Apple iPhone 16. Pro modely budou širší, vyšší a těžší. Ve výbavě čekejte jen minimum změn a novinek

  • Je sice ještě velmi brzy...
  • ...ale na světě už jsou některé specifikace iPhonů 16
  • Mapujeme i další novinky a spekulace týkající se letošních iPhonů

Oživeno 3. ledna 2024 | Pokud s nadšením vyhlížíte budoucí generace Apple iPhone 16, působí tato informace doslova jako studená sprcha. Analytici britské banky Barclays mají jasno v tom, že nemáme očekávat žádnou velkou revoluci. iPhone 16 má totiž oproti iPhonu 15 přinést skutečně jen minimum změn. Podle jejich vyjádření nebude mít iPhone 16 žádnou speciální funkci, kvůli které by jej měli uživatelé upřednostnit před (levnějším) iPhonem 15.

Výzkum a vývoj je však jen jedna strana rovnice, na té druhé je koncová cena. A právě s ohledem na cenu se v posledních letech u Applu dějí věci, které se asi daly očekávat. Kvůli absenci revolučních změn a inovací zůstávají uživatelé, i díky velmi dlouhé softwarové podpoře, u svých starších iPhonů, a nemají důvod měnit jej za nový. Barclays si všímá i rostoucího trendu přesunu zájmu z Pro modelů na základní verze, a to primárně kvůli ceně.

Nic nehovoří tak jasně, jako prodejní čísla. Pokud se podíváme do statistik za rok 2023, nejprodávanějšími modely byly už prakticky druhým rokem iPhony 14. Na špičku žebříčku se dostaly hned po svém oznámení, a to na přelomu druhého a třetího čtvrtletí roku 2022. U řady iPhone 15 se nic takového nestalo, a dokonce ani ve třetím čtvrtletí loňského roku se žádný z modelů této řady nedostal do TOP10. Pokud se podíváme na regionální výsledky, v několika zemích světa se stal nejprodávanějším telefonem loňského roku iPhone 13, který si drží stabilně čtvrtou pozici v TOP10! A to o trhu vypovídá prakticky vše...

U iPhonů 16 tak zřejmě budou vyšší očekávání, než skutečná realita. A to platí i o rozměrech budoucích iPhonů. U iPhonů 15 Pro a 15 Pro Max se uživatelé namlsali odlehčenější titanovou konstrukcí, v řadě iPhone 16 se však vrátí vše zpět do starých kolejí. Všechny Pro varianty nabídnou sice displeje s větší úhlopříčkou o 0,2 palce, ale také se zvětší a přiberou gramy navíc. iPhone 16 Pro má být o milimetr širší a o tři milimetry vyšší, navíc přibere 7 gramů. iPhone 16 Pro Max  na výšku vyroste o tři milimetry, a o necelý milimetr na šířku. Na hmotnosti přidá čtyři gramy, a to na výsledných 225 gramů.

U iPhonů 16 to sice ještě na MicroLED displeje nevypadá, Apple by však měl u budoucích telefonů alespoň nasadit displeje s novým OLED materiálem, které by měly být energeticky efektivnější. Speciálně pro Apple je má vyrobit Samsung.

Zdroje: Macrumors, 9to5mac

Diskuze (99) Další článek: Vše se bude točit okolo Galaxy AI. Samsung 17. ledna v San José oznámí řadu Galaxy S24

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , Apple Watch Ultra, Tlačítko, Označení, Spoušť, Velký displej, Akční tlačítko, Celá řada, Mini +, Displej, Rozměr, Macrumors, Minimum změn, Barclays, Telefon řady, Super Retina displej,