Vše, co jste chtěli vědět o Windows Phone 8 [recenze]

Nový systém Windows Phone 8 od Microsoftu odstraňuje mnohé nedostatky z předchozích verzí. Některé menší bolístky ale přetrvaly.

Prokletí jménem Bing

V krátkosti si ještě představíme ovládání. Středové logo Windows vás vrátí na domovskou obrazovku, odkudkoliv ze systému. Jeho dlouhý stisk vyvolá hlasové ovládání, které ale není použitelné s českým jazykem. Šipka zpět vás vrátí o jeden krok zpět, delší stisk vyvolá nabídku multitaskingu, o kterém již bylo vše řečeno výše. Zbylé tlačítko, lupa, je opět napevno přiřazena vyhledávači Bing. Úlevu v tomto mají jen Nokie Lumia, které mohou v nastavení zvolit místo Bingu vyhledávač Seznam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tedy, tlačítko lupy pod displejem stále neslouží k vyhledávání v aplikacích, adresáři nebo v multimediích. Narozdíl od předchozí verze systému ale nespouští vyhledávač, nýbrž samotnou aplikaci Bing. Pokud máte oblast nastavenou na Ameriku, můžete používat služby Bing Vision a Bing Scout v celém jejich rozsahu. Pokud ne, využijete lupu pouze ke čtení QR kódů. Pro vyhledávání v různých oblastech telefonu tedy slouží tlačítko lupy, které se v přislušné aplikaci zobrazí na displeji.

Pokud vás zajímají ony hardwarové komponenty, které Windows Phone 8 nově podporují, odkáži vás na starší červnový článek, kde si všechno můžete přečíst. Co se týče minimálních požadavků Windows Phone 8, jedná se podle neoficiálních zdrojů o:

  • dvoujádrový procesor Snapdragon S4
  • 512 MB RAM pro WVGA rozlišení, 1 GB RAM pro 720p/WXGA rozlišení
  • 4 GB vestavěné paměti
  • GPS spolu s aGPS, GLONASS je volitelný
  • microUSB, 3,5 mm Jack, dvoupolohová spoušť fotoaparátu
  • zadní kamera s autofokusem a bleskem (LED/xenon), přední kamerka volitelná (min. VGA)
  • akcelerometr, senzor jasu a přiblížení, vibrační motorek; magnetometr a gyroskop volitelné
  • Wi-Fi b/g (n volitelné), Bluetooth, multitouch displej s detekcí min. 4 bodů zároveň

Základem lidé a sociální sítě

Bez lidí by nebyl telefon telefonem, a právě ve Windows Phone je hub Lidé zpracován velmi dobře. První obrazovkou je seznam všech vašich konatktů, abecedně řazených, na začátku potom vaše maličkost. Kontakty do telefonu dostanete ze SIM, ze zálohy nebo z účtů Microsoft Exchange, Hotmail, Gmail, Facebook, LinkedIn a Twitter. Skype zatím chybí, pro osmičky jej Microsoft přepracuje a rovnou začlení do celé telefonní aplikace, takže o něm nebudete ani vědět. Konatkty vyhledáte za pomocí lupy nebo rychle přeskočíte seznamem po kliknutí na dlaždici písmena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kontakty z různých soc. sítí lze samozřejmě slučovat dohromady. Při shodě jmen to udělá telefon sám, zbytek spojíte ručně. U samotného kontaktu potom vidíte všechny jeho údaje, od čísla přes zeď, adresu, narozeniny atd. U každého kontaktu kromě této informativní karty najdete Novinky ze soc. sítí, Fotky od tamtéž a konečne Historii, což je veškerá vaše interakce právě s tímto kontaktem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na vedlejší kartě Novinky v hubu Lidé se vám zobrazují statusy, fotografie, prostě veškerá aktivita vašich kontaktů na všech jejich sítích. Můžete rovnou komentovat, lajkovat, prostě cokoliv. Další karta Nedávné ukazuje pouze to, s jakým i kontakty jste v blízké době prováděli nějaké interakce. Poslední karta Společně, na které vytoříte jednotlivé Prostory (angl. Rooms), pracuje jako vylepšené skupiny kontaktů. Jen mezi tou kterou prostorou můžete sdílet informace, chatovat s nimi, sdílet obrázky, kalendáře (i mezi WP8 a iPhonem) či poznámky. Také uvidíte jen jejich statusy a další záznamy ze sociálních sítí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

S kontakty se nerozlučitelně pojí také výpis hovorů. Do toho se dostanete kliknutím na Telefon. Přivítá vás Historie, která ukazuje seznam všech odchozích i příchozích hovorů, jejich datum a na jaký typ čísla bylo voláno. Bohužel žádná délka a další informace, ty se zobrazí jen krátce po skončení hovoru. Dole se po stisku ikon přepnete na klasický číselník, rychle do hubu Lidé nebo můžete v historii hovorů hledat. Samotná podoba obrazovky při příchozím i odchozím hovoru je jasná, zřetelně rozčleněná a nabízí všechny dostupné volby.

Klávesnice po česku

I u zpráv nalezneme propojení na sociální sítě. V případě, že máte tuto možnost v nastavení povolenu, a že jste online, může konverzace mezi vámi a druhou stranou probíhat přes Facebook. Samotné zprávy se řadí přehledně do konverzací, zde nazvaných vlákna. Druhou kartou je karta Online, na které zjistíte, kdo z vašich kontaktů je online a s kým tak můžete zahájit chat. V samotném vlákně jsou jednotlivé zprávy řazeny do bublin, velmi lehce barevně odlišených, samozřejmě v rámci vámi zvolené barvy dlaždic.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Se zprávou můžete posílat přílohy, jako je obrázek, video, tón, kontakt, hlasovou poznámku a nově také svoji polohu, která na druhé straně po kliknutí spustí mapovou aplikaci. Rozhodně lepší, než po telefonu složitě vysvětlovat, kde zrovna jste. Windows Phone samozřejmě podporují doručenky, ovšem snad tou nejhorší možnou cestou. Přicházejí všechny od kontaktu Mobilní operátor, řadí se tedy do jednoho vlákna a umí zobrazit pouze číslo, ne jméno adresáta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Do Windows Phone 8 přibyla nepřeberná a mnohdy i nepřehledná záplava emotikon. Mnohé jsou zvláštní a u mnohých ani nevím, co vyjadřují. Alespoň že ty nejčastěji používané najdete hned v první nabídce. SMS můžete psát s diakritikou, ovšem počítejte se zkrácením zprávy na 60 znaků. Na to je potřeba myslet zejména při našeptávání slov. Klávesnice má nově i symbol háčku, čárky a kroužkového ů, což lehce mění rozložení klávesnice a v režimu na šířku i velikost kláves. Osobně mi stará klávesnice přišla lepší.

Témata článku: , , Wind, Spoluhráč, Zajímavá nabídka, Denní pohled, Česká klávesnice, Šikovná funkce, Jediná cesta, In Karty, Náročná aplikace, Nové jádro, Facebook LinkedIn, Černý pruh, MultiTouch displej, Win, První kousek, Poslední beta, Celková podoba, Třetí záložka, Ostatní systém, Dětský koutek, Total Commander, Prokletí, Český jazyk