapacitu. Ztráta kapacity se však projeví až po dlouhé době, po kterou mobil vystavíte mrazu. Občasné zavolání ze sjezdovky mu moc neublíží. Při teplotách pod –3 až –5 °C ale raději zahřívejte mobil v náprsní kapse.

Co je to paměťový efekt?

Akumulátory typu Ni-MH trpí jedním závažným problémem – paměťovým efektem. Baterii tohoto typu se doporučuje nabíjet až po jejich úplném vybití. Pokud budete toto pravidlo porušovat, dočkáte se časem snížení kapacity baterie. U moderních typů baterií Ni-MH se výrobci snaží paměťový efekt potlačit, ale přesto se doporučuje baterii nabíjet až po úplném vybití.

Má smysl akumulátory formátovat?

I když se o baterii Ni-MH nestaráte, takže vinou paměťového efektu ztratí část kapacity, můžete vše alespoň částečně zachránit. Baterii musíte několikrát (3× až 5×) dokonale vybít – tak dokonale, aby se už telefon ani nezapnul – a následně úplně nabít (nejlépe nechat v nabíječce přes noc). Této fintě se říká formátování. Baterii byste měli naformátovat alespoň jednou, a to když si přinesete domů nový mobil. Výrobci často doporučují provést preventivní formátování jednou za čtyři až šest týdnů. To všechno ale platí pouze pro baterie Ni-MH, u typů Li-Ion a Li-Pol je to zbytečné.

Kolik nabití moje baterie vydrží?

Baterie Li-Ion a Li-Pol vydrží jen určitý počet nabíjecích cyklů, pak jejich kapacita nepříjemně rychle klesá. U typu Li-Ion se počet nabíjecích cyklů pohybuje okolo šesti set, u Li-Pol málokdy přesáhne pět set. Jeden nabíjecí cyklus přitom začíná v okamžiku, kdy připojíte telefon k nabíječce, a končí, když nabíječku odpojíte.

Majitelé běžných mobilů, které se dobíjejí například jednou za tři dny, si nemusí s nabíjecími cykly lámat hlavu. I kdyby jejich baterie zvládla jen pět set cyklů, vydrží jim to na více než čtyři roky. Do té doby si nejspíš koupí jiný telefon. Opatrně nabíjet však musí uživatelé, jejichž telefony se nabíjí vždy, když je připojí k počítači, například kvůli synchronizaci. Samozřejmě to nevadí, když je telefon připojený třeba jen pár minut.


V poslední kapitole se dozvíte, proč mohou baterie vybouchnout a poradíme vám, co všechno můžete udělat proto, aby vám energie v baterii vydržela co nejdéle

Témata článku: , , Nejhorší mobil, Správný postup, Nabíjecí cyklus, MOBI, Nejnutnější minimum, Získaná energie, Originální baterie, Mobil, Severní pól, Paměťový efekt